Ziare.com

Programul ARD pentru o economie puternica - demagogie sau realism?

de Camelia Sisea
Miercuri, 07 Noiembrie 2012, ora 07:14

   

Programul ARD pentru o economie puternica - demagogie sau realism?
O economie puternica este prima conditie pentru bunastare, se mentioneaza in programul de guvernare recent lansat de Alianta Romania Dreapta, iar cele mai importante masuri propuse de ARD pentru atingerea acestui obiectiv vizeaza reduceri de taxe si salarii mai mari, promisiuni incluse de obicei in programele de guvernare ale partidelor, dupa cum remarca un reprezentant al mediului juridic.

ARD sustine mentinerea cotei unice ca sistem de impozitare, invocand principiul "egalitate in fata impozitului si nu egalitate prin impozit", dar promite introducerea unuia dintre cele mai mici impozite pe venit si profit din UE, incepand cu 2013, prin reducere cotei unice de la 16% la 12%.

"Asta inseamna ca in Romania vor veni mai multi bani, mai multe investitii straine, iar companiile romanesti vor ramane cu mai multi bani pentru dezvoltare. Fiecare roman va avea mai multi bani in buzunar pentru ca va plati mai putin la stat. Este un lucru demonstrat: decizia prin care am introdus in 2005 cota unica a generat mai multe venituri la buget si a fost principalul stimulent al cresterii economice din anii urmatori", sustin reprezentantii ARD.

De asemenea, salariul minim pe economie este proiectat sa creasca de la 700 de lei la 850 la 1 ianuarie 2013 si la 1.000 de lei in ianuarie 2015.

"Angajatorul corect va deveni mai competitiv in fata celui care plateste la negru. Angajatul va avea certitudinea ca i se vor plati contributiile sociale si de sanatate aferente salariului minim", se explica in program.

Ce-a de treia masura importanta vizeaza reducerea contributiilor la asigurarile sociale si de sanatate (CAS) cu 5 puncte procentuale din contributia angajatorului, incepand cu 2015, in contextul in care "taxele excesive produc evaziune"."Reducerea cotei unice ar fi o masura stimulativa pentru economie, cu efecte pozitive, mai ales pentru acele firme care se zbat pentru supravietuire. Pe de alta parte, in prima faza, ar conduce la scaderea veniturilor bugetare si ar putea pune probleme finantarii statului, scumpind dobanzile", remarca Claudiu Cazacu, analist sef X-Trade Brokers.

Potrivit acestuia, reducerea CAS ar putea avea un efect net benefic prin diminuarea muncii la negru si, in plus, lasa mai multi bani pentru investitii la dispozitia companiilor, insa efectul negativ pe termen scurt vizeaza de asemenea diminuarea veniturilor la buget.

In ceea ce priveste majorarea salariului minim, aceasta "ar putea fi utila pentru protectia sociala, insa in cele din urma nu duce la o eficienta sporita a economiei, si ar putea fi recomandabila doar in conditiile in care se revine pe o traiectorie de crestere sustinuta", a precizat Claudiu Cazacu pentru Ziare.com.

"Cresterea salariului minim si reducerea CAS, realizate concomitent, pot avea un efect neutru asupra bugetelor de asigurari sociale. Cresterea salariului minim inseamna in mod automat incasari mai mari la bugetul de stat si atunci se poate face o scadere a CAS pana la un efect neutru asupra bugetului", a explicat analistul Constantin Rudnitchi pentru Ziare.com

In ceea ce priveste scaderea cotei unice la 12%, analistul nu o considera in acest moment fezabila.

"Nu imi dau seama de unde s-ar gasi venituri pentru compensarea scaderii veniturilor bugetare. Acestea ar putea fi diverse: o colectare mai buna, o lupta mai buna cu evaziunea, privatizari, dar aceste surse nu s-au dovedit pana acum viabile, institutiile statului nu au reusit sa convinga ca ar putea sa aiba rezultate spectaculoase din acestea zone.

Atunci FMI va spune ca va trebui mai intai de toate sa avem rezultate concrete de colectare bugetara si abia apoi sa se puna problema scaderii cotei unice", a precizat Constantin Rudnitchi.

Cel putin pentru profesiile liberale, reducerea cotei unice la 12% este o masura benefica, sustine avocatul Codrut Avram, care observa ca masuri precum reduceri de taxe si majorarea salariului minim se regasesc de obicei in toate programele de guvernare.

"Este discutabila balanta intre reducerea veniturilor bugetare si cresterea veniturilor anumitor categorii economice, in ce parte se inclina balanta. Raportandu-ne strict la profesiile liberale, masurile sunt exceptionale, in special scaderea cotei unice care ne afecteaza in mod direct", a spus avocatul pentru Ziare.com

Cum se compenseaza reducerea veniturilor la buget?

ARD urmareste, in programul de guvernare, inasprirea gradului de sanctionare pentru evaziunea fiscala, concomitent cu cresterea graduala a functiei preventive a controlului fiscal-bugetar, precum si scaderea ponderii economiei subterane si a celei gri in PIB cu circa 4 puncte procentuale in intervalul 2013-2016, comparativ cu anul 2012.

"Orice reducere de taxe este benefica pentru economie, dar este nevoie de masuri pentru compensarea reducerii veniturilor, in conditiile in care tintele de deficit bugetar sunt tot mai ambitioase, iar in domeniul evaziunii fiscale s-au facut doar progrese minore. Pentru a fi fezabile, masurile trebuie combinate cu masuri pentru o mai buna colectare a taxelor si impozitelor", a spus Melania Hancila, economist sef Volksbank, pentru Ziare.com.

In opinia economistului, este necesara in plus eficientizarea cheltuielilor publice.

"Pana acum s-au alocat sume foarte mari ca procent din PIB pentru investitii, dar acestea nu se vad la nivelul sumelor cheltuite si atunci este foarte mare nevoie si de masuri concrete de eficientizare a cheltuirii banului public", a adaugat Melania Hancila.

De asemenea, potrivit analistului Constantin Rudnitchi, continuarea reformei statului in foma in care a inceput in mod practic la cateva institutii importante, precum ANAF, masuri privind sistemul public de pensii si indatorarea publica sunt aspecte asupra carora ar trebui sa se insiste.

Directii de actiune ARD

Pe langa masurile fiscale dezvoltate, sunt enumerate in programul de guvernare al Aliantei Romania Dreapta directii de actiune precum: gestionarea politicii fiscal-bugetare in acord cu Compactul Fiscal al Uniunii Europene; infiintarea Bancii Publice pentru Investitii; infiintarea Fondului National pentru Stabilitate Financiara (FNSF), alimentat prin contributii ale persoanelor juridice rezidente in Romania, in primul rand ale bancilor comerciale; infiintarea Consiliului Guvernamental de Programare a Investitiilor Publice (CGPIP); cresterea pensiei de asigurari sociale de stat medii nominale brute lunare cu inflatia medie anuala plus 50% din cresterea reala a castigului salarial nominal mediu brut lunar.

Totodata, ARD isi propune mentinerea deficitului anual al bugetului general consolidat in intervalul 2,4%-2,9% din PIB; mentinerea datoriei publice brute totale in intervalul 35,0% - 45,0% din PIB; cresterea ponderii veniturilor bugetare in PIB cu circa 3 puncte procentuale in intervalul 2013-2016; mentinerea ponderii investitiilor publice in PIB in intervalul 5,5%-6,2% din PIB.

Alianta de dreapta identifica trei sectoare strategice prioritare in care putem deveni competitivi pe termen scurt si mediu: energia si industriile extractive, agricultura si industrie alimentara, dar si industriile creative (software si jocuri video interactive, tiparituri si legatorie, web design, inventica industriala si inteligenta artificiala, arhitectura si regenerare urbana, arta si design etc).

Pentru competitivitate economica, ARD propune crearea, in structura Cabinetului, a unui Minister al Competitivitatii Economice; introducerea "suprafetei de aur", ca suprafata comerciala in marile magazine de desfacere cu amanuntul, care sa fie dedicata expunerii produselor romanesti; trecerea accentului de la importul pentru consum la importul pentru productie si pentru reexport.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2744 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
25 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

la cita cultura economica aveti, stati cu mana intinsa

la toate guvernele sa creasca pensiile si salariile iar voi sa stati in crisme ,sa consumati alcol ieftin,sa spargeti seminte sa birfiti pe cei ce trec pe strada ,sa va-nbatati si sa mergeti acasa sa va bateti nevestele.
asta sunteti si mi-e scirba de acesti disperati dupa comunism. S>I>K>T>I?R

 

 

De ce nu au facut cand erau la guvernare ???

Incep promisiunile electorale, adica minciunile, sunt in stare de orice pentru un mandat in parlament, asta e valabila pentru toate partidele politice.

Mark my words: "2013 va fi primul an de criza adevarata !!!"

Toti politicienii stiu asta si toti ne mint pe fata...

Rusine.

 

 

Știm și cunoaștem...

PDL=ARD=Mafia portocalie s-a intors la stanga spectrului politic ceea ce este extrem de corect ținand cont că ăștia fac parte din nomenclatura comunistă : Alifie-Unguent/Kobe,Emilog Bok, Bastus-ăla demis de de 7,4 milioane de votanți....etc...ăștia vorbesc de drreapta? Ăștia? Ăhă-ăhă-ăhă!

Asa-zisa ideologie a partidelor politice din Romania nu mai păcăleste, de mult timp, pe nimeni. Programele de guvernare, pe care formatiunile politice au ales să le facă publice in această săptămană, sunt extrem de asemănătoare. Documentul prezentat marti de către mincinosul și HOȚUL DOVEDIT de tribunal Adriean Vindeanu seamănă izbitor de asemănător perfect cu programul unui partid de stanga, ce propune măsuri specifice, in niciun caz nu are legătură cu dreapta revendicată de ARD=PDL=mafia portocalie.

Viva Gadafi și ăla DEMIS de 7,4 milioane de votanți!

 

 

programul vostru este asteptat cu interes de ...

copylotru,stiti... de ce???!!!

 

 

Iar babele de 100 de ani asteapta pompierii sa le

scoata de sub nametii,care le-au astupat hornurile, in loc sa puna mana pe lopeti....

 

 

Aveti perfecta dreptate !!! Sa-i schimbam pe

9 decembrie 2012 !!! Doamne ajuta !!!

 

 

La vot cica ar fi furat mai bine PDL-ul, dupa cum s-a exprimat

domnul prim-ministru Victor Ponta ... Dar asta e valabil pentru o zi odata la 4 ani ... In restul zilelor PSD-istii au batut toate recordurile !!! Sa nu-i uitam nici pe "fratii" PNL-isti ... Contractele "destepte" cu statul, nu conteaza aria de activitate - invatamant, sanatate, administratie, energie - au fost si vor ramane principala sursa de imbogatire !!! Nu creativitatea omului de afaceri ...

 

 

Pai nu li s-a permis de catre finanta mondiala sa

foloseasca altfel banii, pentru altfel de investitii .. si nici USL-ului nu i se va permite asta .. Romania a terminat-o cu independenta economica visate de cei dinainte de '89 .. gata .. ni s-a pus jugul .. puteti sa faceti oricate analize .. statul a murit .. trebuie ca cei care au concentrat averea romanilor in mana lor sa reinvesteasca din nou si sa redea poporului sangele supt de 23 de ani si pomenile primite pentru "infiintarea" capitalismului de "cumetrie" si original de la noi ... plus-valoarea e singura care aduce bunastare .. restul .. vorbe ..

 

 

din intelepciunea populara!

"Nu-ti aduce anul ce-ti aduce ceasul!"....sau ziua.
Eu zic sa nu le tinem partea la nici unii.
Mai e un proverb.
"O mana spala pe alta!"....si amandoua curata bugetul de stat.

 

 

Neputinciosi pina in 2012,fara proiecte pentru anii 2013-2016 !

Acest PDL,revopsit nu intelege nimic din economia "romaneasca",respectiv faptul ca ea practic nu mai exista,existind doar o "economie straina" pe pamint romanesc,transformat in colonie de munca pe salarii minime pe economie.
1.Prima "viziune" cu privire la economie a oricarui partid cu picioarele pe pamint,ar trebui sa fie "reconstructia economica si industriala" a tarii,adica a "axei economice principale romanesti":banci,asigurari,institututii de investitii,inteprinderi industriale,agricole,etc.
In loc de asta,ARD vine cu masuri punctuale minore,de tipul diminuarii cotei de impozitare,reduceea CAS si alte nimicuri,care nu au cum sa atraga investitorii straini.
Indicele national de competitivitate de 74(fata de cel intre 1-10 din tarile dezvoltate),le spune investitorilor romani si straini,ca nimic nu functionaeaza in economia tarii!
In loc de un "program de reconstructie economica si industriala",care sa "planifice si realizeze" ajungerea din urma a tarilor foste socialiste in 8-10 ani,ARD promite tot felul de comitete si comisii,care au avut ca rezultat,nimic altceva decit esuarea economica a Romaniei!
Lipsit de cultura economica a "reconstructiei industriale",PDL se dovedeste la fel de incapabil(programatic) sa promita nimic altceva,decit masurile incercate si care au condus in fosta guvernare la dezastrul economic si social cunoscut.
Nici nu-i de mirare,ca programul PDL-ARD este unul de scoala primara(economica),el fiind construit de ani de zile,de aceeasi amatori in stiinta economica - agronomi,ingineri,etc. care nu au avut niciodata tangenta si cunoasterea prin studii aprofundate,a fenomenului dezvoltarii economice mondiale,pentru a-l asimila in Romania dezindustrializata!
Daca s-a priceput cu adevarat la ceva PDL si exponentii sai guvernamentali,atunci acestia au fost experti in constructia de obiective non-economice,ca gondole parcuri la tara,stadioane pentru pensionarii de la tara,patinuare nefunctionale,etc. din care au sifonat banii publici sau UE,in folosul lor!

 

 

Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor