Ziare.com

Programul ARD pentru o economie puternica - demagogie sau realism?

de Camelia Sisea
Miercuri, 07 Noiembrie 2012, ora 07:14

   

Programul ARD pentru o economie puternica - demagogie sau realism?
O economie puternica este prima conditie pentru bunastare, se mentioneaza in programul de guvernare recent lansat de Alianta Romania Dreapta, iar cele mai importante masuri propuse de ARD pentru atingerea acestui obiectiv vizeaza reduceri de taxe si salarii mai mari, promisiuni incluse de obicei in programele de guvernare ale partidelor, dupa cum remarca un reprezentant al mediului juridic.

ARD sustine mentinerea cotei unice ca sistem de impozitare, invocand principiul "egalitate in fata impozitului si nu egalitate prin impozit", dar promite introducerea unuia dintre cele mai mici impozite pe venit si profit din UE, incepand cu 2013, prin reducere cotei unice de la 16% la 12%.

"Asta inseamna ca in Romania vor veni mai multi bani, mai multe investitii straine, iar companiile romanesti vor ramane cu mai multi bani pentru dezvoltare. Fiecare roman va avea mai multi bani in buzunar pentru ca va plati mai putin la stat. Este un lucru demonstrat: decizia prin care am introdus in 2005 cota unica a generat mai multe venituri la buget si a fost principalul stimulent al cresterii economice din anii urmatori", sustin reprezentantii ARD.

De asemenea, salariul minim pe economie este proiectat sa creasca de la 700 de lei la 850 la 1 ianuarie 2013 si la 1.000 de lei in ianuarie 2015.

Cardul de masa Up Dejun este versiunea moderna si simplificata a tichetului de masa. Ai 0 lei costuri la emiterea cardurilor si economisesti pana la 37% fata de o crestere salariala in bani. Afla mai multe AICI!

"Angajatorul corect va deveni mai competitiv in fata celui care plateste la negru. Angajatul va avea certitudinea ca i se vor plati contributiile sociale si de sanatate aferente salariului minim", se explica in program.

Ce-a de treia masura importanta vizeaza reducerea contributiilor la asigurarile sociale si de sanatate (CAS) cu 5 puncte procentuale din contributia angajatorului, incepand cu 2015, in contextul in care "taxele excesive produc evaziune"."Reducerea cotei unice ar fi o masura stimulativa pentru economie, cu efecte pozitive, mai ales pentru acele firme care se zbat pentru supravietuire. Pe de alta parte, in prima faza, ar conduce la scaderea veniturilor bugetare si ar putea pune probleme finantarii statului, scumpind dobanzile", remarca Claudiu Cazacu, analist sef X-Trade Brokers.

Potrivit acestuia, reducerea CAS ar putea avea un efect net benefic prin diminuarea muncii la negru si, in plus, lasa mai multi bani pentru investitii la dispozitia companiilor, insa efectul negativ pe termen scurt vizeaza de asemenea diminuarea veniturilor la buget.

In ceea ce priveste majorarea salariului minim, aceasta "ar putea fi utila pentru protectia sociala, insa in cele din urma nu duce la o eficienta sporita a economiei, si ar putea fi recomandabila doar in conditiile in care se revine pe o traiectorie de crestere sustinuta", a precizat Claudiu Cazacu pentru Ziare.com.

"Cresterea salariului minim si reducerea CAS, realizate concomitent, pot avea un efect neutru asupra bugetelor de asigurari sociale. Cresterea salariului minim inseamna in mod automat incasari mai mari la bugetul de stat si atunci se poate face o scadere a CAS pana la un efect neutru asupra bugetului", a explicat analistul Constantin Rudnitchi pentru Ziare.com

In ceea ce priveste scaderea cotei unice la 12%, analistul nu o considera in acest moment fezabila.

"Nu imi dau seama de unde s-ar gasi venituri pentru compensarea scaderii veniturilor bugetare. Acestea ar putea fi diverse: o colectare mai buna, o lupta mai buna cu evaziunea, privatizari, dar aceste surse nu s-au dovedit pana acum viabile, institutiile statului nu au reusit sa convinga ca ar putea sa aiba rezultate spectaculoase din acestea zone.

Atunci FMI va spune ca va trebui mai intai de toate sa avem rezultate concrete de colectare bugetara si abia apoi sa se puna problema scaderii cotei unice", a precizat Constantin Rudnitchi.

Cel putin pentru profesiile liberale, reducerea cotei unice la 12% este o masura benefica, sustine avocatul Codrut Avram, care observa ca masuri precum reduceri de taxe si majorarea salariului minim se regasesc de obicei in toate programele de guvernare.

"Este discutabila balanta intre reducerea veniturilor bugetare si cresterea veniturilor anumitor categorii economice, in ce parte se inclina balanta. Raportandu-ne strict la profesiile liberale, masurile sunt exceptionale, in special scaderea cotei unice care ne afecteaza in mod direct", a spus avocatul pentru Ziare.com

Cum se compenseaza reducerea veniturilor la buget?

ARD urmareste, in programul de guvernare, inasprirea gradului de sanctionare pentru evaziunea fiscala, concomitent cu cresterea graduala a functiei preventive a controlului fiscal-bugetar, precum si scaderea ponderii economiei subterane si a celei gri in PIB cu circa 4 puncte procentuale in intervalul 2013-2016, comparativ cu anul 2012.

"Orice reducere de taxe este benefica pentru economie, dar este nevoie de masuri pentru compensarea reducerii veniturilor, in conditiile in care tintele de deficit bugetar sunt tot mai ambitioase, iar in domeniul evaziunii fiscale s-au facut doar progrese minore. Pentru a fi fezabile, masurile trebuie combinate cu masuri pentru o mai buna colectare a taxelor si impozitelor", a spus Melania Hancila, economist sef Volksbank, pentru Ziare.com.

In opinia economistului, este necesara in plus eficientizarea cheltuielilor publice.

"Pana acum s-au alocat sume foarte mari ca procent din PIB pentru investitii, dar acestea nu se vad la nivelul sumelor cheltuite si atunci este foarte mare nevoie si de masuri concrete de eficientizare a cheltuirii banului public", a adaugat Melania Hancila.

De asemenea, potrivit analistului Constantin Rudnitchi, continuarea reformei statului in foma in care a inceput in mod practic la cateva institutii importante, precum ANAF, masuri privind sistemul public de pensii si indatorarea publica sunt aspecte asupra carora ar trebui sa se insiste.

Directii de actiune ARD

Pe langa masurile fiscale dezvoltate, sunt enumerate in programul de guvernare al Aliantei Romania Dreapta directii de actiune precum: gestionarea politicii fiscal-bugetare in acord cu Compactul Fiscal al Uniunii Europene; infiintarea Bancii Publice pentru Investitii; infiintarea Fondului National pentru Stabilitate Financiara (FNSF), alimentat prin contributii ale persoanelor juridice rezidente in Romania, in primul rand ale bancilor comerciale; infiintarea Consiliului Guvernamental de Programare a Investitiilor Publice (CGPIP); cresterea pensiei de asigurari sociale de stat medii nominale brute lunare cu inflatia medie anuala plus 50% din cresterea reala a castigului salarial nominal mediu brut lunar.

Totodata, ARD isi propune mentinerea deficitului anual al bugetului general consolidat in intervalul 2,4%-2,9% din PIB; mentinerea datoriei publice brute totale in intervalul 35,0% - 45,0% din PIB; cresterea ponderii veniturilor bugetare in PIB cu circa 3 puncte procentuale in intervalul 2013-2016; mentinerea ponderii investitiilor publice in PIB in intervalul 5,5%-6,2% din PIB.

Alianta de dreapta identifica trei sectoare strategice prioritare in care putem deveni competitivi pe termen scurt si mediu: energia si industriile extractive, agricultura si industrie alimentara, dar si industriile creative (software si jocuri video interactive, tiparituri si legatorie, web design, inventica industriala si inteligenta artificiala, arhitectura si regenerare urbana, arta si design etc).

Pentru competitivitate economica, ARD propune crearea, in structura Cabinetului, a unui Minister al Competitivitatii Economice; introducerea "suprafetei de aur", ca suprafata comerciala in marile magazine de desfacere cu amanuntul, care sa fie dedicata expunerii produselor romanesti; trecerea accentului de la importul pentru consum la importul pentru productie si pentru reexport.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2744 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
25 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Dragi tovarasi ARD-isti dupa ce ati distrus tara ...

... si dupa deseurile de inimaginat lasate, veniti cu programul de "ECOLOGIZARE"? Cam tarziu dragi tovarasi!!!

 

 

la cita cultura economica aveti, stati cu mana intinsa

la toate guvernele sa creasca pensiile si salariile iar voi sa stati in crisme ,sa consumati alcol ieftin,sa spargeti seminte sa birfiti pe cei ce trec pe strada ,sa va-nbatati si sa mergeti acasa sa va bateti nevestele.
asta sunteti si mi-e scirba de acesti disperati dupa comunism. S>I>K>T>I?R

 

 

Programele si oamenii PDL

Au generat catastroficele guvernari Boc obladuite de Basescu. Si-au schimbat naravurile Basescu, Blaga ,Udrea, Berceanu, Videanu si alti corifei PDL ? Este MRU un nou Measia care va aduce Romaniei o conducere securista moderna ? Cum nu cred ca raspunsurile la aceste intrebarisunt pozitive nu cred nici intr-o noua guvernare PDL mai buna decat precedenta. Cu 20-25 % din voturi pot face o opozitie distructiva noului guver. 15 % le ajunge.

 

 

Programul este destept conceput, dar cine il va aplica ?

Eu as vota partidul care scade spaga la 0. Abia atunci vom avea bani mai multi in buzunare( ceea ce ma face sa cred ca va creste inflatia)...

 

 

Basecu a fost comunist si securist

Boc a fost activist UTC. Programul Ard promite mariri de pensii si de salarii minime. Unde sunt liberalii in numele carora ati postat un comentariu atat de elegant ,elevat si bine documentat ? Cu tot respectul pe care il meritati ..

 

 

@Neutron-ai dreptate 100% cu mafiotii basescu,udrea,boc

videanu,cu periculosul MRU al carui scop a fost sa se infrupte si sa vanda pe nimic resursele tarii,cu Neamtu un admirator al legionarilor,nu ne putem astepta decat sa fim ciuruiti in continuare.
Numai mafiotii,masochistii si retardatii pot sprijini gruparea antinationala numita ARD in care se ascund pedistii ,dusmanii dovediti ai natiunii care nu au facut altceva decat sa jefuiasca bugetul cu nerusinare, sa indatoreze natiunea si sa o aserveasca intereselor straine.
finita la comedia portocalia!

 

 

In Romania...

.....un procent semnificativ din averile,venituri sint obtinute din acte de coruptie,activitate pe piata neagra.Cum dracu gindesc politicieni astea?!!!Cum dracu menti cota unica si o mai si scazi?!!!!Adica ala care a facut avere practic furindu-ne pe noi toti sa prospere in continuare?!!!!!!Adica sa stimulam venirea din afara in continuare a tot felul de jegosi care-si zic 'investitori'?Tara condusa de mentalitati mediocre ,de tot kk.

 

 

Mda

Astea sunt abureli electorale.
Solutii mai simple: eliminarea statului din economie, privatizarea completa a orice are statul si eliminarea monopolului acestuia in domenii gen sanatate, reducerea statului la rolul sau, de arbitru, reducerea bugetarilor la un sfert, regionalizarea completa inclusiv financiara a tarii si depolitizarea completa a structurilor din teritoriu (spre ex. este o tampenie sa ai si primarie si consiliu local si prefectura, oamenii isi aleg un primar si este treaba primarului sa isi faca treaba acolo, nu avem nevoie de reprezentantii guvernului sau altii pe acolo sa taie frunze la caini si sa se incurce printre picioarele cetatenilor urbei). Atata timp cat statul nu se retrage din economie si totul trebuie sa se centralizeze la bucuresti situatia tot imputita va fi in continuare. Boala tarii o reprezinta statul roman in actuala forma si politicienii nu altceva. Aici trebuie schimbat ceva. Ce propune ard-ul (ca si psd-ul de altfel) ii frectie la picior de lemn.

 

 

programul vostru este asteptat cu interes de ...

copylotru,stiti... de ce???!!!

 

 

@ Gonzo

Exista o solutie sa iti rezolvi scarba.
Hai sa nu mai dam afara niciodata de la guvernare partidul pe care il sustii. Hai sa dam afara poporul

 

 

Sa vedem si programul USL si sa le comparam

Mai interesanta decat ceea ce se promite este de asigurarea finantarii celor promise.

 

 

neamtu legionar?

un legionar adevarat nu s-ar alia niciodata cu cei din ard sau usl! legionarii au fost exterminati de mult .... orice "aparitie" de tip neamtu este creata si controlata tocmai pentru a impiedica aparitia unor legionari reali. La fel si in cazul comunistilor reali. Dictatura "democratiei" daca nu se va prabusi la sursa, va (ne) va tine scavi perpetuu. Controlul populatiilor prin "democratie" a depasit performantele inchizitiei!

 

 

Rupemisarpulainguralor . Futuiingitdenesimtiti .Cumputeti sa

mincatiatitacacat mai neispravitilor ? Cer scuze, pentru limbaj,oamenilor cu bun simt !

 

 

Primul Ministru Videanu !Ala il finanteaza,de la Marmosin si o

sa-ti puna si borduri !!!....o sa fie mishto de tot !!!

 

 

Ce importanta are un program care va fi aplicati de o mafioti

O gasca mafiota dovedita avandu-i in componenta pe basescu boc udrea videanu isi fundamenteaza existenta pe organizatii obscure care permite jaful organizat institutional.
Numai mafiotii si cretinii mai pot da credit celor care au devalizat bugetul,au indatorat tara si au asaervit-o i8ntereselor straine.Cetatenii platesc si furtisagul si datoriile contractate pentru a transforma Ro intr-o colonie a marii finante straine

 

 

Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor