Reforma fiscala propusa de USR: fara impozit pe salariul minim si profitul reinvestit, CAS progresiv pentru tineri (Document)

Joi, 21 Februarie 2019, ora 18:57
7877 citiri
Reforma fiscala propusa de USR: fara impozit pe salariul minim si profitul reinvestit, CAS progresiv pentru tineri (Document)
Foto: Facebook Claudiu Nasui, Andrei Caramitru

Eliminarea impozitului pentru salariul minim si scutirea de CAS pana la varsta de 21 de ani, urmata de o crestere anuala cu cinci puncte procentuale pana la cota de 25%, sunt cateva dintre obiectivele care vor face parte din programul de guvernare al Uniunii Salvati Romania.

Precizarile au fost facute joi de deputatul Claudiu Nasui si consilierul presedintelui USR pe programul de guvernare al partidului, Andrei Caramitru.

"Munca in Romania este extrem de taxata, avem cele mai mari taxe pe munca din Europa de Est si lucrul acesta noi consideram ca trebuie sa se schimbe. Ceea ce vizam pe termen lung este sa nu mai fie impozitat salariul minim deloc. Pe termen scurt avem o serie de masuri. De exemplu, un CAS progresiv pentru tineri - pentru ca tinerii oricum nu constituie o parte foarte mare a fortei de munca si au dificultati de integrare in piata muncii. (...) Noi consideram ca este absolut esential sa mentinem cota unica, dar sa existe un prag sub care nu se platesc impozite. Adica, sa nu se mai impoziteze saracia. Iar pentru a ajunge acolo propunem un sistem gradual. Un CAS care sa fie mai mic, de exemplu, pentru tineri, fara impozit pe venit pentru salariul minim si, gradual, eliminat CAS si CASS pentru salariul minim", a precizat Nasui, membru in Comisia pentru buget a Camerei Deputatilor.

Cum va reforma USR taxarea si ANAF-ul (Document)

El a mentionat ca aceste masuri ar urma sa aiba un impact de cateva zeci de miliarde, dar care ar putea fi acoperit prin taierea pensiilor speciale si a banilor destinati Programului National de Dezvoltare Locala.

"Impactul masurilor acestea este mare, dar si lucrurile pe care vrem sa le taiem din buget sunt de asemenea mari. Noi am spus intotdeauna: fara pensii speciale. (...) PNDL a avut credite de angajament in 2017 de 30 de miliarde de lei. Toate acestea, daca le taiem, dintr-odata sunt bani. Cheltuielile statului roman in 2018 au crescut cu 46,3 de miliarde de lei. Masurile pe care le propunem noi au impact de cateva zeci de miliarde, dar acela este foarte sustenabil, in conditiile in care taiam din alte parti, de tipul PNDL", a explicat el.

USR doreste de asemenea o reforma "radicala" a ANAF, prin profesionalizare si depolitizare, prin implementarea unor metode de analiza informatica din bazele de date ale statului pentru firme, administratori si persoane cu venituri sau active importante. Un alt obiectiv este standardizarea procedurilor de analiza si control.

"Noi nu avem atat de mult o problema de taxe mici, cum ni se mai spune mai ales din zona social-democrata, avem o problema cu colectarea. Noi avem taxe chiar mai mari decat in alte locuri. Impozitul pe profit in Romania e 16%, in Bulgaria e 10%, in Irlanda e 12,5%. Noi avem o impozitare mare. Problema e ca avem o administratie fiscala care actioneaza fie foarte selectiv, fie total ineficient", a precizat Nasui.

Andrei Caramitru a adaugat ca, din cauza faptului ca munca este atat de taxata, multi romani prefera sa lucreze in strainatate si este incurajata evaziunea fiscala.

"Daca esti patron de restaurant si angajezi cu carte de munca un chelner in Bucuresti, acel om nu va veni sub 500 de euro pe luna. Aceasta te va costa pe tine, din cauza taxelor pe munca, 1.000. Daca angajezi pe salariul minim un chelner in Paris cu 1.200 de euro, ii raman in buzunar aproape 1.200 de euro. (...) Oamenii pleaca din Romania in Europa de vest pe salarii cam de doua ori mai mari, nu de 20 de ori. Or, noi nu ne vom putea alinia ca salarii nete la Europa cu taxarea aceasta, pentru ca, daca tu taxezi cu 50%, iar ei cu 15%, cum vom putea ajunge la salarii similare si sa stopam emigrarea? Deci, ramane o tematica extrem de importanta pentru dezvoltarea fortei de munca, dar si a IMM-urilor, pentru ca salariile mici sunt platite in special de IMM-uri", a spus el.

Vorbind despre impactul masurilor propuse de USR, Caramitru a atras atentia asupra faptului ca in prezent, in cadrul bugetului, banii sunt orientati spre "multe zone de ineficienta" si ca pot fi realizate interventii punctuale in vederea dezvoltarii economiei.

"Daca va uitati pe structura bugetului, unde se duc banii, sunt atat de multe zone de ineficienta, bani aruncati, lipsa de colectare a ANAF, ca trebuie doar reglate cateva puncte, se pot face niste operatiuni chirurgicale inteligente in sistem, pentru a reusi sa finantam, sa dezvoltam economia. Deci, nu vorbim despre reduceri de pensii, reduceri de salarii la stat pentru toata lumea. In niciun caz. Trebuie in primul rand ANAF sa colecteze mai mult - si va putea, daca taxele sunt mai mici, pentru ca lumea va fi dispusa sa plateasca niste taxe minimale, cata vreme intelege ca si primeste ceva in schimb", a afirmat el.

Bugetul actual - o viziune etatista supracentralizata

Caramitru considera ca proiectul actual de buget reflecta o "viziune etatista supracentralizata" in jurul unei nomenclaturi.

"Bugetul care a fost prezentat de PSD este doar o versiune mai extrema a multor bugete care au fost facute in timp, sub diverse guvernari. Practic, intotdeauna este favorizat mediul public, cu salarii din ce in ce mai mari. Insa nu trebuie pusi toti bugetarii in aceeasi galeata, pentru ca majoritatea banilor, de fapt, se duc in pensii speciale - au crescut deja la 13 miliarde. Cei care au pensii speciale au si job-uri la stat, in paralel, deci trebuie sa multiplicati cam de doua ori suma. Plus, salarii foarte mari in anumite zone de directori, consilieri, administratie publica centrala... Daca va ganditi, intr-un mod simplu, statul favorizeaza de fapt o noua nomenclatura de 100-150.000 de oameni in care se arunca cu bani foarte multi. Si un pic, sigur, ii cresc si pe ceilalti, sa nu se supere. Dar de fapt acolo se duc banii. Nu se duc pe pensiile mici, nici pe salariile profesorilor incepatori - ele au crescut, dar totusi sunt in continuare foarte mici", a sustinut Andrei Caramitru.

Alte obiective ale USR sunt: reducere de 50% a impozitelor si contributiilor in primii trei ani pentru angajatii care se intorc din diaspora sau care isi muta domiciliul in Romania la cel putin 150 de kilometri fata de un nou angajator; scutire impozite si contributii pentru ucenici/elevi in filiera profesionala, daca angajatorul ofera cursuri incorporate in programa de bacalaureat profesional; eliminarea taxarii profitului reinvestit.

Depozitul pentru deșeuri industriale periculoase de la Copșa Mică a fost închis. România scapă de plata penalităților la nivel UE
Depozitul pentru deșeuri industriale periculoase de la Copșa Mică a fost închis. România scapă de plata penalităților la nivel UE
România a evitat plata penalităţilor după ce Garda de Mediu din Sibiu a închis depozitul neconform de deşeuri industriale periculoase al Sometra SA din Copşa Mică, oraş care zeci de ani...
Sprijin pentru producția mașinilor electrice Ford în România: „Veste extraordinară pentru mediu”
Sprijin pentru producția mașinilor electrice Ford în România: „Veste extraordinară pentru mediu”
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat, marţi, 19 martie, că la fabrica Ford de la Craiova se va produce în curând primul autoturism electric. El a menţionat că în România au fost...
#masuri fiscale program guvernare USR, #reduceri impozite USR, #taiere pensii speciale USR , #stiri Alianta 2020 USR PLUS
Comentarii
Poza memorex
memorex
rank 1
impozit zero pana la obtinerea mandatului
Poza Kogaion78
Kogaion78
rank 1
...vaaaai....ce mumuos!....ia stai......pai....nu ne salvati intai ?