Vot electronic in Romania? Care este modelul brazilian

Duminica, 30 Noiembrie 2014, ora 12:53
9019 citiri
Vot electronic in Romania? Care este modelul brazilian
Foto: sott.net

Parlamentul a decis sa inceapa rapid dezbaterile pentru introducerea votului electronic si a celui prin corespondenta, din cauza problemelor inregistrate in diaspora la alegerile prezidentiale. Cel mai mare risc tine de asigurarea corectitudinii rezultatelor.

Varujan Pambuccian, liderul grupului minoritatilor din Camera Deputatilor si secretar al comisiei pentru elaborarea legilor electorale, propune preluarea modelului brazilian de vot electronic.

In Brazilia, cei peste 140 de milioane de alegatori beneficiaza de sistemul electronic de vot inca din 1996. Tehnologia a fost imbunatatita pe parcursul anilor, fiind exportata si in alte tari. In acest mod, se elimina votul multiplu, rezultatele alegerilor se cunosc la doar doua ore de la inchiderea urnelor, insa exista temeri ca ele pot fi viciate prin interventia hackerilor.

Presa braziliana a scris inainte de alegerile prezidentiale din acest an ca masinile de vot au inregistrat peste 200.000 de atacuri cibernetice pe secunda, insa Curtea Electorala a sustinut cu tarie ca toate au fost respinse si sistemul s-a aflat in permanenta in siguranta, relateaza BBC.

Roman la vot in Londra: Noi am invatat gustul democratiei. Uniti suntem puternici! Interviu

O solutie si pentru Romania?

Deputatul Varjan Pambuccian propune introducerea sistemului brazilian si in Romania.

"Votul are trei caracteristici, este direct, secret si universal. Problema e ca trebuie sa asiguram caracteristica de vot direct (eu sunt cel care a votat, nu altcineva) si de vot secret (numai eu stiu cum am votat).

Multa lume se gandeste la votul electronic ca la un vot de tipul urmator: eu stau acasa in fata calculatorului si votez. E posibil, nu e nicio problema, dar nu exista nicio garantie ca eu sunt cel care a votat sau ca in spatele meu nu a stat nimeni care sa imi spuna cum sa votez. Acest lucru nu se poate rezolva decat votand tot in cabina", a declarat Varujan Pambuccian pentru Ziare.com.

Acesta precizeaza ca este nevoie de in primul rand de un sistem de autentificare a votantului.

"Noi avem din 1998 o lege care spunea ca in toate cardurile de identitate trebuie sa existe un cip cu ajutorul caruia sa te poti autentifica in sistemele informatice. Nu s-a intamplat asta, s-a prorogat legea de cateva ori pana acum.

Deci, primul lucru care ne trebuie este un sistem de autentificare in sistemele electronice. Eu intru in fata comisiei care este sectia de votare si care imi verifica documentul, vede ca sunt eu, dupa care ma autentific in cabina de vot si am votat. Procesul devine foarte rapid, nu necesita nimic altceva: nici stampila, nici semnaturi, nimic", a explicat acesta.

Varujan Pambuccian a mai precizat ca in Brazilia "sunt foarte multi analfabeti", iar sistemul de vot electronic le permite sa isi exercite acest drept fundamental.

"Te autentifici, folosesti cardul (asta poate sa faca oricine) si ai pe un ecran, pe un panou, pozele candidatilor. Poate fi si scris ceva, pentru cei care stiu sa citeasca. Apesi pe butonul respectiv sau atingi ecranul, e foarte simplu", a explicat el.

Intrebat daca introducerea acestui sistem de vot nu presupune si costuri foarte mari, Varujan Pambuccian a explicat ca ele se amortizeaza pe parcurs, iar beneficiile merita tot efortul.

"E adevarat, dar ele nu sunt redundante, cum sunt cele din cazul votului de acum, pentru ca nu mai consumi hartie, nu mai platesti atatia oameni, totul se proceseaza electronic. In plus, nu poti vota de doua ori, iar votul este pe bune secret, pentru ca sistemul informatic nu face legatura intre tine si vot. Merge foarte repede si refolosesti sistemul la oricate alegeri vrei", a precizat acesta.

Exclusiv Presedintele AEP: Sectia de votare nu e ghiseu. La vot revii abia peste 5 ani Interviu

Cine isi asuma corectitudinea rezultatelor?

Totusi, carcotasii spun ca la alegeri "Nu conteaza cine voteaza, conteaza cine numara voturile". Intrebat cum poate fi asigurata acuratetea rezultatelor, Varujan Pambuccian a spus ca acest lucru este "banal".

"Se face un audit al softului respectiv, cu o comisie formata din reprezentanti ai tuturor celor interesati (cu profesionisti adevarati, care sa stie despre ce e vorba cand se uita la o linie de cod), care il verifica, se compileaza in fata lor si se semneaza electronic rezultatul de catre cei prezenti. In momentul in care un singur bit s-a schimbat acolo sunt invalidate semnaturie electronice, asa ca nu poate interveni nimeni", a explicat Varujan Pambuccian, doctor in matematica la Universitatea Bucuresti.

In ceea ce priveste institutia care ar trebui sa supravegheze corectitudinea unor astfel de alegeri, acesta este de parere ca ea ar trebui sa fie Autoritatea Electorala Permanenta.

"Insa, in primul rand o parte foarte mare de supraveghere e facuta de soft - votul multiplu se elimina automat. Tot softul da rezultatele automat si imediat dupa incheierea votului.

Dar cei care ar trebui sa pastoreasca softul sunt cei de la Autoritatea Electorala Permanenta. Este banal de facut softul, nu costa atat de mult cat credeti, costa mai mult decat o sesiune de votare normala, dar, dupa parerea mea, in 4-5 sesiuni de votare se scot banii. Repet, insa, votul trebuie sa fie tot in cabina, ca sa putem asigura caracterul direct si secret al votului", a mai comentat acesta.

Intrebat ce parere are despre introducerea votului prin corespondenta, practicat in multe tari, deputatul s-a delimitat categoric.

"E practicat in multe tari, intr-adevar, numai ca in cazul lui nu asiguri caracterul direct si secret. Nu ai cum. Daca renuntam la aceste conditii si cineva isi asuma riscul asta, pentru ca eu nu mi-l asum, putem sa ne trezim cu o prezenta de 100% si cu voturi asa cum vrea cel care e la putere in momentul alegerilor", a explicat Varujan Pambuccian.

Un exemplu de vot electronic (pentru alegeri sau pentru orice alt tip de competitie de anvergura) este urmatorul:

Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
#Varujan Pambuccian vot electronic, #Romania introducere vot electronic, #vot electronic diaspora , #vot