Popas la Catedrala "Sf.Haralambie" din Turnu Magurele

   

Catedrala "Sf.Haralambie" din municipiul Turnu Magurele este considerata cel mai reprezentativ monument din judetul Teleorman pentru arta ecleziastica de la inceputul secolului XX, transmite corespondentul ROMPRES.

Catedrala este o constructie impresionanta, avand 37 metri lungime, 23 metri latime si 25 metri inaltime, dar si un adevarat monument de arhitectura, istoricul Nicolae Iorga considerand-o a treia din tara, prin valoarea si frumusetea ei, dupa catedrala episcopala din Curtea de Arges si biserica "Sfintii Trei Ierarhi" din Iasi.

Potrivit consilierului Stan V.Cristea de la Directia pentru Cultura, Culte si Patrimoniul Cultural National Teleorman, edificiul din localitatea de pe malul Dunarii a fost construit intre anii 1901 si 1905, conform unui plan intocmit initial de arhitectul francez Emile Andre Lecomte du Nouy, autorul refacerii catedralei episcopale din Curtea de Arges.

Asemanarea este evidenta, exteriorul fiind bogat decorat cu medalioane de piatra cu relief plat, cu motive geometrice si florale. Ferestrele au ancadramente de piatra si semicolonete laterale. Pridvorul deschis, sustinut pe patru coloane, cu un aspect general de baldachin, dar si cele trei turle, ofera monumentului un aspect deosebit.

Decoratia interioara este la fel de bogata si somptuoasa ca si arhitectura. Pictura in ulei a fost executata de Eugen Voinescu si Romeo Girolamo, dupa modelul bisericii 'San Marco' din Venetia, in stil neobizantin.

In pronaos sunt doua frumoase portrete, ale regelui Carol I si reginei Elisabeta, considerati ctitori, pentru bunavointa aratata si donatia facuta la constructia lacasului.

Stranele sunt din stejar sculptat, iar cele doua jilturi sunt aurite. De asemenea, icoanele imparatesti si de hram au ferecaturi din argint pe toata suprafata.

Vitraliile, candelabrele, sfesnicele si candelele imbogatesc, prin frumusete si valoare, spatiul interior al catedralei.
Vineri, 20 Iulie 2007, ora 09:59
Sursa: AGERPRES
Cele mai citite stiri
Primarul Badanoiu si-a anuntat candidatura la postul de secretar general al PSD Teleorman
La sfarsitul saptamanii trecute, presedintele PSD Teleorman, Adrian Gadea, a convocat o adunare ...
Spectacol de teatru in Alexandria: "Take, Ianke si Cadar"
Ziua de joi, 28 februarie 2019, este o zi cu o incarcatura culturala deosebita pentru ...
Fostul gunoier-sef de la EcoSud a devenit neoficial sef pe mosia lui Dragnea
Carmen Dumitrescu Gheorghe Tanase, fostul director adjunct al companiei EcoSud a devenit, de cateva ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor