Democratia in Romania depinde si de sistemul electoral - Analiza Ziare.com

Sambata, 15 Ianuarie 2011, ora 12:13
4795 citiri
Democratia in Romania depinde si de sistemul electoral - Analiza Ziare.com

Despre reforma electorala se discuta in Romania de vreo douazeci de ani. Politicienii s-au exprimat despre acest subiect intr-un dublu discurs: demagogie in fata alegatorilor si negocieri secrete dure intre liderii partidelor.

In anul preelectoral 2011 se va discuta intens si chiar violent despre reformarea sistemului electoral romanesc. Sintetizand, lupta se va duce intre interesul partidelor politice parlamentare de a controla/manipula sistemul si interesul societatii civile, implicit al cetatenilor, ca votul exprimat la urne sa se regaseasca intr-o proportie maxim posibila in configuratia Parlamentului.

Un studiu realizat de Asociatia Pro Democratia, intitulat "25+2 Modele Electorale" si din care vom cita in continuare, prezinta principalele sisteme electorale care au fost create, perfectionate sau abandonate pe parcursul istoriei democratiei.

Cand spunem "democratie", spunem inainte de toate "alegeri". Alegerile constituie principiul de baza al democratiilor reprezentative, caci prin alegeri se asigura legitimitatea politica a guvernarilor democratice. Metoda prin care voturile se transforma in mandate parlamentare defineste modul de scrutin, fiind acceptate trei mari familii de scrutinuri: scrutinul majoritar, scrutinul proportional si scrutinul mixt.

Scrutinul majoritar indica metoda prin care in cadrul unei circumscriptii candidatul sau lista de candidati care are cele mai multe voturi este declarat invingator. Se asigura legatura personalizata intre ales si alegator, insa nu se permite reprezentarea celor ce nu au votat cu castigatorul.

Altfel spus, daca intr-un colegiu electoral cu 100.000 de electori, 51.000 au determinat victoria unui candidat, voturile celor 49.000 de cetateni care au votat un alt candidat nu vor mai avea valoare, se pierd, nu se mai regasesc in configuratia Parlamentului.

Candidatul care este mult mai bine cunoscut de catre alegatori, care are notorietate, are sanse mult mai mari de castig, astfel ca dimensiunea politica a reprezentarii se diminueaza, platforma program propusa de candidati pierzandu-si importanta.

In cazul scrutinului majoritar cu mai multe tururi, primul tur va fi conflictual, iar in al doilea tur vom asista la realizarea unor aliante "ad-hoc" intemeiate nu pe idei politice comune, ci mai curand pe interesele grupurilor de indivizi care conduc partidele implicate in alegeri.

Scrutinul proportional ofera posibilitatea recuperarii a cat mai multe dintre voturile valabil exprimate, nu doar majoritatea este reprezentata, ci si minoritatile politice, culturale, religioase etc.

Mandatele se impart candidatilor proportional cu voturile obtinute in alegeri, astfel incat exista un raport direct proportional intre mandatele obtinute de fiecare partid politic in parte si voturile pe care electoratul le-a dat acestor partide. Problema cea mai importanta a scrutinului proportional este modul de atribuire a mandatelor, conform diferitelor metode: a resturilor, mediei, prin divizori etc.

Al treilea sistem electoral cunoscut este scrutinul mixt care combina scrutinul majoritar cu cel proportional. Acest sistem maximizeaza avantajele celor doua sisteme clasice si minimizeaza dezavantajele lor.

In forma de mixare geografica, scrutinul uninominal s-ar aplica in circumscriptiile cu numar mic de locuitori, iar cel de lista in circumscriptiile cu populatie mare.

In forma de combinare a celor doua tipuri de scrutin, o parte a mandatelor se distribuie in circumscriptii uninominale, prin vot uninominal, intr-un tur, iar cealalta parte a mandatelor se atribuie in circumscriptii plurinominale prin metoda proportionala.

Desi discutia pare a fi foarte tehnica, sa nu uitam ca sistemul electoral care va fi produs in urma negocierilor dintre partide va contribui fie la insanatosirea democratiei romanesti, fie la falimentul acesteia. Anul 2011 poate fi deci un an al renasterii loialitatii fata de natiune si democratie sau un an al tradarii. Noi ce vom alege?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#sisteme vot Romania, #studiu sisteme vot, #vot uninominal Romania , #vot