Trasculescu, arestat pentru pluralitatea si perseverenta infractionala - Motivare instanta

Miercuri, 05 Decembrie 2012, ora 19:35
1429 citiri
Trasculescu, arestat pentru pluralitatea si perseverenta infractionala - Motivare instanta
Foto: Monitorul de Cluj

Tribunalul Bucuresti a motivat, miercuri, decizia de arestare preventiva pentru 29 de zile a fostului deputat Alin Trasculescu, acuzat de mai multe fapte de coruptie.

Decizia nu este definitiva, recursul urmand sa se judece in aceasta saptamana la Curtea de Apel Bucuresti, informeaza Evenimentul Zilei.

"Instanta observa ca in prezenta cauza, pericolul concret pentru ordinea publica pe care l-ar reprezenta lasarea in libertate a inculpatului rezulta din pluralitatea infractionala si de faptuitori, modul de operare, cuantumul sumelor vizate, perseverenta infractionala dedusa din durata activitatii ilicit penale si numarul actelor de executare.

Instanta retine cinismul de care a dat dovada inculpatul si care se desprinde din intregul continut al interceptarilor realizate in cauza, de faptul ca intelege sa se foloseasca de influenta pe care o are sau despre care afirma ca o are asupra unor functionari, pentru a obtine in folosul sau diverse sume de bani", se arata in motivarea deciziei magistratilor.

De asemenea, instanta a apreciat ca Trasculescu a incercat "deturnarea mecanismului legal al procedurii atribuirii acestor pachete de lucrari".

"In loc ca astfel de lucrari sa fie contractate in conditii transparente, echitabile, corecte pentru toti participantii, se ajunge ca prin asemenea interventii, prin traficul de influenta, prin coruptie, beneficiarii acestor contracte sa fie doar acele persoane care au inteles sa actioneze in mod ilicit prin 'cumpararea' sprijinului sau influentei unor persoane", se mai arata in motivarea instantei.

Judecatorii considera ca aceste actiuni, care au loc "la un asemenea nivel al autoritatilor publice" nu face decat sa reliefeze gravitatea faptei si periculozitatea faptuitorilor.

"Fapte precum cele descrise mai sus, comise in imprejurari precum cele aratate, nu fac altceva decat sa erodeze increderea pe care cetateanul trebuie sa o aiba in institutiile publice, in modul lor corect de functionare. Or, pierderea increderii in functionarea conforma cu legea a autoritatilor publice este profund pagubitoare ordinii de drept, deoarece vatamarea astfel produsa nu afecteaza un numar restrans, limitat de persoane, ci intreaga societate", se arata in incheierea de sedinta a Tribunalului Bucuresti.

Alin Trasculescu, aflat in prezent in stare de arest preventiv, este acuzat ca in perioada noiembrie 2010 - noiembrie 2012, in calitate de deputat si presedinte al organizatiei judetene Vrancea a PDL, a pretins de la reprezentantul unei societati comerciale (denuntator in cauza) initial suma de 50.000 euro, care ulterior a fost majorata la 150.000 euro. Banii, care urmau sa fie folositi pentru campania sa electorala, au fost pretinsi cu ajutorul inculpatului Marian Calota, care l-a constrans prin amenintare pe denuntator sa remita lui Alin Trasculescu sumele solicitate, mai arata procurorii anticoruptie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
#motivare arestare Trasculescu, #motivare instanta Trasculescu arestat, #Alin Trasculescu arestat , #arestat