Votul prin corespondenta, din nou in discutii la Parlament

Luni, 24 August 2015, ora 07:41
2619 citiri
Votul prin corespondenta, din nou in discutii la Parlament
Foto: Arhiva Ziare.com

Biroul Comisiei de Cod Electoral se intalneste luni cu reprezentantii grupurilor parlamentare pentru a discuta proiectul Legii votului prin corespondenta.

"Biroul Comisiei parlamentare de Cod Electoral se va intalni luni, 24 august 2015, cu reprezentantii grupurilor parlamentare pentru a discuta proiectul Legii votului prin corespondenta", preciza pe 18 august presedintele Comisiei de Cod Electoral, Mihai Voicu, intr-un comunicat de presa.

Proiectul de lege privind votul prin corespondenta, aflat in dezbaterea Parlamentului, prevede ca cetatenii romani cu domiciliul sau resedinta in strainatate au dreptul sa voteze prin corespondenta la urmatoarele tipuri de alegeri: parlamentare, prezidentiale, europarlamentare, dar si la referendumurile nationale.

Mecanismul propus de proiectul de lege pentru votul prin corespondenta cuprinde mai multe etape.

Intr-o prima etapa, cetateanul roman cu resedinta sau domiciliul in strainatate care doreste sa voteze trimite o cerere, in format electronic, cu semnatura electronica sau in format olograf, catre Autoritatea Electorala Permanenta (AEP), cu cel putin 60 de zile inainte de data la care are loc scrutinul electoral sau referendar.

AEP centralizeaza toate cererile si le valideaza, dupa ce verifica datele din cerere in Registrul electoral. Daca cetateanul roman, care a depus cerere ca vrea sa voteze, nu figureaza in Registrul electoral si face dovada faptului ca are domiciliul sau resedinta in strainatate, AEP are obligatia de a lua masuri pentru inscrierea votantilor in acel registru.

Intr-o a doua etapa, AEP are obligatia ca, in termen de 48 de ore de la tiparirea buletinelor de vot, sa transmita cetateanului a carui cerere a fost validata documentele necesare pentru exercitarea votului prin corespondenta:

- buletinul de vot in forma tiparita pentru organizarea scrutinului electoral sau referendar;

- un plic fara elemente de identificare a persoanei;

- un autocolant cu elemente de siguranta pentru sigilarea plicului, cu rolul de a asigura secretul votului;

- dovada privind exercitarea votului prin corespondenta;

- un plic pentru expedierea documentelor, cu eticheta distinctiva, cuprinzand datele de corespondenta ale cetateanului care voteaza la expeditor si datele de corespondenta ale AEP la rubrica destinatar.

Daca se organizeaza un al doilea tur de scrutin, AEP trebuie sa trimita buletinele de vot cetatenilor ale caror cereri de vot au fost validate, in termen de 24 de ore de la tiparirea buletinelor de vot pentru desfasurarea turului doi de scrutin.

O a treia etapa consta in exercitarea efectiva a votului, prin inscrierea de catre votant a semnului X in chenarul in care este tiparit numele si semnul preferat al candidatului preferat (pentru scrutinul electoral) sau raspunsul preferat, daca este vorba despre referendum.

Urmatoarea etapa este expedierea votului de catre votanti. Dupa exercitarea votului prin corespondenta, cetatenii din strainatate trebuie sa sigileze plicul cu buletinul de vot si sa expedieze toate documentele de vot, prin posta, pe cheltuiala sa.

Documentele trebuie expediate catre AEP cu cel putin 48 de ore inainte de desfasurarea alegerilor. Celor care nu vor respecta acest termen li se va anula votul.

AEP centralizeaza si repartizeaza plicurile cu voturile din diaspora birourilor electorale speciale.

In ziua scrutinului sau cu o zi inainte de data alegerilor, birourile electorale speciale verifica indeplinirea conditiilor de forma, pentru ca votul exercitat sa fie declarat valid. Plicul care contine buletinul de vot nu poate fi insa desfacut decat dupa inchiderea urnelor.

Daca nu isi indeplinesc la timp atributiile, autoritatile implicate in procesul de vot (AEP sau birourile electorale speciale) sunt sanctionate cu amenda cuprinsa intre 2.000 si 5.000 de lei. Sanctiunea se constata si este data de Biroul Electoral Central.

Propunerea de lege privind votul prin corespondenta a fost initiata de 138 de parlamentari de la toate partidele politice, in aprilie 2015, in expunerea de motive sustinandu-se necesitatea urgentarii reglementarilor in ceea ce priveste votul prin corespondenta exercitat de catre romanii din afara tarii.

La 22 aprilie 2015, a fost adoptata tacit de Senat, in prezent propunerea fiind blocata la Comisia comuna a celor doua camere pentru elaborarea legislatiei electorale.

La 14 iulie 2015, PNL a solicitat sesiune parlamentara extraordinara, in cadrul careia sa se ia in discutie si legea votului prin corespondenta, sustinand ca daca nu se urgenteaza adoptarea legii, punerea legii in aplicare nu va mai fi posibila, potrivit practicii Comisiei de la Venetia.

Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Conflictele din Alianța PNL-PSD continuă deși a mai rămas puțin timp până la primul test al alegerilor. Unii candidații care și-au dorit să intre în cursa pentru Primăria Capitalei nu...
#vot corespondenta discutat, #vot romani strainatate , #vot
Comentarii