Programul ARD pentru o economie puternica - demagogie sau realism?

Miercuri, 07 Noiembrie 2012, ora 07:14
3915 citiri
Programul ARD pentru o economie puternica - demagogie sau realism?

O economie puternica este prima conditie pentru bunastare, se mentioneaza in programul de guvernare recent lansat de Alianta Romania Dreapta, iar cele mai importante masuri propuse de ARD pentru atingerea acestui obiectiv vizeaza reduceri de taxe si salarii mai mari, promisiuni incluse de obicei in programele de guvernare ale partidelor, dupa cum remarca un reprezentant al mediului juridic.

ARD sustine mentinerea cotei unice ca sistem de impozitare, invocand principiul "egalitate in fata impozitului si nu egalitate prin impozit", dar promite introducerea unuia dintre cele mai mici impozite pe venit si profit din UE, incepand cu 2013, prin reducere cotei unice de la 16% la 12%.

"Asta inseamna ca in Romania vor veni mai multi bani, mai multe investitii straine, iar companiile romanesti vor ramane cu mai multi bani pentru dezvoltare. Fiecare roman va avea mai multi bani in buzunar pentru ca va plati mai putin la stat. Este un lucru demonstrat: decizia prin care am introdus in 2005 cota unica a generat mai multe venituri la buget si a fost principalul stimulent al cresterii economice din anii urmatori", sustin reprezentantii ARD.

De asemenea, salariul minim pe economie este proiectat sa creasca de la 700 de lei la 850 la 1 ianuarie 2013 si la 1.000 de lei in ianuarie 2015.

"Angajatorul corect va deveni mai competitiv in fata celui care plateste la negru. Angajatul va avea certitudinea ca i se vor plati contributiile sociale si de sanatate aferente salariului minim", se explica in program.

Ce-a de treia masura importanta vizeaza reducerea contributiilor la asigurarile sociale si de sanatate (CAS) cu 5 puncte procentuale din contributia angajatorului, incepand cu 2015, in contextul in care "taxele excesive produc evaziune".

"Reducerea cotei unice ar fi o masura stimulativa pentru economie, cu efecte pozitive, mai ales pentru acele firme care se zbat pentru supravietuire. Pe de alta parte, in prima faza, ar conduce la scaderea veniturilor bugetare si ar putea pune probleme finantarii statului, scumpind dobanzile", remarca Claudiu Cazacu, analist sef X-Trade Brokers.

Potrivit acestuia, reducerea CAS ar putea avea un efect net benefic prin diminuarea muncii la negru si, in plus, lasa mai multi bani pentru investitii la dispozitia companiilor, insa efectul negativ pe termen scurt vizeaza de asemenea diminuarea veniturilor la buget.

In ceea ce priveste majorarea salariului minim, aceasta "ar putea fi utila pentru protectia sociala, insa in cele din urma nu duce la o eficienta sporita a economiei, si ar putea fi recomandabila doar in conditiile in care se revine pe o traiectorie de crestere sustinuta", a precizat Claudiu Cazacu pentru Ziare.com.

"Cresterea salariului minim si reducerea CAS, realizate concomitent, pot avea un efect neutru asupra bugetelor de asigurari sociale. Cresterea salariului minim inseamna in mod automat incasari mai mari la bugetul de stat si atunci se poate face o scadere a CAS pana la un efect neutru asupra bugetului", a explicat analistul Constantin Rudnitchi pentru Ziare.com

In ceea ce priveste scaderea cotei unice la 12%, analistul nu o considera in acest moment fezabila.

"Nu imi dau seama de unde s-ar gasi venituri pentru compensarea scaderii veniturilor bugetare. Acestea ar putea fi diverse: o colectare mai buna, o lupta mai buna cu evaziunea, privatizari, dar aceste surse nu s-au dovedit pana acum viabile, institutiile statului nu au reusit sa convinga ca ar putea sa aiba rezultate spectaculoase din acestea zone.

Atunci FMI va spune ca va trebui mai intai de toate sa avem rezultate concrete de colectare bugetara si abia apoi sa se puna problema scaderii cotei unice", a precizat Constantin Rudnitchi.

Cel putin pentru profesiile liberale, reducerea cotei unice la 12% este o masura benefica, sustine avocatul Codrut Avram, care observa ca masuri precum reduceri de taxe si majorarea salariului minim se regasesc de obicei in toate programele de guvernare.

"Este discutabila balanta intre reducerea veniturilor bugetare si cresterea veniturilor anumitor categorii economice, in ce parte se inclina balanta. Raportandu-ne strict la profesiile liberale, masurile sunt exceptionale, in special scaderea cotei unice care ne afecteaza in mod direct", a spus avocatul pentru Ziare.com

Cum se compenseaza reducerea veniturilor la buget?

ARD urmareste, in programul de guvernare, inasprirea gradului de sanctionare pentru evaziunea fiscala, concomitent cu cresterea graduala a functiei preventive a controlului fiscal-bugetar, precum si scaderea ponderii economiei subterane si a celei gri in PIB cu circa 4 puncte procentuale in intervalul 2013-2016, comparativ cu anul 2012.

"Orice reducere de taxe este benefica pentru economie, dar este nevoie de masuri pentru compensarea reducerii veniturilor, in conditiile in care tintele de deficit bugetar sunt tot mai ambitioase, iar in domeniul evaziunii fiscale s-au facut doar progrese minore. Pentru a fi fezabile, masurile trebuie combinate cu masuri pentru o mai buna colectare a taxelor si impozitelor", a spus Melania Hancila, economist sef Volksbank, pentru Ziare.com.

In opinia economistului, este necesara in plus eficientizarea cheltuielilor publice.

"Pana acum s-au alocat sume foarte mari ca procent din PIB pentru investitii, dar acestea nu se vad la nivelul sumelor cheltuite si atunci este foarte mare nevoie si de masuri concrete de eficientizare a cheltuirii banului public", a adaugat Melania Hancila.

De asemenea, potrivit analistului Constantin Rudnitchi, continuarea reformei statului in foma in care a inceput in mod practic la cateva institutii importante, precum ANAF, masuri privind sistemul public de pensii si indatorarea publica sunt aspecte asupra carora ar trebui sa se insiste.

Directii de actiune ARD

Pe langa masurile fiscale dezvoltate, sunt enumerate in programul de guvernare al Aliantei Romania Dreapta directii de actiune precum: gestionarea politicii fiscal-bugetare in acord cu Compactul Fiscal al Uniunii Europene; infiintarea Bancii Publice pentru Investitii; infiintarea Fondului National pentru Stabilitate Financiara (FNSF), alimentat prin contributii ale persoanelor juridice rezidente in Romania, in primul rand ale bancilor comerciale; infiintarea Consiliului Guvernamental de Programare a Investitiilor Publice (CGPIP); cresterea pensiei de asigurari sociale de stat medii nominale brute lunare cu inflatia medie anuala plus 50% din cresterea reala a castigului salarial nominal mediu brut lunar.

Totodata, ARD isi propune mentinerea deficitului anual al bugetului general consolidat in intervalul 2,4%-2,9% din PIB; mentinerea datoriei publice brute totale in intervalul 35,0% - 45,0% din PIB; cresterea ponderii veniturilor bugetare in PIB cu circa 3 puncte procentuale in intervalul 2013-2016; mentinerea ponderii investitiilor publice in PIB in intervalul 5,5%-6,2% din PIB.

Alianta de dreapta identifica trei sectoare strategice prioritare in care putem deveni competitivi pe termen scurt si mediu: energia si industriile extractive, agricultura si industrie alimentara, dar si industriile creative (software si jocuri video interactive, tiparituri si legatorie, web design, inventica industriala si inteligenta artificiala, arhitectura si regenerare urbana, arta si design etc).

Pentru competitivitate economica, ARD propune crearea, in structura Cabinetului, a unui Minister al Competitivitatii Economice; introducerea "suprafetei de aur", ca suprafata comerciala in marile magazine de desfacere cu amanuntul, care sa fie dedicata expunerii produselor romanesti; trecerea accentului de la importul pentru consum la importul pentru productie si pentru reexport.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate. Ce funcții oferă
Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate. Ce funcții oferă
Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate, Google Vids, concepută pentru a optimiza crearea prezentărilor animate în mediul corporate. Aceasta a fost prezentată în...
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Proprietarul platformei de socializare X, Elon Musk, a decis să impună o taxă utilizatorilor noi ai serviciului. Scopul este de a se asigură că nu sunt boți. Fostul Twitter a impus deja o...
#masuri economice ARD, #reducere cota unica ARD, #majorare salariu minim ARD, #reducere CAS ARD, #program guvernare ARD , #PDL