Omul de afaceri Marian Calota, condamnat la 3 ani de inchisoare cu executare

Luni, 04 Noiembrie 2013, ora 18:30
3202 citiri
Omul de afaceri Marian Calota, condamnat la 3 ani de inchisoare cu executare

Omul de afaceri Marian Calota, judecat pentru fapte de coruptie alaturi Alin Trasculescu, a fost condamnat de Tribunalul Bucuresti, luni, la trei ani de inchisoare cu executare, in timp ce pentru fostul deputat PDL si ceilalti inculpati s-a dispus disjungerea cauzei.

Decizia in cazul lui Calota nu este definitiva, ea putand fi atacata la Curtea de Apel Bucuresti.

In cazul fostului deputat PDL Alin Trasculescu si al celorlalti trei inculpati, instanta a hotarat disjungerea cauzei intr-un nou dosar, care va fi judecat tot la Tribunalul Bucuresti.

In aprilie, Alin Trasculescu a fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie pentru trafic de influenta, instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata, instigare la spalare a banilor, delapidare si uz de fals.

In acelasi dosar, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie l-au deferit justitiei pe Marian Valeriu Calota, asociat si administrator al SC Maryna Exclusiv SRL, pentru complicitate la trafic de influenta, fals in inscrisuri sub semnatura privata, santaj comis in legatura cu infractiunea de trafic de influenta, spalare a banilor, delapidare, uz de fals si asociere pentru savarsirea infractiunii de trafic de influenta.

De asemenea, au fost trimisi in judecata Marian Varvariche, pentru complicitate si instigare la delapidare, complicitate la spalare a banilor, instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata si asociere pentru savarsirea de infractiuni, Adrian Cristian Ene si Dorian Geolfan, reprezentanti ai unei societati comerciale, acuzati de delapidare, fals in inscrisuri sub semnatura privata, asociere pentru savarsirea de infractiuni, complicitate la delapidare si complicitate la spalare a banilor.

Procurorii au aratat in rechizitoriul trimis instantei ca, in perioada noiembrie 2010 - noiembrie 2012, Alin Silviu Trasculescu si Marian Valeriu Calota au constituit o asociere pentru obtinerea de sume de bani prin traficarea influentei, la care au aderat si Marian Varvariche, Adrian Cristian Ene si Dorian Geolfan.

In cei doi ani, Trasculescu, in calitate de deputat si presedinte al Organizatiei PDL Vrancea, a pretins de la Mircea Vintilescu, reprezentantul unei societati comerciale, denuntator in cauza, initial suma de 50.000 de euro, care ulterior a fost majorata la 150.000 euro. De asemenea, Trasculescu a pretins si 1,1 milioane de lei, din care a primit, prin intermediul lui Calota, in trei transe, 374.000 de lei, sustin procurorii.

"Banii au fost pretinsi cu ajutorul inculpatului Calota Marian-Valeriu, care l-a constrans prin amenintare pe denuntator sa remita lui Trasculescu Alin-Silviu sumele solicitate.

Pentru obtinerea acestor foloase, Trasculescu Alin-Silviu a lasat sa se creada ca are influenta asupra reprezentantilor autoritatilor locale din judetul Vrancea, pentru a-i determina sa solicite realizarea unor obiective de investitii in cadrul Programului National de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI) si asupra functionarilor din cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului cu atributii de verificare, avizare si aprobare in derularea procedurii specifice aceluiasi program, precum si asupra reprezentantilor unei societati comerciale, pentru a-i determina sa deruleze o relatie contractuala cu firma administrata de denuntator", au precizat procurorii.

In perioada noiembrie 2010 - noiembrie 2012, la solicitarea lui Trasculescu, Marian Calota a falsificat mai multe contracte comerciale incheiate intre firma sa, SC Maryna Exclusiv SRL, si societatea denuntatorului, "aceste inscrisuri fiind folosite pentru efectuarea platilor corespondente si justificarea acestora in evidentele contabile ale celor doua societati comerciale". Din banii obtinuti astfel, Calota si-a insusit din contul SC Maryna Exclusiv SRL, pe baza unor inscrisuri false, 198.400 de lei, pe care i-a folosit in interes personal si in interesul altor persoane, au precizat procurorii.

Totodata, la 10 noiembrie 2012, Calota a primit de la denuntator 50.000 de lei, bani pe care urma sa ii dea lui Trasculescu. Calota a fost prins atunci in flagrant delict.

Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „într-o ţară civilizată ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi...
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
#Marian Calota condamnat Trasculescu , #arestat