Proiect de lege privind votul prin corespondenta, in Parlament

Luni, 23 Septembrie 2013, ora 15:51
2005 citiri
Proiect de lege privind votul prin corespondenta, in Parlament
Foto: Arhiva

Presedintele interimar al Partidului Miscarea Populara, Eugen Tomac, a anuntat, luni, ca va depune la Parlament un proiest de lege privind votul prin corespondenta, astfel incat cetatenii romani din strainatate sa poate alege lideri pentru tara lor.

"Este obligatia statului roman sa puna la punct un mecanism eficient pentru a le asigura cetatenilor romani dreptul la vot. Votul prin corespondenta asigura cetatenii romani ca pot participa activ la alegeri europarlamentare, parlamentare si prezidentiale. Cetatenii romani, indiferent unde locuiesc, sunt parte a natiunii si trebuie sa facem tot ce ne sta in putinta sa ii tinem aproape.

Sunt oameni care au plecat din tara din ratiuni economice, altii din ratiuni politice, acum 20 de ani, insa Romania a evoluat, suntem parte a Uniunii Europene acum, iar majoritatea cetatenilor romani locuieste in interiorul UE. Parlamentarii trebuie sa ia o decizie importanta in acest sens", a explicat Tomac, adaugand ca spera ca proiectul de lege sa aiba succes.

Revizuirea Constitutiei: Introducerea votului prin corespondenta, respinsa

El a mentionat ca mai multe state europene au implementat mecanismul votului prin corespondenta, dand exemplul Germaniei, unde, duminca, au avut loc alegeri. Tomac a subliniat ca Germania a reusit o "performanta exceptionala" printr-o participatie mare la vot, pentru ca acolo exista un mecanism eficient de exercitate a dreptului la vot prin corespondenta.

Presedintele Miscarii Populare a atras atentia ca in Italia locuiesc peste un milion de cetateni roamni, in timp ce in Spania sunt 900.000, adaugand ca Romania nu are, logistic, posibilitatea de a deschide suficiente sectii de votare.

La alegerile prezidentiale din 2009 au fost 38 de centre in Italia si 46 de sectii in Spania, acestea fiind insuficiente pentru doua milioane de alegatori.

"Proiectul de lege cuprinde toate etapele in ceea ce priveste protestul electoral in sine, astfel inact cetatenii sa nu intampine dificultati. Ministerul Afacerilor Externe va intocmi un registru al alegatorilor romani din starinatate, iar ei se vor inscrie in acest registru cu 60 de zile inainte de scrutinul electoral.

Liderul deputatilor UDMR: Mi-e teama de fraudarea votului prin corespondenta

Acest registru va fi transmis catre autoritatea electorala permanenta. Procesul va fi unul sigur pentru toti cetatenii. Ei vor primi un atestat de alegator comandat de la Imprimeri, care va avea insemne de sigurante. Vor primi si buletinul de vot si un autocolant pe care il vor lipi pe candidatul pe care il voteaza", a lamurit Tomac.

El a mai spus ca statul trebuie sa aiba incredera in cetatenii romani din strainatate care contribuie la economie prin banii trimisi in tara. "Atitudini ale unor politicieni de genul 'Daca nu platesc impozite, nu muncesc in Romania, nu au de ce sa decida' sunt depasite si regretabile. Politicienii sunt fricosi pentru ca nu vor sa comunice cu toti cetatenii tarii. Inclusiv sotiile liderilor USL nu mun in Romania, ci la Bruxelles", a precizat Tomac.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Eugen Tomac vot corespondenta, #vor corespondenta Parlament, #proiect lege vot corespondenta , #vot