Monstruoasa coalitie anti-liberala (Opinii)

Joi, 27 Ianuarie 2011, ora 14:19
13972 citiri
Monstruoasa coalitie anti-liberala (Opinii)
Foto: Arhiva

Zilele PNL pe scena politica sunt numarate. Daca liberalii ar lua aminte la confratii lor de inchisoare comunista, taranistii, ar intelege ce li se intampla zilele acestea. PNTCD a disparut indata ce s-a ivit un lider slab: Emil Constantinescu.

PNL va pieri odata cu domnia lui Crin Antonescu, un alt lider slab, prea preocupat de propria imagine si suficient de naiv incat sa accepte orice targ i se ofera.

Ca Emil Constantinescu a fost un lider politic slab se vede cu usurinta din felul in care a capitulat in vara anului 2000. S-a pus pe sine mai presus de functia pe care o avea si de mostenirea politica pe care o primise in 1995 si iata-l acum defiland si tanguindu-se pe la televiziunile calaului sau.

Putini isi mai aduc aminte ca Jurnalul National si Antena 1 pur si simplu l-au desfiintat pe Constantinescu in timpul mandatului sau.

Crin Antonescu este o copie destul de fidela a lui Constantinescu. Cu un ego la fel de umflat, cu o grija excesiva asupra formelor, dar ignorant al continuturilor, Antonescu isi dovedeste slabiciunea de fiecare data cand in biroul politic ameninta cu demisia daca nu i se accepta vointa.

Liberalii au mai avut un lider popular, dar in esenta slab. Pe Stolojan. Care avea acelasi stil de conducere - cand nu era ascultat ameninta cu plecarea. Stolojan si-a atins limitele de mai multe ori. O data cand a cedat psihic si a abandonat candidatura la presedintie, a doua oara cand si-a depus mandatul de premier desemnat. Iar acum este o umbra in PD-L.

Din fericire, Stolojan a fost secondat de o minte luminata si abila, cea a lui Valeriu Stoica. Cand s-a perfectat Alianta D.A., liberalii au facut-o cu multa luciditate. In final, PNL i-a convertit pe PD-isti la doctrina de centru-dreapta si nu invers. O asemenea minte ii lipseste in acest moment lui Antonescu.

El are insa un consilier care si-a facut ucenicia pe langa Iliescu si Nastase, un om esentialmente de stanga, Dan Mihalache.

PNL a fost salvat o data de Tariceanu, probabil ultimul dintre vechii liberali care mai avea mandria de a tine steagul politic sus, dincolo de interesele sale de afaceri. Fostul premier s-a jucat cu PSD in ultimii doi ani de guvernare cum numai Basescu a mai reusit sa faca de-a lungul timpului.

Desi s-a bucurat de sprijinul lor parlamentar, a reusit sa-i tina departe de borcanul cu miere. Le-a dat cu taraita numai cat a vrut el, chiar daca a facut compromisuri majore cu bugetul de stat. Politic a jucat impecabil.

Ce pare ca nu intelege acum Crin Antonescu, sau, pur si simplu, nu-i pasa, este ca jocul in care a intrat e menit sa duca la polarizarea spectrului politic pe termen foarte lung. Se pregatesc guvernari majoritare stabile in care, alternativ, stanga si dreapta vor detine puterea.

Caci in viata reala brandul mai mic este inevitabil inghitit de brandul mai mare. Putini isi imagineaza ca o alianta PSD-ACD va putea fi perceputa altfel decat de centru-stanga.

Sa presupunem ca aceasta alianta va si castiga alegerile din 2012. Ce se va intampla dupa aceea cu PNL? Cine va mai fi PNL? Daca ne uitam doar la numele si sigla acestei aliante nu vom mai regasi nicaieri particula "L", iar sageata este undeva pierduta intr-o tufa de trandafiri.

Pentru Antonescu insusi ramane doar promisiunea de a fi viitorul candidat la presedintie in 2014. Dar cate se vor mai intampla pana atunci?

Sa nu ne amagim ca dreapta va sta degeaba pana in 2012. Si dreapta se va coagula intr-un pol popular. PD-L alaturi de UDMR si de ramasitele crestin-democratiei vor forma un conglomerat care va avea o suta de motive mai mult decat PNL sa se revendice de centru-dreapta.

Votul uninominal intr-un tur sau chiar in doua tururi va pecetlui configuratia spectrului politic pe multi ani de acum inainte. Un asemenea tip de scrutin majoritar va duce inevitabil la doua forte politice cu mare greutate, ca republicanii si democratii in SUA sau ca laburistii si conservatorii in Marea Britanie. La noi vor fi socialistii si popularii.

PD-L si PSD si-au dat mana pentru a imparti, pe rand, beneficiile guvernarii pentru urmatoarele cicluri electorale. Liberalii devenisera un grup incomod, cu o identitate din ce in ce mai ambigua, care trebuia absorbit in marile retele de putere. PD-L nu a reusit sa o faca.

Insa PSD a nimerit peste un moment mai bun. Dupa doi ani de opozitie, derutati de perspective si de ura fata de PD-L pe care au asimilat-o cu sinceritate, liberalii se arunca cu totul in bratele stangii.

Daca nu a putut sa ii aduca alaturi de el, Traian Basescu s-a comportat ca un haitas autentic. I-a tinut departe de guvernare, si in 2008 si in 2009, i-a infometat pana aproape de inanitie si apoi i-a impins cu un singur deget in mrejele lui Nastase si Iliescu.

Cand Iliescu spunea ca il vede pe tanarul liberal Antonescu in PSD multi au ras cat de viclean e batranul socialist. El insa avea doar o premonitie.

George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat joi, 28 martie, că ultima factură de energie electrică pe care a plătit-o a fost ”destul de mare”, ținând cont că nu este un mare...
#Crin Antonescu coalitie PSD, #disparitie PNL scena politica , #PSD
Comentarii
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
Pentru fiecare este valabila zicala : cum iti asterni asa dormi . Preferam un PNL batos , cu convingeri ferme singur in principii dar onest . Asa .... avem parte de ceva urat .