Iti mai pasa daca un politician a turnat la Securitate? - Sondaj Ziare.com

Duminica, 16 Ianuarie 2011, ora 20:12
13289 citiri
Iti mai pasa daca un politician a turnat la Securitate? - Sondaj Ziare.com
Fotomontaj: Ziare.com

In timp ce Bulgaria recheama de la posturi peste 190 de ambasadori si consuli dovediti ca au colaborat cu securitatea comunista sau ca au fost agenti, Romania se pregateste sa numeasca intr-o pozitie extrem de importanta in stat un politician acuzat de ani de zile ca ar fi turnat la fosta Securitate. Stimate alegator, sincer vorbind, iti mai pasa?

Alianta PNL-PC readuce, vrand nevrand, in discutie acest subiect. Si asta pentru ca, desi Crin Antonescu sustine ca el s-a "aliat cu PC si nu cu Dan Voiculescu", presedintele fondator al conservatorilor nu doreste cu niciun chip sa faca un pas in spate macar de ochii lumii, ba dimpotriva: lanseaza pe piata strategii politice, stabileste termene pentru Marea Alianta a Opozitiei si il intampina cu mare fast in partid pe medicul-deputat de Iasi, Tudor Ciuhodaru, singurul parlamentar entuziasmat de aparitia pe scena politica a Aliantei de Centru Dreapta.

Este de neinteles logica lui Crin Antonescu. In momentul in care Traian Basescu a insinuat ca ar fi colaborat cu Securitatea sub numele conspirativ "Porumbacul", Antonescu a afirmat ca acuzatia este "foarte grava". In schimb, verdictul primit de ani de zile de la CNSAS de catre Dan Voiculescu nu pare sa il impresioneze deloc.

Si atunci, nu e normal sa ne intrebam la randul nostru daca mai au vreo importanta carierele de fosti comunisti sau fosti securisti ale liderilor nostri politici, azi, la peste 21 de ani de la Revolutie? Mai sunt sensibili romanii la astfel de dezvaluiri? Ar mai trebui condamnati cei care au facut pactul cu Securitatea lui Ceausescu? De ce ar trebui sa fim socati daca am afla, ipotetic vorbind, ca Antonescu a colaborat, dar ar trebui sa ramanem indiferenti la notele informative deja aparute in presa sub semnatura "Felix"?

Iata ce crede in aceasta privinta sociologul Vasile Dancu, intervievat de Ziare.com:

- Cat de actuala mai este tema colaborarii cu Securitatea? Ce arata sondajele, ii mai condamna romanii pe cei care au colaborat? In ce procent? Cat de mult a scazut acesta odata cu trecerea anilor?

- Colaborarea cu Securitatea este una dintre temele care au fost decredibilizate de inteligenta romaneasca si modalitatea noastra de fiintare fara nimic sfant. Au murit 1.500 de oameni in 1989, au ramas mii de raniti si in doua decenii societatea nu a fost interesata de aflarea adevarului. Este halucinant acest lucru, aceasta nepasare, aceasta lipsa de valori si minima moralia.

Ideea de justitie nu mai are sens pentru romani, probabil. A fost calcata in picioare de institutii si interese si nu mai are cine sa o apere. Suntem o societate fara elite, fara faruri si constiinte morale consecvente. Au fost cativa jurnalisti care au mai irupt din cand in cand, dar parca toata energia contestarii s-a pierdut.

Colaborarea cu Securitatea este considerata de oameni ca o culpabilitate, cred ca in proportie de peste 60%. Este o atitudine raspandita, dar fara forta. De ce?

Pentru ca a fost distrusa de politicieni care au fentat-o tot timpul cu ajutorul unei justitii care poate justifica orice si prin alte smecherii. Atunci ce sa creada oamenii, daca elitele politice nu respecta niste reguli morale? Ele se sterg incet. Ramane doar umbra unei reguli, o judecata morala fara nici o forta, o judecata formala, de complezenta.

Ideea de justitie privind colaborationismul a murit incet, omorata de oameni ilustri, de ziare si televiziuni care au relativizat continuu, spunand ca trebuie sa verificam, sa analizam de la caz la caz. Opinia publica a fost desensibilizata si printr-o actiune strategica, am senzatia, cand Mona Musca a fost executata scurt. Era o persoana cu mare credibilitate publica. Masele au luat una peste bot, ceva de genul: 'nu va mai luati de ofiterii care au luptat cu dusmanii patriei, nu vedeti ce informatori simpatizati voi'?

Electoratul l-a condamnat pe Voiculescu tinandu-i partidul la 1-2%, dar mai incolo nu are putere. Cred insa ca daca Voiculescu recunostea ca a fost ofiter de informatii externe, indiferent de realitate, era de mult timp absolvit de aceasta vina.

- Mai are rost sa mentinem in functiune CNSAS-ul si prevederile legii electorale care cere verificarea trecutului tuturor candidatilor, cata vreme Dan Voiculescu are sanse mari sa obtina primele functii in stat?

- Are rost sa incercam sa facem dreptate chiar daca rezultatul este imperfect. In caz contrar nu mai ramane nimic, nici macar utopia.

CNSAS-ul ar trebui refacut ca un spatiu al memoriei colective, o arhiva asupra unui aspect important al comunismului. Dar sa nu exageram, nu va putea face dreptate cat timp generatia politicienilor din 1990, aflati in puncte inca importante de putere, va fi printre noi.

Sa ne bucuram daca se va afla adevarul atunci cand noi nu vom mai fi si va fi doar o istorie interesanta cu iz politist si personaje trecute in lumea umbrelor.

Ar trebui sa aparam CNSAS-ul cat se poate, dar sa nu ne mai bazam pe el. CNSAS este o institutie bazata pe algoritm politic, reprezinta perfect vointa elitei politice, iar ceata convine tuturor probabil. Daca se va hotari cineva vreodata sa respecte valoarea de adevar in vreun program politic, electoratul l-ar putea ajuta sa-si impuna vointa, dar nu prea vad de unde sa apara "viteazul".

- Cum comentati ce se intampla in Bulgaria (rechemarea la posturi a peste 100 de diplomati dovediti a fi colaborat cu Securitatea) comparativ cu ce se intampla la noi?

- Tarile se pot sinucide in multe feluri. Diplomatii trebuie sa aiba studii de teologie mai nou? (no offense, domnule Baconschi!). Diplomatii participa la razboiul nevazut si vazut dintre natiuni, competitia economica nemiloasa, razboiul cognitiv si toate confruntarile care au ca obiect dominatia.

Nu cred ca tarile de dincolo de Cortina de Fier si-au retras din activitate securistii din acea vreme. Atunci nu vad de ce tarile din Est sa-si elimine chiar toti specialistii de inteligence, indiferent de epoca in care au fost formati. Inteleg sa fie condamnati tortionarii sau criminalii, dar pe cei care au servit interesul national cinstit ar trebui sa-i pedepsim?

Trebuie sa renuntam la a lua de bune toate ideologiile si manipularile care ne vin din afara. Trebuie sa fim corecti in relatiile cu alte tari, dar nimeni nu ne va respecta daca ne vom comporta ca niste papagali care dau din cap si repeta din cioc (ciocu' mic, evident).

Nu cred ca partenerii nostri externi din NATO sau UE ne vor acolo pe post de carpe de sters praful de pe tratatele diplomatice. Sigur, nici nu ne va respectiva cineva daca ne comportam golaneste, dar de demnitate este nevoie. Bulgarii nu trebuie luati mereu ca exemplu, vendetele lor politice nu ne privesc. Noi ne-am platit tributul de cruzime si prostie, omorand in secolul trecut trei sefi de stat.

- Ce credeti ca ofera PC la schimb? Pana acum PC nu a avut decat de castigat de pe urma aliantei cu PNL. Antenele nu par a fi un motiv suficient pentru PNL, le aveau oricum la dispozitie, iar PC, desi a beneficiat de ele tot timpul, inca nu trece pragul electoral.

- Liberalii vor da orice, au gustat din putere si au devenit un partid foarte pragmatic, cu multe ramificatii in administratie, guvernarea Tariceanu aducand cu sine aprope o jumatate de milion de functionari publici in plus fata de 2004.

Crin Antonescu a facut o miscare buna, cel putin pe termen scurt. Avea nevoie de doua lucruri ca sa poata avea sanse la Presedintie: de media si de un electorat foarte disciplinat de 35 la suta. Erau ambele in alianta PSD + PC, alianta care era destul de terminata.

A luat PC cu toate riscurile, dand sah PSD-ului, s-a vazut ca la anuntarea vestii toti vorbeau doar de faptul ca va veni si PSD. Va castiga voturi in aceasta perioada si va pune presiune pe PSD care se va grabi spre Alianta.

Doar ca o asemenea alianta nu poate rezista mult, sansa este sa-l suspende pe Basescu. Daca nu, va incepe sa aiba probleme de functionare.

Pe de alta parte, nu, nu e adevarat, Antenele nu sunt la dispozitia oricui din Opozitie. Acolo sunt deja profesionisti care nu fac voluntariate si chestii caritabile. Voiculescu are putere pentru ca are un trust media adevarat, nu o oficina de doi lei. Un trust de media care este in stare sa faca audienta si chiar jurnalism de cea mai buna calitate, cand este cazul.

Fara jena, in fruntea tarii

Intrebarile pe care ni le-am pus mai sus, si la care am incercat sa aflam o parte din raspunsuri din partea sociologului Vasile Dancu, nu sunt deloc deplasate, cazul Dan Voiculescu nu este singular. Sa ne amintim ca functia de presedinte al CSM in 2010 a fost detinuta de o judecatoare care a fost racolata de Securitate in 1987 sub numele de cod "Alexandra Stefanescu".

De asemenea, nu putem sa trecem cu vederea nici cazul senatorului PNL Ioan Ghise. Dat afara din partid printr-un vot al Delegatiei Permanente, odata cu Mona Musca, in 2007, Ghise a revenit in randul liberalilor fara probleme, motivand ca el a recunoscut, inca din 1992, ca a semnat un angajament cu Securitatea dar ca, de atunci, a fost investit cu increderea electoratului de doua ori.

Revenind la Dan Voiculescu, acesta inca mai asteapta o decizie finala a Inaltei Curti de Casatie si Justitie privind colaborarea sa cu Securitatea sub numele de cod "Felix", ca sa nu mai spunem ca peste cateva zile are termen in dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetari Alimentare, dupa ce a iesit de sub urmarire penala intr-un alt dosar, Loteria II, in care a ramas insa agatata fiica sa, Camelia Voiculescu.

In aceste conditii, presupunand prin absurd ca IICCJ va da un verdict in defavoarea lui Voiculescu, ar trebui PNL, partid istoric, care a sustinut ca promoveaza un alt tip de politica, bazata pe "respect", sa se delimiteze de el sau nu?

Si nu doar atat. Mult mai important este faptul ca liberalii par sa ii puna pe tava lui Dan Voiculescu pozitia de vicepresedinte al Senatului, postura din care, daca se reuseste suspendarea lui Traian Basescu, iar Mircea Geoana nu joaca asa cum i se canta in partid, Voiculescu are sanse mari sa ajunga presedinte interimar al Romaniei. Va sperie gandul?

Liberalii, gata sa cedeze in fata lui Voiculescu

Sau nu? Politologul Cristian Pirvulescu pare mai degraba sa creada ca nu. Invitat la TV Ziare.com, acesta a declarat ca foarte putini alegatori mai sunt sensibili la astfel de subiecte, undeva sub 10%. "E probabil ca o parte din alegatori vor parasi PNL, nu e o pierdere importanta, cei care vin din partea cealalta sunt mai multi, iar in politica se masoara totul in functie de voturi(...) Noul electorat este in mare masura dezangajat ideologic, nu mai exista clivajul stanga-dreapta(...) In realitate, alegatorii se plaseaza toti intr-o zona de centru si se orienteaza dupa datele liderului, dupa simpatii", a explicat Pirvulescu.

Cristian Pirvulescu: ACD e o formula de presiune asupra PSD - TV Ziare.com

De asemenea, Pirvulescu admite ca Dan Voiculescu are sanse mari sa castige in Senat singurul post de vicepresedinte pe care il au, in comun, PNL si PC, desi el este singurul conservator, iar liberalii sunt peste 20.

Vicepresedintia Senatului, piatra de mormant a Aliantei PNL-PC?

De ce ar vota liberalii? Pentru ca "trebuie sa i se ofere ceva si PC-ului, si pozitia de vicepresedinte e mai simplu de oferit" si "pentru ca au o alianta si intr-o alianta trebuie sa gasesti solutii sa ocupi toate pozitiile si sa multumesti toate orgoliile(...). Totul depinde de presupusele alegeri prezidentiale anticipate. In cazul in care se suspenda presedintele, s-ar putea ca presedintele actual al Senatului sa nu ofere suficient de multe garantii, si atunci sa fie nevoie de cineva care sa preia pozitia de presedinte al Senatului", ne-a explicat Cristian Pirvulescu.

Contactati telefonic, doi dintre liderii de marca ai PNL au lasat sa se intrevada posibilitatea cedarii acestei functii. "E o decizie politica si grupul va respecta, evident, decizia politica. Este o negociere politica si cum se va decide, asa se va stabili si la grup. Va fi desemnat cel care va fi agreat de Biroul Politic", ne-a declarat senatorul Puiu Hasotti.

"Postul e al PNL-ului, alegerile nu sunt personale. Candidatii sunt propusi de grupuri in functie de algoritm. Raportul de forte tine de ce se convine in interiorul Aliantei, nu este o competitie intre douazeci si ceva de senatori PNL si un senator de la PC. E pur si simplu ce se decide la negocieri", ne-a precizat si senatorul Teodor Melescanu, cel care a ocupat functia de vicepresedinte al Senatului din partea PNL in sesiunea trecuta.

Sa recapitulam. Dan Voiculescu este singurul reprezentant al PC in Senat si are pe rol un proces care ar putea sa se finalizeze cu un verdict de colaborator al Securitatii ca politie politica in cazul sau. Cu toate acestea, PNL isi pune obrazul pentru el, ii doneaza cu generozitate procente bune din credibilitatea de care dispune si s-ar putea sa ii si ofere (contra a ce, pentru Dumnezeu?!?!) a patra functie in statul roman, iar, daca Opozitiei ii reuseste suspendarea presedintelui Basescu, chiar un posibil mandat de presedinte interimar al Romaniei.

Sunt absurzi cei care gasesc acest scenariu dezgustator? Sa fie adevarat ca nu ar mai trebui sa gandim in termenii securist-antisecurist? Mai sunt multi romani care continua sa aiba astfel de probleme de moralitate sau mare parte din ei s-au stins din viata odata cu cei care i-au turnat?

Ziare.com te invita la vot: Pentru tine mai conteaza trecutul de fost colaborator al Securitatii al unui politician?

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Dan Voiculescu Securitate, #colaboratori Securitate, #alianta PNL PC , #Dan Voiculescu
Comentarii
Poza oglinda
oglinda
rank 5
Pentru mine, si pentru 90% din romani, conteaza ca Basescu a fost turnator la securitate.
Poza ETC
ETC
rank 1
Asa popor asa conducatori...limpede.