Actorii critica decizia Guvernului de a concedia directorii de teatre de peste 65 de ani

Vineri, 17 Ianuarie 2014, ora 22:05
2735 citiri
Actorii critica decizia Guvernului de a concedia directorii de teatre de peste 65 de ani
Foto: Arhiva

Trei dintre cei mai importanti actori romani - Ion Caramitru, George Mihaita si Alexandru Arsinel au criticat Guvernul pentru emiterea ordonantei de urgenta care prevedere schimbarea managerilor de peste 65 de ani care se afla in fruntea institutiilor de cultura.

"Anul trecut am fost audiati la cerere in comisia de Cultura de la Senat si apoi la cea de la Camera Deputatilor in care, oficialmente, in numele UNITER-ului am participat alaturi de reprezentantii Primariei Generale a Capitalei, chiar a sefului pe cultura a orasului Bucuresti.

(...) Am cerut ca ordonanta sa fie modificata cu amendamentele pe care noi le-am cerut", a spus Ion Caramitru, pentru Mediafax.

Actorul are 71 de ani si este directorul Teatrului National Bucuresti.

Totodata, actorul George Mihaita, director al Teatrului de Comedie din Bucuresti, a precizat ca a fost audiat si el in comisiile pentru cultura ale Parlamentului, impreuna cu Ion Caramitru, unde parlamentarii le-au dat dreptate, adaugand insa ca mai departe nu mai depinde de ei.

"Aceste lucruri se fac cu anumite interese (...) cu scopul de a da jos anumite persoane, de a aduce cineva pe altcineva", a declarat George Mihaita, care a implinit 65 de ani in luna septembrie.

"Ideea a fost sa elibereze functiile de director ca sa se puna, probabil, clienti mai apropiati sufletului respectiv", a afirmat si Ion Caramitru.

Acesta a dat exemple de teatru care sunt conduse de artisti care au depasit varsta de 65 de ani: Teatrul Odeon, condus de Dorina Lazar, Teatrul de Revista "Constantin Tanase", condus de Alexandru Arsinel, si Teatrul de Comedie.

In plus, Caramitru a subliniat faptul ca Teatrul National are o audienta de peste 70 la suta si ca amendamentele respective "au izvorat dintr-un cap lipsit de logica si care cred ca au ascuns in spate interese care nici macar obscure nu sunt".

"Eu pot sa va spun ca actiunea 'laudabila' a Guvernului si a Ministerului Culturii a avut loc cand eu am fost operat, (...) dar am aflat de la colegii mei. Sunt o persoana care toata viata am fugit de o sarcina speciala in afara de cea de actor.

(...) In '98 am acceptat, dar mi-am redus activitatea de actor pentru a ma zbate pentru acest teatru", a afirmat si Alexandru Arsinel, adaugand ca aceste actiuni "nu ajuta cu nimic actul de cultura, dar absolut cu nimic".

Atat Arsinel, cat si Caramitru au dat-o exemplu pe Lucia Sturdza-Bulandra, care a fost in functie pana la varsta de 90 de ani.

Ministrul Culturii, Gigel Stirbu, nu a sustinut schimbarea din functie a managerilor cu varste de peste 65 de ani, marti, la comisia de Cultura a Senatului, in timp ce presedintele comisiei, social-democratul Georgica Severin, este de parere ca "acesti mari artisti" de peste 65 de ani ar trebui sa faca mai multa regie si sa aiba mai putin "drept de semnatura pe bani".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
Conform datelor anunțate la 17 aprilie de INS, pentru februarie 2024, cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut față de luna ianuarie cu 11,7%, și cu 8,2%...
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Partidul Mişcarea Populară (PMP) a anunţat că, în cursul zilei de miercuri, Curtea de Apel Bucureşti a respins recursurile formulate de Cristian Diaconescu şi, prin urmare, ”a fost validat...
#schimbare directori teatru 65 ani, #Guvern schimbare directori teatru , #actor