Modificarea legilor electorale, extrema urgenta - Ce propune AEP

Duminica, 07 Decembrie 2014, ora 13:52
8143 citiri
Modificarea legilor electorale, extrema urgenta - Ce propune AEP

Dezastrul de la alegerile prezidentiale soldat cu decizia DNA de a ancheta organizarea votului in diaspora ar trebui sa ii puna serios pe ganduri pe parlamentari. Romania are nevoie de actualizarea legislatiei electorale cat mai rapid, iar un punct de pornire ar putea fi propunerea legislativa facuta inca din 2011 de Autoritatea Electorala Permanenta.

Parlamentul a anuntat ca pana la 30 iunie 2015 comisia de specialitate va elabora propuneri legislative pentru legile electorale, dar sa nu uitam ca acelasi Parlament a promis si revizuirea Constitutiei sau regionalizarea tarii.

Situatia este complicata, sistemele de vot utilizate in lume sunt diverse si dificil de adaptat la specificul unei tari, fiind nevoie de consens politic si implicarea mai multor institutii.

Subiectul este unul foarte serios deoarece, conform Codului penal, impiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exercitiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepseste cu inchisoarea de la 6 luni la 3 ani, iar oficialii prinsi la mijloc, cum ar putea fi cazul fostului ministru de Externe Titus Corlatean, risca oricand sa plateasca.

"Inca din anii trecuti noi am elaborat proiecte legislative care puteau reglementa astfel de probleme. De exemplu, propunerea noastra de Cod electoral prevede organizarea de sectii de votare in afara granitelor Romaniei la cererea unui numar de cel putin 100 de alegatori.

Dar AEP nu are drept de initiativa legislativa, asa ca am inaintat acest proiect Parlamentului inca din anul 2011. El este inca in dezbatere publica pe platforma noastra online si facem in mod repetat apel la parlamentari sa ia in calcul adoptarea unui Cod electoral care sa uniformizeze cadrul legal pentru toate tipurile de alegeri", a declarat Ana Maria Patru, presedintele Autoritatii Electorale Permanente intr-un interviu acordat recent Ziare.com.

Exclusiv Presedintele AEP: Sectia de votare nu e ghiseu. La vot revii abia peste 5 ani Interviu

Ce propune Autoritatea Electorala Permanenta

Proiectul de Lege privind Codul electoral se afla in dezbatere publica, fiind publicat pe site-ul Autoritatii Electorale Permanente.

Pentru cetatenii aflati in strainatate, aceasta prevede la art.19 ca pot vota la alegerile parlamentare, prezidentiale, pentru Parlamentul European sau la referendumul national "la sectia de votare din strainatate unde au fost arondati potrivit cererii de inscriere in Registrul Electoral".

Conform art. 31 alin.3 din propunerea legislativa a AEP, "sunt inscrisi in Registrul Electoral cu adresele din strainatate, alegatorii romani cu domiciliul sau resedinta in strainatate care fac cereri in acest sens la misiunile diplomatice si oficiile consulare, pana cel mai tarziu cu 25 de zile inainte de data votarii".

In ceea ce priveste infiintarea sectiilor de votare, art. 39 prevede, printre altele, urmatoarele:

(7) Pe langa misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei se organizeaza una sau mai multe sectii de votare pentru alegatorii care se afla in strainatate la data alegerilor.

(8) In afara sectiilor de votare prevazute la alin. (7), pot fi organizate, cu acordul guvernului din tara respectiva, sectii de votare si in alte localitati decat cele in care isi au sediul misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romaniei la solicitarea formulata catre misiunea diplomatica sau oficiul consular, respectiv, de catre cel putin 100 de alegatori. Modelul cererii este stabilit de catre Autoritatea Electorala Permanenta.

(9) Organizarea si numerotarea sectiilor de votare din strainatate se stabilesc de catre ministrul Afacerilor Externe, prin ordin, in cel mult 15 zile de la stabilirea datei unui scrutin, cu avizul conform al Autoritatii Electorale Permanente.

Votul electronic, o solutie buna pentru Romania?

Comisia pentru afaceri constitutionale a Parlamentului European a abordat vineri subiectul reformei legislatiei electorale europene, dar dezbaterile sunt abia la inceput, asa ca Romania trebuie sa faca grabnic propria reforma electorala, care sa tina cont de milioanele de cetateni aflati dincolo de granite.

Dupa alegerile prezidentiale s-a vorbit mult despre introducerea votului electronic sau a votului prin corespondenta.

Deputatul Varujan Pambuccian, membru in comisia parlamentara de Cod Electoral, a explicat, intr-un interviu acordat Ziare.com, ca este absolut necesar ca votul sa fie universal, discret si secret, el sustinand ca doar un vot exercitat in cabina poate respecta toate cele trei caracteristici.

Varujan Pambuccian sustine introducerea modelului de vot electronic folosit in Brazilia inca din 1996 si perfectionat pe parcurs.

Vot electronic in Romania? Care este modelul brazilian

Insa, experienta altor tari arata ca si votul electronic ridica numeroase si diverse probleme, de la asigurarea confidentialitatii lui si pana la riscurile majore de fraudare a rezultatelor.

Astfel, din cauza vulnerabilitatilor, in Irlanda si Olanda votul electronic a fost abandonat, iar tari precum Marea Britanie, Spania sau Italia l-au testat, dar nu l-au extins la toate tipurile de alegeri.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#lege alegeri Autoritatea Electorala Permanenta, #cod electoral, #vot electronic, #legi electorale Romania , #vot