Romanii din diaspora din nou uitati? Se va repeta umilinta? Dezbatere Ziare.com

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 12 Martie 2015, ora 07:14
5901 citiri
Romanii din diaspora din nou uitati? Se va repeta umilinta? Dezbatere Ziare.com
Foto: Arhiva Facebook/Klaus Iohannis (stiridemontreal.com)

O noua reglementare pentru votul romanilor din diaspora ramane o restanta a clasei politice romanesti dupa ziua de 16 noiembrie si umilinta la care au fost supusi cei care au stat la cozi interminabile in fata sectiilor deschise din strainatate.

Imediat dupa prezidentiale, clasa politica promitea in cor ca situatia nu se va repeta si ca rezolvarea acestei probleme va fi o prioritate pe agenda Parlamentului. Deocamdata insa nu pare sa se contureze nicio solutie.

In decembrie, Camera Deputatilor a respins proiectul de lege privind votul prin corespondenta initiat de deputatul Eugen Tomac si de atunci comisia pentru codul electoral nu numai ca nu a reusit sa se apropie de o varianta finala, dar nici macar de niste solutii de principiu larg acceptate nu se contureaza. Fiecare tabara are propria versiune.

Exista in acest moment mai multe aspecte in divergenta: se va vota in continuare doar in sectii de votare sau va fi introdus votul prin corespondenta sau electronic? Va fi deschis un registru electoral in care sa se inscrie in prealabil cei care doresc sa voteze in strainatate? Cati parlamentari ii vor reprezenta pe romanii din strainatate?

Deputatul PSD Gabriel Vlase, membru in comisia pentru codul electoral, afirma ca in privinta votului diasporei "nu ne preseaza timpul. Noi suntem presati de anul premergator alegerilor locale. Pana in toamna, cand facem anul pentru parlamentare, ar trebui sa stim si povestea aceasta mai bine."

Din punctul de vedere al reprezentantului PSD, votul prin corespondenta "e doar o discutie, dar nu am ajuns nici la nivel de principiu". Dar chiar si fara vot prin corespondenta "va fi acel registru electoral cu varianta inregistrarii anterioare. Omul se inregistreaza, unde e in ziua votului, unde vrea sa voteze, avem o centralizare a datelor inregistrate la AEP si atunci va sti si Ministerul de Externe sau cine se va ocupa de organizarea votului, unde sa concentreze sectiile de vot ca sa nu mai fie probleme".

Gabriel Vlase considera ca in stabilirea numarului de parlamentari care sa reprezinte diaspora trebuie pornit de la datele existente: "Avem 350 de mii de rezidenti romani in strainatate in evidentele MAE. Raportat la aceasta cifra, inseamna ca avem cat o circumpscriptie judeteana, cu 6 deputati si doi senatori, sa zicem. Dar inca nu pot sa va dau un numar exact."

Gabriel Vlase considera ca in stabilirea numarului de parlamentari pentru diaspora nu pot fi luati in calcul si romanii care muncesc in strainatate, dar nu au oficial rezidenta sau domiciliul acolo: "Eu nu pot sa ma raportez la 3 milioane de romani si ei sa vina doar 300 de mii. Nu sunt 3 milioane oficial."

PNL pledeaza in continuare pentru votul prin corespondenta, spune senatorul liberal Alin Tise, din comisia pentru cod electoral: "Nu respingem nicio varianta care duce la imbunatatirea sistemului de votare, dar PNL are deja un proiect de lege privind votul prin corespondenta si in curand va mai depune unul.

Prin acest vot am avea si o cifra exacta a romanilor din strainatate care nu sunt inca inregistrati cu domiciliu sau cu rezidenta."

Alin Tise considera ca exercitarea dreptului la vot nu poate fi conditionata de inscrierea in registrul electoral: "nu se poate restrange dreptul electoral al unei persoane care nu s-a inregistrat in prealabil. Si in tara o persoana care nu apare pe lista electorala poate vota in orice sectie, fiind inscrisa pe o lista suplimentara".

In privinta numarului de parlamentari care sa ii reprezinte pe romanii din strainatate, senatorul liberal considera ca nu poate fi avansata de pe acum o cifra exacta: "trebuie sa gasim o pondere de reprezentativitate si pentru romanii din strainatate, nu putem spune direct o cifra. Nu e normal sa avem un numar decis de cineva fara niciun criteriu.

Avem numarul romanilor cu domiciliu si resedinta in strainatate, iar in localitatile din tara avem evidenta romanilor care muncesc in strainatate. Asa ne putem face o idee cati romani sunt dincolo. In plus, exista si evidentele autoritatilor straine. Reprezentarea o stabilesti in functie de numarul de romani estimati a fi plecati in strainatate, indiferent daca au sau nu domiciliu sau resedinta in strainatate. Romanii din tara si din strainatate trebuie sa fie reprezentati in ponderi aproximativ egale, pentru ca au aceleasi drepturi."

Deputatul Varujan Pambuccian, membru si el in comisia de cod electoral, nu se arata optimist in privinta variantei votului prin corespondenta: "Deocamdata nu s-a vorbit nimic despre alte forme de vot decat cele care presupun existenta unor sectii de votare. Daca s-ar gasi o solutie pentru alte forme de vot, care sa pastreze caracterul direct si secret al votului, eu as fi pentru. Deocamdata nu avem o asemenea solutie".

Varujan Pambuccian se arata favorabil aparitiei registrului electoral: "este un lucru normal sa existe registrul electoral pentru a fi eliminat sau macar tinut sub control votul multiplu. E un lucru usor de implementat si ar fi trebuit sa fie demult".

Deputatul PMP Eugen Tomac ramane sustinatorul votului prin corespondenta: "Tinand cont de faptul ca peste hotare avem peste 3,5 milioane de cetateni romani, votul prin corespondenta este obligatoriu. O solutie poate fi si votul electronic, care functioneaza in state precum Estonia si Elvetia. Dar cred mai mult in votul prin corespondenta."

Eugen Tomac apreciaza ca registrul electoral "este necesar pentru ca trebuie tinuta evidenta celor care vor sa voteze electronic sau prin corespondenta, dar nu trebuie sa limiteze dreptul la vot pentru ca vor exista si sectii de votare. Daca nu esti in registrul electoral nu poti vota electronic sau prin corespondenta. Cei care nu sunt inscrisi pot vota insa la sectia de votare."

In privinta numarului de parlamentari care sa-i reprezinte pe romanii din strainatate, Eugen Tomac atrage atentia ca lucrurile trebuie privite cu mare atentie si dupa mai multe criterii: "Avem in Parlament reprezentanti ai unor minoritati nationale care nu se mai regasesc la ultimul recensamant. In schimb, institutul de statistica din Italia confirma ca avem peste un milion de romani in Italia. Statisticile din Spania spun ca avem peste 900 de mii de romani rezidenti in acest stat.

De aici ar trebui sa plecam in stabilirea numarului de parlamentari. Romanii din Italia si Spania ar trebui sa aiba minimum cate un deputat si un senator. Avem un milion de romani in SUA care ar trebui sa aiba si ei minumum un deputat si un senator.

Dar exista si niste realitati care tin de context. Nu poate un parlamentar care ii reprezinta pe romanii din Ucraina, de exemplu, unde avem o problematica specifica, sa se ocupe si de cei din Germania. Deci reprezentarea trebuie sa tina cont si de zona si de numar. Noi am propus ca pentru romanii din afara sa existe minumum 10 deputati si 5 senatori."

Ziare.com te invita la dezbatere. Cum ar trebui sa poata vota romanii din strainatate? Ar trebui sa fie participarea la vot conditionata de inscrierea in registrul electoral? Cum ar trebui stabilit numarul de parlamentari care sa ii reprezinte pe romanii din strainatate?

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#vot diaspora, #Comisie Cod electoral , #vot