Din nou despre legile de votare (Opinii)

Sambata, 13 Aprilie 2013, ora 13:10
3303 citiri
Din nou despre legile de votare (Opinii)

Sunt aproape 24 de ani de la caderea comunismului si mecanismele de votare din Romania au ramas aceleasi. Romanii inca voteaza cu stampila pe buletinul de vot.

Singurul lucru care s-a schimbat intre timp a fost procedura de selectie a alesilor publici de la un vot pe lista la un vot uninominal pagubos, care a umplut Parlamentul pana la refuz.

Articolul curent nu ia in discutie procedura de selectie a candidatilor, ci procesul de votare in sine, care nu a fost modernizat defel.

Anul viitor vor avea loc alegeri in Romania pentru presedintie si pentru Parlamentul European. Macar acum Parlamentul poate sa modernizeze sistemul de vot.

Un of mare al diasporei a fost votul prin corespondenta. Pe vremea guvernarii PDL au fost tentative disperate din partea UDMR si din partea fostei Opozitii (actuala Putere) pentru a bloca votul prin corespondenta.

Voturile UDMR ar fi fost diluate de voturile romanilor din diaspora si UDMR risca sa fie aruncata afara din Parlament. Fosta Opozitie nu agrea votul prin corespondenta pentru ca ar fi avantajat PDL, vazut de diaspora ca fiind partid reformist.

La ora asta votul prin corespondenta nu ar mai avantaja pe nimeni. Evolutiile recente din PDL au indepartat diaspora de partid si nimeni nu ar mai fi castigator detasat.

Ceea ce putin a fost spus este ca votul prin corespondenta nu trebuie implementat doar pentru diaspora. Chiar si rezidentii din Romania ar trebui sa aiba acest drept.

Daca legea votului prin corespondenta ar fi aprobata, studentii si cei cu viza de flotant nu ar trebui sa faca naveta pentru a putea vota in alta localitate, iar sectiile speciale si listele speciale de votare, ca si urnele mobile, atat de folosite la ultimul referendum, ar disparea peste noapte.

Persoanele care se deplaseaza temporar in strainatate ar putea beneficia de acelasi vot, pentru ca votarea la consulate si ambasade este rezervata numai rezidentilor in tara respectiva si nu celor care viziteaza.

Contrar la ce s-a vehiculat in Romania, votul prin corespondenta poate fi facut extrem de sigur prin cod de bare aplicat pe plicul exterior (atesta ca un anume votant si-a exercitat dreptul), iar plicul interior este introdus in urna si numarat la terminarea votului.

Codul de bare previne votul multiplu, pentru ca buletinele de vot prin corespondenta trebuie primite cu un numar de zile inaintea scrutinului.

Lituania a introdus de curand procedura de votare pe Internet, dar in clipa de fata ea reprezinta o procedura de vot revolutionara, pentru care nu exista o dovada certa ca nu poate fi fraudata.

O alta reforma mult asteptata este introducerea codului de bare pe buletinul de vot. Fiecare buletin de votare avand un cod unic, la sfarsitul votului toate buletinele de vot ramase pot fi numarate electronic, ca sa se previna frauda la votare.

Nu in ultimul rand, felul in care informatia e organizata pe buletinul de vot si felul in care votantul selecteaza o optiune sau alta trebuie schimbat. Stampila de vot este o relicva a timpurilor trecute si invita la fraude si buletine de vot anulate.

In Occident se poate folosi un pix normal ca sa fie selectata o optiune sau alta si exista scannere speciale care identifica si adauga selectiile la numaratoarea electronica sau anuleaza votul. Din nefericire, scannerele sunt folosite tot manual si din cauza asta numaratoarea voturilor se face greu.

Si cantitatea de informatie prezenta pe buletinul de vot poate fi crescuta. In SUA, buletinele de vot au si peste 100 de selectii. La ultimele alegeri prezidentiale, pe acelasi buletin de vot s-au regasit alegerea pentru presedintele SUA, pentru Senat, Camera Reprezentantilor, guvernator (daca e cazul), congresul local, comisarii statului, diverse referendumuri statale si locale, confirmarea sau alegerea judecatorilor sau alegerea unui serif.

La fel, in Romania nu este trimis niciun fel de material electoral acasa la alegator. In SUA, cu o luna inaintea scrutinului, sunt trimise brosuri electorale acasa la toti alegatorii inregistrati prezentand candidatii sau problemele supuse la referendum.

Pentru problemele de referendum se prezinta versiunea legala propusa, o versiune in limbaj comun explicand consecintele, precum si un numar de opinii pozitive sau negative asupra solutiei propuse.

In general, brosurile electorale au destul material pentru a documenta un alegator asupra ceea ce trebuie sa decida in cabina de votare. Avand in vedere volumul mare de selectii, majoritatea prefera votul prin corespondenta pentru a completa buletinul de vot pe indelete acasa.

Daca Romania ar implementa doar o parte din masurile descrise mai sus, calitatea procesului de votare ar creste considerabil.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#legi electorale Romania, #sistem vot Romania, #vot corespondenta, #vot electronic Romania , #vot