Willkommen, Iohannis! Ponta se agita (Opinii)

Luni, 28 Iulie 2014, ora 12:21
16732 citiri
Willkommen, Iohannis! Ponta se agita (Opinii)
Foto: Facebook/Klaus Iohannis

E adevarat ce scria Elena Udrea pe Facebook despre presedintele PDL Vasile Blaga cum ca acesta nu a dat socoteala pentru rezultatul slab din alegerile europarlamentare.

Crin Antonescu a dat. El a fost schimbat cu toate ca a initiat aceasta alianta electorala.

Dar dreptatea doamnei Udrea se opreste aici pentru ca eu consider ca ce s-a intamplat sambata reprezinta prima reusita a partidelor de dreapta. Forta Civica a lui Mihai Razvan Ungureanu s-a lasat dizolvata in PDL, iar democrat-liberalii, in PNL.

Astfel se ajunge la posibila aparitie a unui mare partid de dreapta. Spun posibila pentru ca aceasta oportunitate dispare in situatia in care Klauss Iohannis nu va castiga batalia pentru Cotroceni.

In campania electorala, PDL si PNL vor functiona ca Alianta Crestin Liberala, un nume clasat pe primul loc intr-un studiu sociologic facut de cele doua partide. Fuziunea e doar o promisiune in cazul unei victorii. Bun si asa.

E adevarat ca nu toti politicienii de centru-dreapta sunt multumiti de noua alianta si aici e cazul PMP si al doamnei Elena Udrea, presedintele acestui partid.

Cumva, cei de la Miscarea Populara au ramas pe margine si probabil asteapta sosirea lui Traian Basescu sa preia fraiele formatiunii. Aici trebuie facuta precizarea ca nici Elena Udrea nu si-a asumat responsabilitatea pentru esecul PMP in alegerile europarlamentare. Domnia sa a condus partidul in acea campanie.

Pana una alta, Victor Ponta are, in sfarsit, un adversar, desi mai trebuie sa asteptam pana in data de 5 august o formala nominalizare a lui Klauss Iohannis. Si asta pentru ca primarul Sibiului are cele mai multe sanse in aceasta confruntare.

Munca domnului Catalin Predoiu a fost onorabila. A crezut in ce a facut, iar sambata a tinut un discurs electrizant, dar, din pacate, e o competitie care se joaca pe puncte de popularitate si puncte de incredere.

Am mai spus asta, nu ai nicio sansa sa ajungi presedintele Romaniei daca nu pleci din pozitia de presedinte al unui partid mare. Fundamentul politic al unui candidat, capacitatea de a genera resurse si de a crea oportunitati politice pentru cei care-l sustin trebuie sa fie solide si masurabile. Domnul Catalin Predoiu are un sef politic, iar asta il opreste, zic eu, sa fie un candidat cu sanse.

Pe de alta parte, de multe ori nu e suficient sa conduci un partid ca sa poti candida si aici avem situatia domnului Vasile Blaga si a doamnei Elena Udrea.

Aceasta constitutie si acest sistem electoral ne duc invariabil la situatia unei concentrari politice. PSD s-a adaptat si fara s-o statueze, presedintele partidului are pozitia de premier, iar in alegerile prezidentiale e candidatul nominalizat automat de partid. Daca pierde, va pierde si sefia partidului.

Victor Ponta este al patrulea candidat la presedintie din partea PSD. Doar Ion Iliescu a castigat. Adrian Nastase si Mircea Geoana au pierdut. Acum e randul lui Victor Ponta sa-si incerce puterile.

Actualul prim-ministru a aparut extrem de deranjat de evenimentul politic de sambata. Intr-o postare facuta pe aceeasi retea de socializare folosita si de doamna Udrea, premierul a vorbit de cei implicati in "unificarea dreptei", calificandu-i drept "tradatori, nebuni si misei". Folosirea unui astfel de limbaj nu are cum sa nu-ti sugereze o stare de nervi si de ingrijorare venita dinspre candidatul stangii.

In acest moment, societatea se pregateste pentru polarizare. Vom avea doua armate politice, una stransa in jurul lui Victor Ponta si una in jurul lui Klaus Iohannis. In acest moment, fortele par egale, iar viitorul, tulbure. Cert e ca ceilalti candidati nu o sa prea conteze si o sa avem o batalie in doi.

Asa ca cred ca strategia PSD cu Tariceanu e moarta, iar lui Cristian Diaconescu ii va fi greu sa se faca auzit. Si pe tot acest camp de lupta in care se aude deja zgomot de arme, un general trebuie sa ia o decizie. Ce va face Traian Basescu?

UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#alegeri prezidentiale 2014, #Klaus Iohannis candidat prezidentiale, #Victor Ponta alegeri prezidentiale , #Klaus Iohannis