Votul prin corespondenta (I) - De la cititori

Miercuri, 02 Februarie 2011, ora 16:26
7697 citiri
Votul prin corespondenta (I) - De la cititori

Intentia de introducere a votului prin corespondenta pentru cetatenii romani din diaspora naste discutii temperamentale din partea ambelor tabere, pro si contra.

Proiectul de lege , initiat de PD-L si asumat de Ministerul Afacerilor Externe, a fost lansat spre dezbatere publica pe site-ul ministerului, pe 28 decembrie 2010, pentru o perioada de 30 de zile.

Desi dezbaterea s-a incheiat, din punct de vedere legal, ministrul Baconschi sustine ca ea continua. Genul acesta de dezbatere - daca-i putem spune astfel - pe site-uri de ministere, sufera insa de cateva infirmitati.

In primul rand, interventia asupra temelor deschise dezbaterii publice este suficient de dificila pentru marele public. Accesul la Internet nu este atat de larg raspandit precum par a ne demonstra statisticile. Conform raportului ICI pe 2010, in Romania ar fi aproximativ 10 milioane de utilizatori.

Insa cele mai multe legaturi Internet le gasim impartite intre si multiplicate in institutiile publice ale statului, institutiile private, societatile comerciale etc. Iar daca ne referim la utilizatorii casnici de Internet, in special la cei de varste de sub 35 de ani, pentru acestia, problemele publice prezinta un interes extrem de scazut, comparativ cu subiecte precum muzica, filmele, jocurile online, informatiile mondene si de mica publicitate.

In al doilea rand, de cele mai multe ori, legaturile cu temele de dezbatere publica sunt greu de gasit, ele fiind ascunse in interiorul site-ului si nu postate explicit la vedere. Nu este cazul la Ministerul Afacerilor Externe unde proiectul de lege privind votul prin corespondenta este postat pe prima pagina, la loc vizibil. Nu si expunerea de motive, la care voi reveni.

Insa, MAE utilizeaza o alta subtilitate, sub titulatura de "transparenta decizionala": "Comentariile referitoare la text pot fi adresate pe mail: avizare@mae.ro sau la adresa postala a Ministerului Afacerilor Externe: Aleea Alexandru nr. 31, Sector 1, Bucuresti, cod 011822."

Ce fel de dezbatere este aceea in care lipseste cea mai marunta urma de dialog? Si cum se poate informa publicul, chiar doar si minoritatea care are acces la Internet si mai este si preocupata de treburile publice, asupra variantelor si argumentelor pro si contra, atunci cand nu are habar care sunt acestea?

Unde se regaseste "corecta si prealabila informare a cetatenilor" in afara brutei expuneri a proiectului de lege, greu de inteles in absenta unor mijlocitori de specialitate?

In al treilea rand, mass-media, lipsita de impartialitate precum o stim, prefera fie subiectivismul de partid, fie superficialitatea sau pasivitatea in locul deliberarii argumentative.

Ca o concluzie preliminara, desi subiectul este cat se poate de serios, mai ales ca o lege electorala este o lege organica si cu impact constitutional, afectand clar, dupa cum s-a vazut si la alegerile prezidentiale din 2009, rezultatele scrutinelor si compozitia scenei politice romanesti, el este aruncat intr-o falsa dezbatere publica, ignorand sau minimalizand printr-o informare incompleta sau chiar prin dezinformare variantele alternative.

Argumentez cele spuse printr-un act oficial de pe site-ul MAE, si anume expunerea de motive asupra legii in discutie. Pentru asta trebuie sa cautati din greu: click pe "MAE" in banda rosie de sus, apoi in stanga, click pe "Acte normative", apoi click pe "Transparenta decizionala", apoi mutati cursorul pana ajungeti la "LEGE pentru exercitarea prin corespondenta a dreptului de vot de catre alegatorii romani cu domiciliul sau resedinta in strainatate".

In sfarsit ati ajuns sa accesati atat proiectul de lege, cat si expunerea de motive. Parcurgand textul acestui document, veti afla, in Sectiunea 6, ca au avut loc consultari cu "profesori universitari si reprezentanti ai unor organizatii neguvernamentale". Nu o sa aflati insa nici cine sunt acestia, nici care au fost opiniile acestora si nici pe ce considerente s-a ajuns la varianta proiectului final prezentat.

Si inchei cu o fraza dintr-o declaratie de acum doua saptamani a ministrului Baconschi: "Nu am pretentia ca acest proiect nu este perfectibil." E bine ca stie si dumnealui ca legea asta nu-i chiar cum ar trebui sa fie. E pur si muove!

Nu ratati, joi, cea de-a doua parte a materialului "Votul prin corespondenta - De la cititori, doar pe Ziare.com"

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#proiect lege vot corespondenta , #vot