Vot cumparat cu pui congelati - Mita electorala e buna sau rea? - Dezbatere Ziare.com

Marti, 09 August 2011, ora 08:37
3144 citiri
Vot cumparat cu pui congelati - Mita electorala e buna sau rea? - Dezbatere Ziare.com
Foto: Realitatea TV

Votul uninominal are si efecte colaterale neasteptate. Candidatii nu mai sunt infipti in liste de catre liderii de la Bucuresti, ci, brusc, opiniile cetatenilor au devenit importante cu mult timp inainte de ziua votului. Asa se face ca sondajele de opinie au ajuns adevarate baghete magice in mainile sefilor de partid, iar mita electorala nu mai socheaza pe nimeni.

"Tot ce nu e interzis e permis!", se spune, iar actuala Lege Electorala interzice oferirea de bunuri pentru cumpararea de voturi doar in timpul campaniei electorale, adica un anumit numar de zile. In restul celor aproape patru ani, cat tine un mandat, partidele se pot preta la orice tip de mita, si asta suficient de prost mascata cat sa isi dea repede seama alegatorul cui trebuie sa ii pupe mana.

Cumparate din bani proprii sau publici, produse precum puii congelati, kilele de zahar, micii sau berea, ajung in buzunarele saracilor nu neaparat cu intentia nobila de a le face un bine, ci cu speranta ca la momentul potrivit, in ziua votului, gustul lor va reveni in gatlejul alegatorului, iar mana cu stampila va fi directionata automat catre patratelul dorit.

De exemplu, partidele din Opozitie se intrec zilele acestea in a oferi mita electorala. Motivul? In filialele judetene ale USL se desfasoara sondaje peste sondaje pentru stabilirea candidatilor la viitoarele alegeri. Un rand de sondaje de la PSD, altul de la PNL+PC, cum sa nu se intreaca pretendentii si in a oferi una-alta, cat sa iasa cap de lista si sa primeasca mult asteptata nominalizare?

Si asta in ciuda faptului ca USL anunta faptul ca pregateste un proiect de lege care sa ...reduca mita electorala, dar numai in campanie. In acest context, lansata la Ziare.com de secretarul general al PSD Liviu Dragnea drept o posibila modalitate de a atrage cetatenii la vot, originala solutie a tombolelor electorale a fost deja testata de pesedisti in mai multe judete. De exemplu, in Bihor sau Botosani mai multi votanti norocosi au primit in dar sisteme "Home Cinema", cuptoare cu microunde si alte obiecte pe care, probabil, nici nu visau sa le achizitioneze vreodata din banii proprii.

Exclusiv - PSD vrea tombola de stat, cu premii pentru cei care merg la vot

PSD a furat startul la Bihor: tombola electorala cu premii de 3.700 de lei

Mai istet si mai consecvent este primarul pesedist al Constantei, Radu Mazare, care nu a stat cu bratele in san pana in buza alegerilor, ci a decis in urma cu foarte mult timp sa ofere "de 8 ori pe an si in timpul sarbatorilor religioase" pungi cu alimente celor mai vulnerabili alegatori: pensionarii, somerii si persoanele cu handicap.

"De azi pana pe 12 august, pensionarii se vor aseza din nou la cozile comuniste, devenite deja o traditie in municipiul Constanta. (...) Cei care au pensii de pana la 800 de lei, persoanele cu varsta de peste 60 de ani, care nu realizeaza venituri si persoanele cu handicap, vor primi cate un pui, un kilogram de zahar, faina, orez si un litru de ulei. Pachetele pot fi ridicate din zece cluburi ale pensionarilor", informa la inceput de saptamana (pentru a cata oara?) "Ziua de Constanta".

Nu trebuie sa tragem concluzii pripite, nu doar PSD mituieste alegatorii. De la Palatul Victoria, PDL si UNPR anunta tot felul de masuri populiste, care sa dea bine in ochii alegatorilor, cum ar fi "cosul pensionarului". In plus, democrat-liberalii sunt inca in vacanta, la ei desemnarea candidatilor la alegerile locale si parlamentare de anul viitor anuntandu-se pe la inceputul lui septembrie. Asa ca sa ne asteptam la alte sondaje, alte pungi....

De ce nu se intrec mai degraba politicienii romani in proiecte politice ambitioase, asa cum ar fi normal intr-o tara civilizata, si cat de morala este modalitatea de a castiga increderea si implicit votul alegatorilor oferindu-le gratuitati? Senatorul PSD Toni Grebla si directorul adjunct al IPP Adrian Moraru sustin ca actiunile prezentate mai sus sunt forme evidente de mita electorala mascata, bazate pe bani negri sau proveniti din coruptie. Din pacate, insa, o reglementare care sa scoata in afara legii acest gen de activitati politice nu ar fi realista, iar cat timp saracia va domina Romania politicienii se vor multumi sa ii cumpere pe alegatori cu un tricou, o geaca sau o galeata.

Toni Grebla: Tombola, o forma de mita cu bani proveniti din coruptie

Presedintele Comisiei juridice din Senat, Toni Grebla (PSD), a declarat pentru Ziare.com ca proiectul de lege privind prevenirea mitei electorale va fi definitivat si depus in toamna la Parlament, dar a explicat ca el va introduce interdictii doar pe perioada campaniei electorale. "Altfel e greu de definit ce inseamna mita electorala. Numai dupa depunerea listelor de candidati se poate vorbi despre mita electorala".

"Problema care trebuie sa ne preocupe este cresterea nivelului general de viata, reluarea cresterii economice in aceasta tara. Saracia ii indeamna pe oameni sa accepte astfel de pomeni electorale, facute in mod voalat, cu bataie lunga, asa cum fac sahistii care isi calculeaza si a patra mutare. Asa fac primarii acum, chiar si unii parlamentari, care au bani", a adaugat acesta.

Intrebat cum comenteaza tombolele organizate de colegii sai de partid si daca le considera o forma de mita mascata, senatorul PSD a raspuns afirmativ. "Categoric! Este o forma de mita, voalata, bine deghizata, dar pana la urma e vorba de mita electorala. Pe mine ma deranjeaza, dincolo de atitudinea politicienilor, si atitudinea cetatenilor, care, pe de o parte zic ca si-ar dori sa vada eradicata coruptia, iar pe de alta parte accepta astfel de daruri.

Evident, acei bani provin din coruptie, nu provin din altceva, ci din activitati ilegale, ilicite. Eu vorbeam la modul general, nu fac exceptie nici colegii mei. Hai sa incercam doua lucruri: sa recunoastem ce e in gradina noastra si sa sensibilizam cetatenii ca sa refuze astfel de cadouri otravite", a mai declarat senatorul Toni Grebla.

Adrian Moraru (IPP): Singurul remediu este sa scapam de saracie

Directorul IPP Adrian Moraru a declarat pentru Ziare.com ca astfel de lucruri se intampla peste tot in lume. "Din Italia, unde am vazut lucruri la fel de gretoase ca la noi, si pana in Statele Unite. In realitate, singurul remediu este sa scapam de saracie, ca oamenii sa nu accepte mita si sa fie si ceva mai demni, dar se pare ca nu avem nicio sansa. Nu exista o reglementare, si mie mi se pare doar o tema politica, de obicei abordata de Opozitie", a comentat Adrian Moraru.

Acesta e explicat ca politicienii care recurg la astfel de cadouri electorale "fura startul, incearca sa isi creeze o imagine cat mai buna, pentru ca trebuie sa iasa bine in sondaje".

"Mai nou, nu o fac doar in campania electorala, ci si cand se fac sondajele, cand se stabilesc candidatii, ceea ce se intampla acum in cadrul USL si ce se va intampla si in PDL, cand se vor face sondaje pentru stabilirea candidatilor, acolo unde sunt mai multi. Nu cred ca se poate interzice intr-un fel eficient acest tip de mita. Este foarte greu sa tragi o linie intre ce ofera un politician si ce beneficii poate sa obtina", a mai subliniat Moraru.

In opinia sa, chiar si despre masurile directe pe care le ia un guvern in precampanie, cum ar fi maririle de salarii, de pensii, se poate spune ca sunt electorale.

"Ar insemna ca timp de un an de zile, inainte de alegeri sa poti numai sa iei nu si sa dai, pentru ca orice masura ai lua s-ar spune ca e facuta pentru castigarea voturilor. E foarte greu sa tragi o linie pe masurile electorale. Pe de alta parte, exista si aceasta a doua categorie, cea a bunurilor date in afara sistemului public, pentru ca domnul Mazare nu le da de la primarie, are un sistem de 'donatii pe persoana fizica, vorba unui alt mare donator de mici si telefoane.

E foarte greu sa interzicem aceste lucruri. Daca am interzice, de maine o sa vina firma care este in spatele afacerii si o sa organizeze un eveniment cu mici si bere in parcul X sau Y, si 'intamplator' un primar sau altul va veni la acest eveniment. Nu o sa putem sa il acuzam de mita electorala, pentru ca va spune 'nu este evenimentul meu, faptul ca organizatorul a dorit sa imi multumeasca public pentru faptul ca respir si exist pe acest pamant este altceva'", a mai spus Adrian Moraru.

In opinia sa, problema tine foarte mult de nivelul de saracie si nu poate fi stopata juridic, decat cel mult prin masuri fiscale.

"Pentru unii, un tricou, o sapca, un pix date de la partid nu inseamna nimic, pentru un om sarac da. Am vazut acest lucru si in Italia si in Statele Unite si, juridic, nu ai ce sa faci. Ce se poate eventual spera, in timp, este ca pe masura ce lucrurile se fiscalizeaza peste tot, nu isi vor mai permite sa dea banii dintr-o companie pentru astfel de lucruri", a mai spus Adrian Moraru, subliniind si el ca de obicei banii folositi pentru mita electorala sunt bani negri, si ca amploarea fenomenului, care este foarte mare in prezent, va scadea pe masura ce economia se va insanatosi.

Ziare.com te invita la dezbatere si la vot: Ce parere ai despre mita electorala, este un lucru bun sau rau? Ai primit vreodata mita electorala si, daca da, ti-a influentat votul?

Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
#mita electorala, #tombola electorala, #sondaje USL , #vot