O noua putere in stat, cetateanul implicat

Autor: Valentin Stefan - specialist in due diligence
Luni, 31 August 2015, ora 14:55
5315 citiri

"Sa treaca DNA-ul Prutul!" a fost unul dintre cele mai rostite indemnuri in Republica Moldova in preajma alegerilor locale din tara vecina.

Fratii de peste Prut au apelat disperati la DNA ingroziti de incompetenta clasei politice si lipsa oricarei reforme anticoruptie. DNA a fost subiect de discutie si la sud de Dunare, premierul Boyko Borisov spunand ca Bulgaria va depasi Romania in combaterea coruptiei in 3-4 luni dupa infiintarea unui departament de lupta impotriva coruptiei la nivel inalt, exact dupa modelul DNA.

Numerosi alti decidenti politici din Balcani si-au manifestat cel putin declarativ simpatia fata de munca procurorilor romani.

DNA a devenit un produs de export si o marca de tara de care ar trebui sa fim mandri. Personificata, invaluita in mister si indreptandu-se cu pasi rapizi spre mitizare, institutia de 100 de oameni a reusit sa readuca speranta intr-o lume mai cinstita.

Dar faima DNA depaseste capacitatile reale ale institutiei. DNA nu poate sa opreasca metehnele clasei politice autohtone, ale baronilor si ale baietilor destepti. DNA nici nu are capacitatea sa pedepseasca toate faptele de coruptie, abuzurile de putere, traficul de influenta etc.

Eficienta si impartialitatea DNA e mai degraba un semnal ca a sosit momentul ca Romania sa se schimbe. Nu inseamna ca anul viitor clasa politica se va insanatosi, baronii se vor pensiona, iar baietii destepti se vor reorienta profesional. Mai degraba s-a creat un moment prielnic in care vocea cetateanului poate fi auzita. Este un moment unic in care prin implicare putem construi Romania noastra, a cetatenilor.

Iesirile din politica de bunavoie sunt rare. In cele mai multe cazuri oamenii politici corupti vor incerca sa pastoreasca in continuare armate de profitori si sa promoveze noi generatii la fel de corupte. Raul se perpetueaza. Pilele, relatiile si legaturile de familie sunt atuurile prin care Romania e tinuta prizonier de grupurile de interese.

In ultimul timp, numeroase perechi tata-fiu au fost arestate, ceea ce dovedeste ca anumiti reprezentanti ai generatiei tinere pot fi la fel de corupti precum parintii lor.

Eliminarea acestor grupari infractionale nu face decat sa-i ofere cetateanului sansa de a se implica in selectarea si promovarea unei clase politice responsabile si integre, prin care cetateanul sa poata schimba in bine tara, orasul sau comunitatea in care traieste.

E de datoria noastra, a tuturor cetatenilor, sa fortam reinnoirea clasei politice, sa fim exigenti cu reprezentantii nostri din Parlament si de la nivel local, sa-i tinem raspunzatori si sa-i evaluam pe toata durata mandatului.

E de datoria noastra sa alegem dincolo de interesul imediat si sa constientizam ca, fara implicarea noastra neobosita, raul se va regenera indiferent de succesele DNA.

Implicarea fiecaruia dintre noi este esentiala. DNA sau orice alta institutie din Romania nu poate sa responsabilizeze clasa politica fara ajutorul nostru. DNA ii va pedepsi pe marii corupti, dar nu va putea sa promoveze primari bine instruiti, dedicati binelui public, cu viziune si dorinta sa lase lumea un pic mai buna decat au gasit-o.

E de datoria noastra sa ne implicam si sa-i oprim pe cei care ne mint. E de datoria noastra sa-i spijinim pe cei care incearca sa schimbe clasa politica, care construiesc o societatea civila independenta.

Poate ca cel care are o mica afacere intr-un orasel in care toata lumea se stie pe nume sau cel al carui loc de munca depinde de decidentii politici locali nu isi permite sa fie in opozitie directa cu puterea politica locala. Un control si o amenda ar insemna faliment si ani de munca pierduti. Daca nu te poti opune baronului, cel putin nu-l sprijini. Daca nu reusesti sa fii tu schimbarea din comunitatea ta, sprijina-i pe cei care au norocul si abilitatea sa se impotriveasca unui sistem corupt.

Fii selectiv si sprijina societatea civila, sprijina candidatul cinstit, promoveaza politicile ONG-urilor locale fie ca se ocupa cu protejarea spatiului verde, transparenta in administratie sau promovarea unui sistem de invatamant de calitate.

Nu mai fi indiferent in ziua alegerilor si nu-ti vinde votul. La primavara vor incerca sa asfalteze gropile in care ai dat cu masina de atatea ori, vor varui copacii si vor matura strazile in speranta ca memoria ta e scurta si vei uita cat ai platit sa-ti repari masina, in cate gropi ai dat si cat praf ai respirat in ultimii patru ani.

Nu-ti fie frica si nu te mai scarbi. Politica e murdara, iar viata de zi cu zi nu este un tablou plin de idealism, dar lumea in care traim e lumea pe care noi o cream. Numai impreuna putem sa construim lumea pe care ne-o dorim. Nu fi indiferent! Nu-ti mai vinde votul! Spune nu coruptiei si coruptilor. Vorbeste si sprijina-i pe cei care li se opun baronilor. E vremea cetatenilor, a ta, a mea, a tuturor.

Valentin Stefan este specialist in due diligence, iar din 2015 este membru al Fundatiei CAESAR. Este licentiat in istorie la Universitatea Bucuresti si are un masterat in Studii Ruse de la UNC Chapel Hill. Valentin este originar din Bolintin Vale si locuieste in Washington DC.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#societate civila Romania, #cetateni Romania vot , #vot