PSD isi conserva nucleul dur, de bugetari si asistati social. De unde ia voturi si care e marea provocare pentru alianta USR-PLUS

Miercuri, 06 Februarie 2019, ora 11:05
18824 citiri
PSD isi conserva nucleul dur, de bugetari si asistati social. De unde ia voturi si care e marea provocare pentru alianta USR-PLUS
Foto: Facebook / Cristian Ghinea

Aparitia Aliantei 2020 USR-PLUS este o veste buna pentru electoratul care, dezamagit de PNL, isi dorea o schimbare, insa alianta are cateva probleme, printre care si lipsa de identitate. Iar daca PSD a stiut sa isi conserve nucleul dur, in schimb USR-PLUS trebuie sa ii mobilizeze pe cei care "duc Romania in spate", dar care nu prea ies la vot, spune sociologul Dan Jurcan.

Misiune greu de indeplinit, am putea spune, si mai ales intr-un timp foarte scurt.

Despre grupul tinta al noii aliante a vorbit chiar liderul PLUS, Dacian Ciolos. "La ultimele alegeri, din 2016, aproape 60 la suta, daca nu mai mult de 60 la suta din alegatorii potentiali nu au participat la vot, deci acolo e o rezerva importanta. Mai sunt alegatori care vor sa vina la vot, dar care par nehotarati. Vrem sa-i ajutam sa se hotarasca, sa le dam o perspectiva clara pentru o alternativa politica moderna, cu oameni competenti, care vor sa lucreze pentru Romania", a declarat zilele trecute Dacian Ciolos intr-o emisiune la Digi24.

Invitat de Ziare.com sa comenteze evolutiile care au avut loc zilele acestea pe scena politica, sociologul Dan Jurcan, director cercetare la Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES) a subliniat in primul rand ca Alianta 2020 "e un element de noutate in peisajul politic si orice noutate este binevenita pentru ca electoratul roman nu are incredere in partidele traditionale".

"Practic, alianta USR-PLUS este o veste buna din perspectiva acelui electorat care si-ar fi dorit o schimbare si care e dezamagit intr-un fel de PNL. Dar, in acest moment vorbim si despre o fragmentare a electoratului de dreapta", a adaugat acesta.

Dan Jurcan a punctat cateva diferente intre noua alianta 2020 USR-PLUS si PNL.

"Am auzit de foarte multe ori ca USR si PLUS canibalizeaza electoratul PNL. E posibil intr-o anumita masura. Dar daca ne uitam cu atentie, vedem ca in 2016 PNL a avut in jur de 20%, iar acum este creditat in sondaje cu circa 27%, in timp ce USR a ajuns in Parlament cu aproape 8%, iar acum este in sondaje cam tot pe acolo.

USR si PLUS se luptau pe acelasi segment de electorat, in general din generatia digitala, din urban, din mediul privat si care in mare masura nu era foarte activ la vot, insa acest profil este relativ diferit fata de cel al electoratului PNL.

Sa nu uitam ca PNL are si electorat in mediul rural, la fel ca si PSD. Daca le privim in oglinda, si PNL, si PSD sunt partide care au structuri in teritoriu si pot mobiliza la vot. Asta e o problema pentru alianta USR-PLUS, care este deocamdata o structura foarte activa pe Facebook, dar nu are organizatii in teritoriu, in schimb electoratul ei interactioneaza foarte mult pe retelele de socializare si, teoretic, probabil ca aceasta ar putea sa fie si calea prin care ar putea fi mobilizat la un moment dat", ne-a explicat Dan Jurcan.

Cat de mare e bazinul nehotaratilor?

In ceea ce priveste dimensiunea bazinului electoral al nehotaratilor, directorul de cercetare al IRES ne-a spus ca deocamdata el nu poate fi evaluat.

"Nu stim. Amintiti-va ca si in 2016 cei care declarau ca merg la vot oscilau undeva in jur de 60-61%, dar in realitate, dincolo de declaratii, prezenta a fost mult mai scazuta, in jur de 45% (la locale - 48,43%, la parlamentare - 39,42%, n.red.).

Deci in momentul de fata e greu sa ne dam seama cat de mare este acest segment al nehotaratilor. Iar in 2014 am vazut cum Klaus Iohannis a reusit, pe un mare val de emotie, sa scoata la vot aproape 1,5 milioane de indecisi, care nu erau deloc in schemele partidelor, candidatilor traditionali.

Problema pe care cred eu ca o are aceasta alianta in momentul de fata este una de diferentiere specifica fata de PNL si de identitate. Bun, ambele sunt anti-PSD, dar intrebarea e ce anume le diferentiaza? Pentru ca din perspectiva electoratului trebuie sa existe o naratiune, o poveste politica, care sa te convinga sa iesi din casa si sa mergi la vot. Cred ca asta va fi adevarata provocare pentru alianta USR-PLUS va fi sa construiasca un mesaj care sa convinga", a subliniat Dan Jurcan.

Intrebat cum ar trebui sa sune acest mesaj, directorul de cercetare al IRES a recunoscut ca "e complicat" de spus acum, inainte de alegerile europarlamentare.

"Iar daca vorbim despre alegerile prezidentiale e si mai complicat, pentru ca in momentul de fata avem o stanga care nu are inca un candidat, iar pe dreapta il avem pe Klaus Iohannis si nu stim inca cu certitudine daca aceasta noua alianta il va sprijini pe Iohannis sau va veni cu un alt candidat. Ce stim insa este ca in cazul alegerilor prezidentiale, orice initiativa care fragmenteaza electoratul de dreapta e in favoarea stangii (desi acest clivaj stanga-dreapta e si el discutabil) ", a adaugat acesta.

"Alianta trebuie sa gaseasca acea naratiune prin care sa creeze emotii, ulterior atitudini si apoi comportamentul de vot"

Iar in ceea ce priveste alegerile legislative de la anul, misiunea aliantei va fi una dificila.

"Stim ca PSD a venit cu un anumit program de guvernare, a convins cel putin un anumit tip de electorat - cei care lucreaza in mediul bugetar si care au si beneficiat de cresterile salariale. Mi-e greu sa cred ca acesti bugetari, cand vor fi in cabine, vor vota un alt partid, care vrea, intr-un anumit fel, sa rationalizeze cheltuielile publice.

Pe scurt, putem spune ca PSD a reusit sa raspunda unui electorat care este asistat social, este dependent de ajutoarele date de stat, precum si bugetarilor. Acesta este segmentul si oricat de mult s-ar mai gresi in guvernare, nu cred ca am putea vedea un PSD mai jos de 27-30%. Asa arata nucleul dur al PSD.

Ceilalti, in schimb, ar trebui sa vada ce a mai ramas din electorat. In mod clar ei nu se pot adresa bugetarilor, nu se pot adresa pensionarilor... Poate ar gasi o nisa, de reprezentare a celor care duc Romania in spate: cei din mediul privat. Dar acestia sunt si foarte putin activi politic. Ei nu prea ies la vot, mai ales cei din mediul urban. Cei din leadership-ul politic trebuie sa gaseasca acea naratiune, acea poveste politica, prin care sa creeze emotii, ulterior atitudini si apoi comportamentul de vot", a enumerat sociologul.

Pe de alta parte, intrebat daca racirea relatiilor Romaniei cu Uniunea Europeana ar putea genera o mai mare mobilizare la urne, Dan Jurcan a raspuns: "Eu cred ca mizele trebuie sa fie mai degraba emotionale pentru ca tipul acesta de mesaj, sofisticat, functioneaza in randul publicului extrem de educat, implicat politic, care e un segment destul de restrans".

"Dar e posibil ca si la alegerile europene, si la cele prezidentiale (nu stiu daca si la alegerile parlamentare) miza sa fie aceasta ruptura intre vest si est: pro-UE, pro-NATO, pro-stat de drept versus autocratism, clientelism, saracie etc.

Ramane sa vedem cum vor sti comunicatorii politici sa isi aleaga cel mai bine cuvintele pentru a convinge electoratul", a conchis directorul de cercetare al IRES.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#electorat alianta 2020 USR Ciolos , #Dacian Ciolos