Vasile Dancu: Cum s-a gresit constructia ARD

Miercuri, 21 Noiembrie 2012, ora 14:30
4797 citiri
Vasile Dancu: Cum s-a gresit constructia ARD

Sociologul Vasile Dancu e de parere ca Alianta Romania Dreapta a fost construita pe un proiect gresit, care ar fi functionat ca vehicul electoral puternic daca "experimentul Mihai Razvan Ungureanu" ar fi reusit.

"ARD nu are cum sa se ridice in acest moment la scorul electoral al USL si nici la nivelul de decibeli pe care-l poate scoate o alianta politica, care a depasit 50% si se apropie de linia de finish cu argumente ca va reusi revenirea la putere.

Nu stiu nimic din bucataria interna a ARD, dar pot presupune ca a fost o alianta construita care sa tina loc de explicatie pentru ce s-a intamplat in timpul guvernelor Boc. Au vrut sa se impuste mai multi iepuri: sa se si camufleze politicienii, sa para si noua, sa aduca si oameni noi, sa consolideze un brand de dreapta.

Or, aici cred ca au niste greseli care se ascund in detalii. Ca sa functioneze acest nou vehicul electoral ar fi trebuit ca experimentul MRU si guvernarea sa fie reusit, dar aceasta a fost un esec datorat unei lipse interne de functionare. Nu USL singur a dat Guvernul jos la motiunea de cenzura", a spus Dancu pentru Ziare.com.

In opinia sa, in loc de o alianta a PDL cu cateva partide mici, ar fi fost mai bine sa existe o alianta a acestor formatiuni, iar PDL sa fi mers separat.

"Dupa ce a cazut Guvernul Ungureanu, nu cred ca mai trebuia mers pe acest proiect, ci poate creat un mic pol al celor mici de dreapta, care sa incerce sa intre in Parlament. PDL trebuia sa iasa in fata si sa explice cum putea mai bine ce s-a intamplat, sa spuna ce vrea sa faca si sa ceara indurare pentru greseli.

Din pacate, in consultanta noastra politica activeaza putini barbati care au curaj, sunt in schimb functionarasi de birou care nu au facut politica si care le prezinta liderilor scenarii smecheresti sau caldute, le ascund sondajele care arata dezastrul si le explica totul prin conjunctura. Nu conjuncturile hotarasc, oamenii pot schimba conjuncturile", s-a aratat de parere Dancu.

"Imi aduc aminte de situatia in care a candidat Ponta in PSD, nici un analist politic nu creadea ca are vreo sansa sa devina presedinte PSD, ziceau toti ca este prea tanar, ca poate peste patru ani .... Nu s-a luat dupa aceia, a gandit singur si i-a crezut pe cei care i-au spus ca oamenii fac conjuncturile si ca incertitudinea nu este o ceata de nepatruns, a mers cu curaj si asa a castigat", a mai spus Dancu.

El mai crede si ca in ARD sunt prea multe voci minore care se aud, lucru care nu da posibilitatea transmiterii unui mesaj coerent. In plus, considera ca mesajul celor din ARD privind innoirea Romaniei nu e credibil, atat timp cat ei promoveaza aceiasi oameni si aceleasi practici.

Dar revenind la PDL si ARD, aici cred ca a fost o lipsa de curaj, inclusiv in abandonarea unui proiect inceput prost. Are nevoie de lideri care sa iasa pe teme fundamentale si de o singura voce. Sunt prea multe voci minore in ARD si asta nu cred ca ajuta acum.

Polifonia este buna dupa ce te-ai profilat electoral si trebuie sa castigi noi publicuri sau sa te consolidezi pe un anumit segment", a adaugat sociologul.

In opinia sa, ARD foloseste si un mesaj de dreapta pe care nu-l aplica bine si pe care populatia nu-l intelege.

"Mai este un lucru: mesajul ARD este unul de dreapta, o dreapta de manual politologic. Cred ca in ultimii ani PDL a facut eforturi sa cucereasca si sa cultive, sa scoleze un electorat de dreapta, ca si cum am avea o clasa de mijloc care poate intelege si suporta un asemenea mesaj.

Daca ii intrebam mecanic in sondaje pe oameni daca vor un mesaj de dreapta s-ar putea sa spuna destui ca da, dar cand operationalizezi pe teme, valori, masuri practice, atunci vom vedea ca este greu sa faci spectacol din asta. In general, cred ca o dreapta romaneasca ar trebui sa caute un mesaj mai putin contondent fata de social si sa introduca temele selectiei elitelor, traditiei, eficientei sociale treptat.

Sunt multe lucruri de dreapta pe care nu le poti spune usor, mai degraba se pot arata, prin exemplu personal. Degeaba vorbesti de salvarea Romaniei prin competente, daca si tu ai pipite pe liste sau politicieni care au ca singur proiect: sa impuste banul de la stat. Repet, nu am cum sa stiu ce se intampla in interiorul ARD, dar fac consideratii pe baza mesajului si imaginii din exterior", ne-a spus Dancu.

Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a revenit cu precizări după ce a declarat că ”Buzăul nu e în Moldova”. Afirmația a fost făcută în legătură cu autostrada care va lega Moldova de...
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
#Vasile Dancu constructia ARD, #proiect ARD dreapta , #PDL