Votul prin corespondenta (II) - De la cititori

Joi, 03 Februarie 2011, ora 14:22
5834 citiri
Votul prin corespondenta (II) - De la cititori

Intentia de introducere a votului prin corespondenta pentru cetatenii romani din diaspora naste discutii temperamentale din partea ambelor tabere, pro si contra.

Votul prin corespondenta (I) - De la cititori

Argumentele folosite de initiatorii legii votului prin corespondenta pentru romanii din diaspora sunt juridic corecte, logice si de bun simt: dreptul de vot al cetatenilor Romaniei este un drept constitutional, se incurajeaza participarea politica in conditiile unui absenteism semnificativ, faciliteaza accesul la urne al celor aflati la mari distante de sectiile de votare deschise in strainatate, se consolideaza legitimitatea si reprezentativitatea actorilor politici.

Pana aici totul e in regula. Textul expunerii de motive introduce insa printre actorii politici, care sunt indeobste candidatii individuali si partidele politice, Guvernul, care este in special un actor administrativ, dar lasa deoparte Parlamentul, un actor eminamente politic intre institutiile politice ale statului.

Controversele privind exprimarea unui asemenea tip de vot cuprind insa subiecte inca fierbinti chiar pentru votul exprimat in tara, mai mereu defectuos, nu de putine ori fraudulos, daramite pentru cel organizat la distanta de ochii autoritatilor responsabile cu corectitudinea desfasurarii alegerilor.

Argumente precum utilizarea unor modele din Italia, Austria, Marea Britanie si Belgia nu sunt nici pe departe convingatoare, data fiind experienta din 1990 incoace. In plus, in Austria, exista cardul de alegator, care se trimite in copie autentificata, iar in Marea Britanie au existat cateva scandaluri privind fraudarea votului prin corepondenta.

Pentru a introduce sistemul de vot prin corespondenta trebuie intrunite cateva conditii esentiale ce pot sa atenueze din suspiciunile privind intentiile de fraudare.

In primul rand, este obligatorie evidenta corecta si actualizata permanent a populatiei, a resedintei cetatenilor si a populatiei cu drept de vot. Din 1990 si pana astazi, in Romania nu s-a pus la punct o asemenea evidenta, in ciuda tuturor angajamentelor luate de guvernarile ce s-au perindat. De ce? Pentru ca astfel nu se poate verifica identitatea si resedinta alegatorilor. Dovada ca voteaza si cei decedati.

Revenind la subiectul nostru, la articolul 4 din proiectul de lege se prevede ca Ministerul Afacerilor Externe, prin misiunile diplomatice si oficiile consulare, sa constituie Registrul alegatorilor romani din strainatate, in format electronic, timp de 6 luni. De ce doar electronic? Si de ce doar 6 luni, cand, iata, a trecut mai bine de un an de cand au avut loc alegerile prezidentiale si nu s-au dat raspunsurile cerute si cuvenite pentru suspiciunile privind numarul votantilor din diaspora?

Articolele 8 si 9 fac de asemenea referire la Registrul cu alegatorii din strainatate, dar nu se pomeneste de radierea lor din evidentele din tara. Si daca in tara evidentele sunt vraiste, cum se pot ele corobora cu datele oferite de MAE?

Votul prin corespondenta, asa cum este el proiectat acum, deschide larg usa fraudarii. Secretul votului poate fi usor compromis daca alegatorul si-l ofera contra cost altcuiva sau il completeaza in prezenta celui ce tranzactioneaza voturi. Este posibila sustragerea buletinelor de vot inainte de a fi completate sau interceptarea, modificarea sau distrugerea lor. E de amintit aici afacerea lui William Branza cu Posta Romana si Posta Rapid SL - Castellon, Spania, unde sef este varul sau, Daniel Ionita. Cate or mai fi prin diaspora si nu stim inca.

In absenta unei dezbateri reale, in absenta unei reforme de continut a legislatiei electorale si a organizarii interne a Autoritatii Electorale, deocamdata specializata in bifat controale abundand de formalism steril, conform rapoartelor din propriul site, votul prin corespondenta poate deveni perla coroanei in ceea ce priveste falsificarea rezultatelor electorale.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#lege vot corespondenta, #alegeri diaspora corespondenta , #vot