DNA: Dumitrean si Bica s-au sustinut una pe cealalta. Activitate abuziva, infractionala - Ce spun martorii

Luni, 24 Noiembrie 2014, ora 15:54
6727 citiri
DNA: Dumitrean si Bica s-au sustinut una pe cealalta. Activitate abuziva, infractionala - Ce spun martorii
Foto: Bistriteanul

Fosta sefa a ANRP Crinuta Dumitrean si Alina Bica au actionat concertat si s-au sustinut una pe cealalta in Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor, iar activitatea acestora si a celorlalti sapte membri ai comisiei a fost "abuziva, infractionala", potrivit procurorilor DNA.

Crinuta Dumitrean a fost adusa luni la DNA cu mandat, pentru a fi audiata in dosarul in care este acuzata si Alina Bica, privind despagubirile pentru un teren supraevaluat cu 61 de milioane de euro, aprobate in 2011, cand Dumitrean era presedintele Comisiei Centrale de Despagubiri.

Procurorii DNA au pus in miscare, in 20 noiembrie, actiunea penala fata Nicoleta Crinuta Dumitrean, presedintele Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor la data faptelor, fiind suspectata de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Surse judiciare au declarat ca fostul presedinte al ANRP Crinuta Dumitrean nu a putut fi audiata pana in prezent, intrucat a fost plecata din tara.

Anchetatorii sustin ca, in 15 martie 2011, Crinuta Dumitrean si membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor - Sergiu Ionut Diacomatu, Catalin Florin Teodorescu, Remus Baciu, Marko Attila, Alina Bica, Oana Vasilescu, Dragos Bogdan si Lacramioara Alexandru - au aprobat in unanimitate raportul intocmit de societatea de evaluare desemnata, SC Business Evaluator SRL, reprezentata prin evaluator Emil Nutiu, privind solutionarea dosarului de despagubire al lui Gheorghe Stelian, pentru un teren agricol de 13 hectare din zona Plumbuita, in Sectorul 2 al Capitalei, a carui valoare a fost supraevaluata cu peste 61 de milioane de euro.

Ce declara martorii

Potrivit informatiilor din documentele anchetatorilor, de dosarul de despagubire privindu-l pe Gheorghe Stelian s-a interesat si Crinuta Dumitrean.

Intr-o declaratie data anchetatorilor care instrumenteaza cauza despagubirilor se arata ca, la nivelul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor, Crinuta Dumitrean si Bica Alina, reprezentanta Ministerului Justitiei la data faptelor, "actionau concertat, iar in situatia in care una dintre ele nu era de acord cu vreun dosar, era sustinuta de cealalta".

In respectiva declaratie se mai arata ca raportul de evaluare a fost introdus in sedinta comisiei din 26 februarie 2011, dar intrucat valoarea foarte mare, de aproximativ 380 de milioane de lei, a ridicat suspiciuni membrilor CCSD, s-a hotarat chemarea evaluatorului.

"Astfel, Alina Bica, reprezentanta MJ, a facut aceasta solicitare care a fost aprobata de CCSD. Alaturi de acest dosar, au fost solicitate clarificari si pentru alte dosare fara relevanta, doar pentru a crea o aparenta de exercitare cu responsabilitate a atributiilor ce ii reveneau. La sedinta din 15.03.2011 a fost prezent si evaluatorul care a intocmit raportul de evaluare.

In cadrul acestei sedinte, Bica Alina a facut un elogiu profesionalismului evaluatorului, considerand ca raportul de evaluare este corect intocmit, iar suma stabilita era justificata (...) Or, potrivit probelor administrate in cauza, evaluatorul a folosit metoda tehnica de evaluare a comparatiei, dar nu a unor loturi similare de teren si metoda tehnica a parcelari dar nu prin analogie, deoarece nu erau asemanatoare loturile comparate, iar aceste imprejurari ofera indicii puternice de coniventa infractionala intre cei implicati", potrivit documentelor anchetatorilor.

Procurorii sustin ca activitatea Comisiei Centrale de Despagubiri din care au facut parte cele noua persoane a fost "abuziva, infractionala", intrucat prin intermediari s-a intervenit la acestia pentru ca dosarul de despagubire al lui Gheorghe Stelian sa fie solutionat favorabil acestuia, iar in acelasi scop, evaluatorul ar fi primit pana la 100.000 de lei pentru a supraevalua terenul.

10 milioane de euro mita pentru Dorin Cocos

Totodata, in documentele citate se mai arata ca omul de afaceri Dorin Cocos, fostul sot al Elenei Udrea, ar fi cerut 10 milioane de euro pentru a interveni "pe langa factori de decizie din cadrul ANRP" in vederea solutionarii dosarului lui Gheorghe Stelian.

Anchetatorii prezinta in acest sens o declaratie a unei persoane care afirma ca Gheorghe Stelian a cumparat de la un anume Dino Sinigalia, in 2010, drepturi litigioase pentru terenul de 13 hectare din zona Plumbuita.

Sefa DIICOT Alina Bica a fost arestata preventiv, sambata dimineata, printr-o decizie luata de instanta suprema. Bica este acuzata de abuz in serviciu in legatura cu despagubirile aprobate in 2011 lui Gheorghe Stelian. Alina Bica era atunci secretar de stat in Ministerul Justitiei si membru al comisieri din ANRP care a aprobat despagubirile.

Sefa DIICOT, Alina Bica, a fost arestata

Aceeasi masura preventiva a fost luata pentru Lacramioara Alexandru, Dragos Bogdan, fost vicepresedinte al ANAF, care au facut parte, si ei, din comisia care a acordat despagubirile, si cel care a evaluat terenul, expertul evaluator Emil Nutiu. Cei trei sunt acuzati tot de abuz in serviciu.

In acelasi dosar este urmarit penal, pentru abuz in serviciu, deputatul UDMR Marko Attila, procurorii DNA cerand Camerei Deputatilor aviz pentru arestarea acestuia.

De abuz in serviciu este acuzat si un alt membru al comisiei, Sergiu Diacomatu, fost membru PMP, numit in ianuarie presedintele PNL Sector 1, in cazul caruia procurorii anticoruptie au dispus masura controlului judiciar.

Fosta sefa a DIICOT, Alina Bica, suspendata din magistratura (Video)

Omul de afaceri Gheorghe Stelian, zis Stelu, este cunoscut pentru mai multe afaceri cu imobiliare. De la el ar fi cumparat Elena Udrea, in 2006, un teren in zona Floreasca din Bucuresti, pentru a construi locuinte. Totodata, Udrea a mai cumparat un teren pe malul lacului Grivita, tot pentru un proiect imobiliar, dupa ce a facut un credit de 3,3 milioane de euro la BRD. Proiectul neavand succes, Udrea a vandut terenul si creditul lui Alexandru Faur, partener de afaceri al lui Stelian.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Crinuta Dumitrean Bica sustinere comisie, #Crinuta Dumitrean DNA, #Bica arest DNA , #arest
Comentarii
Poza MosGerila
MosGerila
rank 5
Crinutza, Alinutza si... Nutzi, trei fete cu gusturi bune !