Sondaj Ziare.com: Cine are de castigat din Alianta PNL-PC?

Marti, 11 Ianuarie 2011, ora 16:47
3279 citiri
Sondaj Ziare.com: Cine are de castigat din Alianta PNL-PC?

PNL si PC au semnat protocolul de functionare a Aliantei de Centru Dreapta, liderii celor doua formatiuni exprimandu-si speranta ca se va intra intr-o noua etapa a vietii politice romanesti. Ramane acum de vazut cine va avea de castigat de pe urma acestei aliante.

Candidati proprii la alegerile locale

Protocolul de functionare a Aliantei PNL-PC stipuleaza ca cele doua partide vor avea candidati proprii la alegerile locale, existand insa, ca exceptie, si posibilitatea candidaturii pe liste comune, la propunerea organismului de conducere al aliantei, CNC.

Totodata, protocolul stipuleaza ca, in cazul in care Alianta va participa cu candidat comun la Primaria Generala a Municipiului Bucuresti, acesta va fi un membru al PNL, cu exceptia situatiei in care o persoana care este membru PC la data semnarii prezentului protocol va fi mai bine plasat in sondajele de opinie.

Alianta PNL-PC, inscrisa la tribunal

In ceea ce priveste alegerile parlamentare, cele doua partide componente ale Aliantei PNL-PC vor participa cu candidati comuni, care vor fi prezentati in numele Aliantei sub semnul electoral al acesteia.

Alianta va prezenta candidati in colegiile eligibile astfel incat sa asigure PC un numar de cel putin 12 colegii eligibile pentru Camera Deputatilor si noua colegii eligibile pentru Senat.

Presedintele - din partea PNL, premierul - desemnat de partidul cu cei mai multi parlamentari

In protocol se mai stipuleaza ca Alianta PNL-PC va sustine, atat in ipoteza alegerilor prezidentiale la termen, cat si a celor anticipate, un membru al PNL.

Protocolul prevede ca decizia de desemnare se supune validarii organismelor statutare competente ale PNL si PC, in conformitate cu procedurile statutare ale fiecarui partid si ca, din momentul validarii, candidatul este reprezentantul Aliantei si al ambelor partide in cursa prezidentiala.

Antonescu: Alianta cu PC ne duce intr-o perioada noua in politica romaneasca (Video)

Referitor la functia de premier, in cazul in care Consiliul National de Conducere (CNC) nu ajunge la un acord, candidatul Aliantei PNL-PC pentru acest post se desemneaza de catre partidul cu cel mai mare numar de parlamentari.

Ce castiga PSD?

In ceea ce ii priveste pe social democrati se pare ca acestia nu au ajuns momentan la o pozitie comuna cu Alianta de Centru Dreapta (ACD), referitor la proportia candidatilor in eventualitatea unor liste comune de candidati.

Potrivit unor surse, citate de Mediafax care au participat la discutiile dintre cele trei partide, liberalii au insistat ca, in cazul unor liste comune de candidati, ACD si PSD sa aiba paritate in nominalizarea candidatilor.

Primele discutii Ponta - Alianta PNL-PC - vezi concluziile

Liberalii si conservatorii au propus ca, in cazul in care ACD si PSD vor forma o alianta, sa aiba liste comune atat la alegerile locale, cat si la cele parlamentare.

Sursele citate au aratat ca liderii ACD au avansat formula paritatii pe listele de la locale atat pentru consilieri, cat si pentru presedintii de Consilii Judetene.

Aceleasi surse au aratat ca social-democratii au respins ideea paritatii, atat in ceea ce priveste localele, cat si parlamentarele.

Ce crede PD-L

Democrat liberalii, prin vocea premierului Emil Boc, considera ca PNL "si-a dat jos masca", demonstrand ca este un partid "de sorginte comunista", dupa alianta cu PC si tentativa de a se alia si cu PSD, in cadrul Aliantei de Centru-Dreapta.

"Se separa in sfarsit apele in politica romaneasca. Cei de stanga raman de stanga, PSD-PNL-PC, cei de dreapta, PDL si UDMR, raman de dreapta. Astazi PNL si-a dat jos masca, a tradat definitiv electoratul de dreapta, a trecut in tabara lui Iliescu, Voiculescu si Ponta, practic tradand tot ce inseamna dreapta romaneasca", a spus premierul, luni seara, la TVR.

"E bine ca are loc aceasta clarificare, cei care sunt de stanga, pentru ca prin tot ce au facut din 2008 incoace au demonstrat ca sunt partide de stanga, de sorginte comunista, intr-un fel, care promoveaza politici care n-au nimic de a face cu modernizarea statului, si cei de dreapta, care si-au asumat restructurarea statului", a mai spus Boc.

Ziare.com va invita la vot. Cine credeti ca are de castigat din Alianta de Centru Dreapta PNL-PC?

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#alianta PNL PC, #alianta centru dreapta, #Voiculescu Antonescu Ponta , #PNL