ARD isi definitiveaza programul de guvernare - Vezi ce propun

Marti, 06 Noiembrie 2012, ora 12:26
2802 citiri
ARD isi definitiveaza programul de guvernare - Vezi ce propun
Foto: forta-civica.ro

Alianta Romania Dreapta isi propune in programul de guvernare sa reia reformele vitale pentru Romania, sa adopte masurile necesare pentru o economie puternica, sa protejeze independenta Justitiei si sa relanseze invatamantul romanesc pe baze moderne si competitive pe plan european.

Liderii ARD s-au reunit marti, la hotelul Hilton din Capitala, la o zi dupa lansarea oficiala a candidatilor la alegerile din 9 decembrie, pentru a pune la punct programul de guvernare, creionat in buna masura. Dezbaterile care au loc marti, si la care participa inclusiv cadre universitare si oameni de afaceri, vor contribui la finalizarea programului cu care ARD va cere votul alegatorilor.

"Stangii socialiste i-au trebuit numai 6 luni de guvernare pentru a bloca Romania: investitii publice reduse drastic, fonduri europene suspendate, investitii straine in scadere dramatica, reforme esentiale boicotate, dispret pentru lege si institutiile democratice.(...)

Dreapta inseamna sa dai mai putini bani statului si sa ramai cu mai multi bani in buzunar. Banii vin de la cei care produc valoare. De aceea, programul nostru politic stimuleaza dezvoltarea, antreprenoriatul, inovatia, educatia", se arata intr-o sinteza a programului ARD remisa Ziare.com.

Autorii acestuia fac o paralela intre politicile USL si cele pe care doresc ei sa le promoveze.

"Stanga vrea consum pe credit si pomeni, dreapta vrea crestere sanatoasa, prin productie si inovatie. Stanga vrea cetateni captivi si dependenti de stat, dreapta vrea oameni liberi. Stanga face politica intereselor personale si de grup, ARD face politica pentru oameni", sustine Opozitia.

La capitolul "Sursele bunastarii", ARD a inscris ca principale conditii o economie puternica si o justitie independenta, eficienta si credibila. "Egalitatea in fata legii, independenta si rapiditatea actului de justitie sunt esentiale pentru o economie performanta", se mai arata in programul ARD.

Totodata, in viziunea aliantei, "educatia e conditia civilizatiei si sursa principala a performantei economice".

"Motorul economic functioneaza cu competenta, talent si creativitate. De aceea, educatia trebuie sa fie centrata pe valoarea individuala, pe morala, pe merit si pe realitatea economica", se mai subliniaza in programul ARD.

Economia: Scaderea cotei unice si a CAS, cresterea salariului minim

In ceea ce priveste economia, ARD le propune alegatorilor un program care prevede introducerea unuia din "cele mai mici impozite pe venit si profit din UE".

ARD va scadea cota unica de la 16% la 12% si va creste salariul minim pe economie de la 700 de lei la 850 la 1 ianuarie 2013 si la 1.000 de lei in ianuarie 2015.

"Aceasta masura va genera avantaje atat pentru angajatorii corecti, cat si pentru angajati. Angajatorul corect va deveni mai competitiv in fata celui care plateste la negru. Angajatul va avea certitudinea ca i se vor plati contributiile sociale si de sanatate aferente salariului minim", se mai arata in program.

O alta masura va fi reducerea contributiilor la asigurarile sociale si de sanatate (CAS) cu 5% din contributia angajatorului, incepand cu 2015.

In ceea ce priveste cresterea economica, ARD a identificat "trei sectoare strategice prioritare in care putem deveni competitivi pe termen scurt si mediu", si anume energie si industrii extractive, agricultura si industrie alimentara precum si industriile creative (software si jocuri video interactive, tiparituri si legatorie, web design, inventica industriala si inteligenta artificiala, arhitectura si regenerare urbana, arta si design etc).

ARD sustine ca Romania poate deveni un factor de stabilitate pe piata regionala

de energie si poate deveni un exportator major de alimente. Cat despre industriile creative, "investitiile sunt minime, hotarator fiind talentul si expertiza, resurse de care Romania nu duce lipsa dar, din pacate, le exporta".

Justitia - Eliminarea imunitatii pentru ministri

ARD sustine ca va continua procesul de imbunatire a actului de justitie inceput in 2005 si blocat de USL in 2012, mai exact ca va acorda independenta totala pentru justitie si "legi mai aspre impotriva celor care incearca sa umble la butoanele justitiei".

"Daca un politician e condamnat pentru coruptie, el nu trebuie sa aiba dreptul la suspendarea pedepsei pentru tot felul de motive. ARD considera ca membrii guvernului si politicienii trebuie sa raspunda pentru faptele lor la fel ca orice cetatean roman.

Nu trebuie sa existe tratament special si imunitate pentru ministrii acuzati de fapte penale", se mai arata in programul ARD in care se precizeaza ca parlamentari aliantei vor schimba legea in acest sens.

De asemenea, in programul ARD se mai prevede la acest capitol ca institutiile din sistemul judiciar sa fie "protejate de interventia politicienilor".

"Vom punem capat numirilor politice la Curtea Constitutionala a Romaniei si la Avocatul Poporului. Nu politicienii trebuie sa faca aceste numiri, ci reprezentantii sistemului de justitie", isi mai propune ARD, si in plus termene mai scurte pentru procese si cresterea fondurilor alocate Justitiei.

Educatia: Modernizare, performanta si profesionalism

In ceea ce priveste educatia, ARD subliniaza ca dupa ce s-au pus bazele unei reforme temeinice in sistemul de educatie si a fost creat cadrul legilativ si administrativ, acum trebuie continuat in aceeasi directie, catre modernizarea sistemului de invatamant.

"USL a trecut la demontarea noului sistem de invatamant si impinge scoala romaneasca in trecut, intr-o zona lipsita de performanta si valoare", mai acuza Opozitia.

Printre principiile care vor fi sustinute de ARD figureaza centrarea procesului de educatie pe "vocatia elevului si pe nevoile reale ale pietei muncii", dar si redeschiderea la scara larga a invatamantului profesional.

"Noile generatii de absolventi de invatamant profesional vor umple golul de meseriasi de pe piata muncii. In acest fel, sistemul de invatamant va deveni un creator de locuri de munca si nu un generator de somaj", se mai arata in programul ARD.

De asemenea, se sustine profesionalizarea si pregatirea continua a corpului didactic. "Formarea continua trebuie sa devina un drept si o obligatie a dascalilor. Un dascal bun, cu vocatie, trebuie motivat si incurajat sa ramana in sistem".

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#program guvernare ARD 2012, #program guvernare PDL 2012, #ARD scadere cota unica , #PDL