Pentru sau impotriva votului obligatoriu? Dezbatere Ziare.com

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 28 Aprilie 2015, ora 07:13
11386 citiri
Pentru sau impotriva votului obligatoriu? Dezbatere Ziare.com

Proiectul legii privind votul obligatoriu, initiat de un grup de parlamentari PSD si UNPR, a trecut tacit de Senat saptamana trecuta si urmeaza sa intre in dezbaterea Camerei Deputatilor, for decizional.

Potrivit proiectului, participarea la vot este obligatorie pentru toti cetatenii romani care au acest drept, sub sanctiunea unei amenzi de 1.000 de lei. Sunt exceptati de la aceasta obligatie cei care au peste 80 de ani sau sufera de boli cronice.

Daca legea va fi adoptata, pe buletinul de vot va exista o rubrica in care va scrie "nici unul dintre candidati nu corespunde". Daca 50% plus unu dintre alegatori bifeaza acest patrulater ar trebui organizat un nou tur de scrutin.

Deputatul PSD Ioan Munteanu, unul dintre initiatorii proiectului, sustine ca acesta ar putea sa reduca substantial cumpararea de voturi: "Va fi un vot mai apropiat de ceea ce doreste populatia. Un numar mult mai mare de alegatori pot decide alte structuri majoritare si alte voturi pentru partidele politice. Cred ca nu am mai putea vorbi de cumparare de voturi. Cine isi mai permite sa plateasca un stadion plin, daca de atatea voturi are nevoie? Pana acum, daca se stia ca e nevoie de o peluza, poate ca putea fi platita."

Ioan Munteanu nu se asteapta insa la sustinerea clasei politice, inclusiv a propriului partid, pentru acest proiect, tocmai din cauza acelei rubrici care ar permite respingerea tuturor candidaturilor: "Eu, alegator, daca nu sunt multumit de doctrine, programe, candidati, dau in acea casuta un vot impotriva tuturor. E altceva decat votul nul, care, de fapt, ajuta partidele. Si e posibil ca votul in aceasta casuta sa bata partidele politice, ceea ce ar fi alarmant. Si daca se intampla asa, se refac alegerile, trebuie sa vina alte proiecte, alte candidaturi. E un fel de a forta un pic insanatosirea clasei politice. Ma indoiesc ca partidele sunt de acord cu asa ceva."

Senatorul PNL Alin Tise respinge acest proiect: "PNL este impotriva votului obligatoriu. Ar fi un pas inapoi in relatia dintre clasa politica si alegatori. Este un drept sa votezi, nu poate fi obligatie. Stimularea participarii la vot se face prin oferte credibile ale partidelor, prin credibilizarea clasei politice.

Aceasta obligatie ar fi un siretlic care sa ascunda impotenta clasei politice. Stiu ca exista tari unde votul e obligatoriu, dar in Romania acest drept castigat acum 25 de ani nu cred ca poate fi transformat in obligatie."

Directorul CRPE, Cristian Ghinea, considera ca asemenea reglementari sunt doar "mici surubareli" care evita chestiunea de fond:

"Obligativitatea votului nu va schimba mare lucru, in conditiile in care partidele sunt dependente de finantare neagra. Problema de baza consta exact in modalitatea de finantare a partidelor si de motivatia oamenilor de a intra in politica, adica jefuirea statului si distribuirea de rente. Niciun proiect de lege nu adreseaza guvernanta partidelor. Sunt partidele institutii reale, cu membri reali, nu fictivi, care controleaza varful, propun politici publice etc? Nu avem partide ca in Occident.

Ce se va intampla este ca vei avea 30% din oameni care nu voteaza din principiu sau pentru ca nu-i intereseaza si sa vad eu atunci statul roman cum amendeaza 30% din populatie cand el nu e in stare sa asigure vaccin pentru copii. E un fel de a schimba un bec cu tancul".

Profesorul de drept constitutional Gheorghe Iancu atrage atentia ca votul obligatoriu contravine actualei Constitutii:

"Acesta este modelul belgian, unde votul obligatoriu e reglementat din 1831. Exista vot obligatoriu si in alte tari: Italia, Grecia, Franta. Am avut si noi vot obligatoiu in Constitutiile din 1923 si 1938, dar n-a avut efecte. Romanii sunt mai liberi la minte, poate sunt mai democrati decat altii. Asa ca ar putea aparea probleme sociale, sa iasa lumea in strada".

In plus, "ar trebui modificata Constitutia. Votul este liber exprimat potrivit actualei Constitutii. Ar fi o lege neconstitutionala, dar n-ar fi singura. Va mai dau un exemplu: in art 38 din Constitutie se prevede ca numai romanii au dreptul sa fie votati pentru PE. Iar legea 33/2007, care detaliaza aceasta chestiune, vorbeste si de romani, si de straini. Asa e si normal, dar in 2003 n-a fost reglementat corespunzator art 38. Se pot vota deci si romani, si straini, desi nu asa spune Constitutia".

Profesorul Ioan Stanomir considera ca oamenii trebuie convinsi, nu obligati sa voteze: "Obligativitatea votului este, in orice caz, o tema extrem de complicata, care nu poate fi reglementata prin adoptare tacita si o dezbatere superficiala in Camera. Exista intotdeauna un segment de cetateni care nu participa la vot nu pentru ca si-ar dispretui tara, ci pentru ca acest mod de a se manifesta in calitate de cetateni, prin exprimarea votului, considera ca nu-i reprezinta in totalitate".

In ceea ce priveste posiblitatea de a respinge toti candidatii, Ioan Stanomir considera ca "este o solutie facila si naiva, daca nu chiar de rea credinta. Pentru noi nu e important sa ne ducem la vot pentru a spune ca nu suntem de acord cu nimeni, ci sa putem vota si sa avem partide politice care sa propuna candidati viabili si sa putem exercita o presiune astfel ca alegerile politice sa nu fie facute doar din 4 in 4 ani, ci sa fie permanent supuse unei examinari civice severe si lucide".

Profesorul Stanomir atrage atentia ca "principala obligatie pe care o avem in acest moment este sa asiguram tuturor romanilor dreptul de a vota, un drept de care multi au fost vaduviti la alegerile din 2014, prin modul mizerabil si scandalos prin care au fost acestea organizate. Avem asadar in principal tema spinoasa a votului prin corespondenta".

Ziare.com te invita la dezbatere: Esti de acord cu introducerea votului obligatoriu? Ce efecte negative si/sau pozitive ar avea?

UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#vot obligatoriu Romania, #proiect de lege vot obligatoriu , #vot
Comentarii