Blatul PSD-PNL pe sub masa? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 04 Iunie 2015, ora 18:30
7665 citiri
Blatul PSD-PNL pe sub masa? (Opinii)

Legea privind alegerile parlamentare, trecuta ca vantul prin Senat, mi se pare in mare masura un imens esec pentru democratie, la fel ca legea alegerilor locale, de altfel.

Prima si cea mai mare enormitate este refuzul de a respecta rezultatul referendumului din 2009, care a stabilit numarul parlamentarilor la maximum 300. Practic, aceasta decizie (la care m-am referit deja separat) pune sub semnul intrebarii insusi articolului 2 din Constitutie, care spune clar ca referendumul este una dintre expresiile suveranitatii poporului. Nu exista referendum obligatoriu si facultativ decat sub aspectul organizarii. Odata organizat si validat, rezultatele lui nu mai pot fi eludate.

Suveranitatea poporului a devenit facultativa?

Dar iata ca intreaga clasa politica, de la PSD la PNL, ignora cu buna stiinta referendumul din 2009 care, sa ne intelegem, nu a fost al lui Traian Basescu decat in momentul deciziei de organizare. Din momentul validarii, este referendumul poporului, este expresia vointei poporului pe care nimeni nu-si poate permite sa o ignore.

Si este foarte probabil ca legea sa fie trantita la CCR exact din acest motiv, invocat de Curte la declararea neconstitutionalitatii legii votului uninominal initiata de Victor Ponta si Crin Antonescu in 2012.

Dar aceasta, desi este poate cea mai sfidatoare, nu este si singura problema a noii legi.

Eu inteleg de ce partidele au dorit revenirea la votul pe lista. El este mai comod si, foarte important, leaga din nou parlamentarul de partid. Voturile erau in masura cu mult mai mare in mana parlamentarului decat atunci cand exista o lista, fixata de la centru, sustinuta de la centru, pe care poate fi pus pe loc eligibil cine vrea partidul.

Veti spune ca uninominalul a avut efecte dezastruoase mai ales in 2012. Da, dar uninominalul in forma originala romaneasca, cu sistemul aberant al redistribuirii care s-a dorit o inovatie, un soi de inventare a rotii. Noi de fapt nu am vazut efectele uninominalului, pentru ca nu l-am avut decat intr-o forma mutanta, caricaturala.

Nu vad de ce nu s-a mers pe un sistem mixt de tip german, combinatie intre lista si uninominal, dar cu reguli clare, cu o parte distincta din Parlament aleasa pe lista, o parte aleasa uninominal, cu numar fix de parlamentari, fara redistribuiri.

Prin revenirea la lista cred ca facem un pas inapoi, ne intoarcem la puterea absoluta a centrului, la smecheria introducerii sub niste nume puternice de varf a tuturor clientilor, rudelor, agreatilor pe criterii de obedienta pe care lumea nici macar nu se mai oboseste sa-i citeasca pe lista pana la capat.

Se voteaza varful si in trena lui intra de-a valma tot felul de persoane pe care avem "placerea" sa le cunoastem mai tarziu.

Imi veti spune ca electoratul nu e pregatit pentru componenta uninominala. Acesta nu mi se pare un argument. Pregatirea se formeaza prin educarea exigentelor, a criteriilor. A te resemna cu o anumita conditie nu mi se pare o solutie, ci un abandon.

Dar cred ca actuala clasa politica nu vrea un electorat educat, ci un electorat usor de manevrat, facil, resemnat.

Un parlamentar ales pe lista va fi intotdeauna cu mult mai legat de conducerea partidului decat de electoratul din circumscriptia lui, pe care nu il mai reprezinta decat formal pentru ca soarta lui politica nu mai depinde de el. Asta in conditiile in care parerea mea este ca trebuia sa mergem exact in directia opusa, la dependenta tot mai mare a alesului de alegatori. Asta e democratia autentica.

In sens invers democratiei mi se pare ca merge si legea alegerilor locale. Da, dispare baronul-presedinte de CJ, sa zicem, dar ramane primarul baron pe viata, daca asa vrea el, pentru ca asta este efectul alegerii in primul tur de scrutin, deci chiar de catre o minoritate.

Stiti cum e cu minoritatea aceasta decisiva, mai ales in mediul rural? In mana primarului este orice aprobare pentru orice acaret din curte, in mana primarului sunt ajutoarele sociale si este atat de usor ca ele sa fie folosite pe post de moneda de schimb electorala. E atat de usor sa constitui cu ajutorul lor o oaste electorala suficienta pentru o majoritate simpla eterna.

Problema electoratului din diaspora ramane nerezolvata pentru ca, de fapt, nimeni nu cred ca a vrut sa o rezolve. Vad cum PSD manifesta o aversiune cronica fata de acesti romani care, ajunsi in strainatate, au capatat alte reflexe, alte criterii, alta viziune care nu convin unui partid care se bazeaza traditional exact pe electoratul mai putin exigent si educat democratic.

Dar nici liberalii nu sunt departe. Da, folosesc acum tema pentru motiunea de cenzura, insa ca pe un exercitiu de imagine, incercand sa se suie pe coada ramasa din valul ridicat in noiembrie. Dar cand ar fi putut sa treaca legea votului prin corespondenta, in decembrie anul trecut, au votat impotriva cot la cot cu PSD.

Da, poate ca proiectul lui Eugen Tomac nu era perfect, dar era o baza ajunsa intr-o faza legislativa avansata, putea fi amendat, imbunatatit, pus la punct si l-am fi avut deja. De fapt, tare ma tem ca nu l-a vrut nimeni.

Si daca acum am face pe genunchi sub presiunea timpului o lege a votului prin corespondenta, nu ne-am asuma riscul unor enormitati voite sau scapate din cauza vitezei, care sa deschida poarta unor fraude uriase? Nu te joci cu asa ceva de azi pe maine.

Una peste alta, noua legislatie electorala, prin ceea ce cuprinde si ceea ce omite, mi se pare un mare esec, unul care va avea drept consecinta perpeturarea metehnelor politicii romanesti de care, dincolo de demagogie, niciun partid nu cred ca vrea sa scape cu adevarat. Blatul pe sub masa in interes comun a mers ca la carte.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#lege alegeri parlamentare, #vot prin corespondenta, #vot pe lista , #vot