Presa de azi: PSD si ACD ar putea merge la tribunal intr-o luna

Marti, 11 Ianuarie 2011, ora 07:50
1909 citiri
Presa de azi: PSD si ACD ar putea merge la tribunal intr-o luna
Foto: Adevarul

Odata cu formarea Aliantei de Centru Dreapta, totul s-a transformat intr-o negociere continua, atat PNL cat si PC incercand sa puna problema in asa fel incat sa obtina maximum de avantaje, contra minimum de obligatii.

Evenimentul Zilei scrie in editia de marti ca Felix se vrea al doilea om in stat, acesta fiind pretul cerut PNL pentru alianta. Si ca nu sa fie batator la ochi va fi un proces relativ lent. Jurnalul National titreaza in editia de marti ca se va face rocada la Senat: Chelaru vicepresedinte, iar Voiculescu ii ia locul lui Melescanu, acela de vicepresedinte.

Puterea dezvaluie in editia de marti programul politic al aliantei PNL-PC: "Ne ridicam, ne strangem mana si facem declaratii". Cu asa program Romania Libera scrie ca Basmul PNL-PC inseamna ca PIB-ul creste cu 25%. In acelasi timp, Adevarul noteaza in editia de marti ca PSD si ACD ar putea merge la tribunal intr-o luna.

Iar aceasta noua alianta poate fi pusa in scena cu ajutorul unui scenariu. Gandul il prezinta in editia de marti: PSD si PNL - "tigrul si leul", PC - "sconcsul".

Evenimentul Zilei: Felix, al doilea om in stat. Pretul cerut PNL pentru alianta

Noua alianta dintre PNL si PC are un pret. Evenimentul Zilei scrie ca Felix vrea sa fie al doilea om in stat. Dan Voiculescu tine sa ajunga al doilea om in stat, iar Crin Antonescu i-a promis sprijinul, drept urmare pozitia lui Geoana este amenintata, luand in considerare ca cei doi vor sa il convinga si pe Victor Ponta.

Doleanta lui Voiculescu a fost pusa pe tapet si la negocierile desfasurate miercuri intre liderii PSD, PNL si PC, sustin surse social-democrate. Cu acea ocazie, Antonescu i-a cerut lui Ponta ca presedintia Senatului sa fie lasata Aliantei PNL-PC, iar cea a Camerei Deputatilor sa mearga la PSD.

In ciuda insistentelor, Ponta a dat un raspuns evaziv de genul ca sefia Senatului ramane, in aceasta legislatura, la PSD.

Comentariul lui Geoana la scenariul cu Voiculescu presedinte al Senatului a fost unul scurt. "Din 2012", a declarat el pentru EVZ. Surse din anturajul sau au confirmat faptul ca discutia a ajuns si la urechile lui. Acesta s-ar fi simtit "tradat" de "prietenul" Voiculescu.

Jurnalul National: Rocada la Senat: Chelaru vicepresedinte, Voiculescu ii ia locul lui Melescanu

Pentru a-si indeplini scopul se pare ca sunt in plan si pasi intermediari. Jurnalul National titreaza in editia de marti ca este vorba de o rocada la Senat: Chelaru vicepresedinte, Voiculescu ii ia locul lui Melescanu.

Senatorul PSD Ioan Chelaru urmeaza sa preia functia de vicepresedinte al Senatului detinuta de Dan Voiculescu in numele grupului PSD, iar acesta din urma ar urma sa preia functia de vicepresedinte detinuta de Teodor Melescanu, potrivit unor surse politice.

In locul lui Chelaru, care detine in prezent functia de chestor al Senatului, PSD l-ar putea propune pe Miron Mitrea, au mai aratat sursele citate.

Pe de alta parte, potrivit unor lideri PSD, Dan Voiculescu urmeaza sa isi pastreze functia de vicepresedinte la Senat, fiind propus de PNL in locul lui Teodor Melescanu, care va renunta la vicepresedintie si va ocupa doar functia de presedinte al Comisiei de Aparare.

Puterea: Programul politic al aliantei PNL-PC: "Ne ridicam, ne strangem mana si facem declaratii"

Dupa ce s-au negociat functiile s-a prezentat si programul politic. Puterea anunta in editia de marti ca acesta se rezuma astfel: "Ne ridicam, ne strangem mana si facem declaratii".

Noua alianta declara ca vrea sa dea jos PD-L de la guvernare si sa preia puterea, sa le asigure romanilor un trai mai bun, sa creeze 200.000 de noi locuri de munca in 2011-2012, sa atraga investitii straine directe de 12-14 miliarde de euro, sa reduca fiscalitatea, sa mentina cota unica, sa revena la TVA de 19%, sa creasca nivelului de colectare a veniturilor si altele.

Romania Libera: Basmul PNL-PC: PIB-ul creste cu 25%

Desi pe hartie totul pare ideal, in realitate, Romania Libera scrie in editia de marti ca pentru a se realiza toate obiectivele din programul aliantei, economia romaneasca ar trebui sa prinda superviteza.

Noua constructie politica isi propune, de exemplu, sa creasca nivelul PIB/cap de locuitor al Romaniei pana la nivelul Uniunii Europene in urmatorii cinci ani. Acest lucru ar insemna ca Produsul Intern Brut sa creasca cu nu mai putin de 25% pe an, in conditiile in care PIB al Uniunii Europene ar ramane pe loc. Cu toate acestea, chiar cei care au construit acest program se contrazic propunandu-si o crestere economica medie de "doar" 5% pe an in perioada 2011-2020.

In prezent, Romania are un PIB/cap de locuitor de 7.390 de dolari, cu peste 2.000 de dolari mai mic decat in 2008 si cel mai mic din Uniunea Europeana. Media UE se plaseaza in jurul valorii de 18.400 de dolari/cap de locuitor, insa unele tari sar si de 50.000 de dolari/cap de locuitor.

Un alt obiectiv aproape imposibil de realizat si in acelasi tipul specific mai degraba doctrinelor de stanga este cresterea incasarilor bugetare. ACD spune ca va duce incasarile la 40% din PIB in conditiile in care nici introducerea cotei unice, nici majorarile sau diminuarile de taxe efectuate de-a lungul timpului si nici macar cresterile economice de peste 8% nu au reusit sa duca aceste incasari la mai mult de 32,5% din PIB. Mai mult, ACD ar vrea sa realizeze acest deziderat nu prin majorarea taxelor, ci prin diminuarea lor.

Adevarul: PSD si ACD ar putea merge la tribunal intr-o luna

Noua alianta s-ar putea mari in curand, alaturandu-se tandemului si PSD. Adevarul scrie in editia de marti ca liderii celor trei partide isi vor intensifica negocierile astfel incat alianta dintre aceste formatiuni sa poata fi inscrisa la tribunal pana la 1 februarie.

Acestia au de gand sa se intalneasca zilnic ca sa poata sa clarifice toate problemele.

Alianta se doreste una politica, pe o perioada de minimum sase ani, cuprinzand si guvernarea. In urma primelor discutii acestia vor candidati comuni la mai toate functiile importante. Social-democratii au cazut de acord ca alianta cu ACD este necesara, iar ideea candidatilor comuni trebuie sustinuta dar ca paritatea nu este realizabila, PSD fiind un partid mai mari, cu candidati puternici in multe judete.

Gandul: PSD si PNL - "tigrul si leul". PC - "sconcsul"

Gandul titreaza in editia de marti ca in noua formula PSD si PNL sunt "tigrul si leul", iar PC - "sconcsul".

Ludovic Orban s-a declarat impotriva aliantei cu PC, apeland la o parabola cu personaje din regnul animal: "Cand un tigru si un leu pleaca la vanatoare, nu iau cu ei si un sconcs".

Crin a inchis discutia spunandu-le tuturor ca isi asuma alianta cu PC si ca deciziile lui au fost cele care au urcat PNL in sondaje.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#alianta PSD PNLPC, #Dan Voiculescu presedinte Senat , #PSD
Comentarii
Poza opus9
opus9
rank 5
Antonescu va zbura de la liberali ... este foarte posibil ca Voiculescu sa-i fi facut promisiuni mai mari de cat Patriciu !