Fostul consilier al Alinei Bica confirma: A vazut pe biroul sefei sale o statuie de bronz, asa cum spune ca i-a dat sotia lui Tender

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Marti, 19 Iunie 2018, ora 15:44
4786 citiri
Fostul consilier al Alinei Bica confirma: A vazut pe biroul sefei sale o statuie de bronz, asa cum spune ca i-a dat sotia lui Tender
Foto: Arhiva Pixabay

Judecatorul Mihai Udroiu, fost consilier al sefei DIICOT, Alina Bica, a declarat, marti, la Inalta Curte, ca a vazut pe biroul din Ministerul Justitiei al fostei sale sefe o statuie de bronz.

Sotia milionarului Ovidiu Tender spusese tot azi in instanta ca i-a facut mai multe cadouri Alinei Bica: printre care o statueta de bronz, un ceas Rolex si o poseta Louis Vuitton.

Judecatorul Mihai Udroiu a fost audiat ca martor in dosarul fostei sale sefe. El a aratat ca a fost intr-o relatie de amicitie cu Alina Bica, pana in 2015-2016. In perioada 1 iulie 2013 - noiembrie 2014, el a indeplinit functia de consilier al sefei DIICOT.

Mihai Udroiu a dat detalii despre modul in care procurorul Mirel Radescu, care intra in procesul RAFO-CAROM, a fost indepartat din dosar. Radescu ar fi vrut sa faca si anchete, nu doar sa fie procuror de sedinta, a aratat acesta. "El era suparat ca a fost schimbat dupa ce a fost parcursa aproape toata cercetarea judecatoreasca. Nu mi s-a parut ca era un impediment pentru buna desfasurare a cauzei", a relatat Udroiu.

"Stiu ca Radescu era nemultumit ca nu mai intra in dosarul CAROM, stiu ca i-a luat locul Curelaru (Claudia Curelaru - n.red) . Nu imi amintesc sa fi existat o discutie aprinsa intre Bica si Mirel Radescu pe aceasta tema. Bica avea discutii aprinse cu multa lume", a precizat Udroiu.

Intelegerea Hrebenciuc-Patriciu-Tender

"De la Bica stiu ca parerea ei era ca in dosarul CAROM trebuiau puse concluzii de condamnare cu suspendare, pe ansamblul cauzei. Motivul era, pe de o parte, geneza cauzei, adica modul in care au fost comise faptele. Bica mi-a spus ca Tender a comis faptele pentru a-si recupera un prejudiciu, cauzat ca urmare a unei intelegeri, cred ca cu Hrebenciuc si Patriciu, o alianta legata de monopolul pe piata petrolului.

Stiu ca era in discutie o asociere. Existau discutii care puteau naste interpretari ale faptei de abuz, legate de propria societate in cazul lui Tender. Un alt argument era vechimea faptelor, din 2002 cred. In partea de drept, eu am inteles ca acuzatiile erau probate preponderent pe inscrisuri si expertize", a explicat Udroiu.

"De la Bica stiam ca Radescu isi dorea sa faca si urmarire penala, dar si sa isi sustina in continuare o parte din dosarele din instanta, de care era atasat. Bica era de parere ca procurorii de sedinta cu cea mai mare experienta ar trebui sa intre in sedinta la ICCJ, dosarul CAROM era la Tribunalul Bucuresti.

La momentul respectiv, eu nu am perceput schimbarea procurorului drept o problema, avand in vedere ca perceptia era ca sunt probe. El era suparat ca a fost schimbat, dupa ce a fost parcursa aproape toata cercetarea judecatoreasca. Nu mi s-a parut ca era un impediment pentru buna desfasurare a cauzei".

"Am inteles ca era destul de grea"

Magistratii i-au pus mai multe intrebari martorului.

Inalta Curte: Ati vazut in biroul Alinei Bica o statueta de bronz, care reprezenta Justitia?

Mihai Udroiu: Nu as putea sa va spun. Sigur avea una in biroul de la Ministerul Justitiei (Alina Bica a fost secretar de stat in MJ, in perioada 2009-2012 - n.red.), dar nu mai stiu daca a avut-o si la DIICOT. Stiu sigur ca avea statuia la Ministerul Justitiei, pentru ca in biroul ei erau des sedinte coordonate de ea si mereu le atragea atentia participantilor sa aiba grija sa nu ii darame statuia. Am inteles ca era destul de grea. Nu stiu nimic despre provenienta statuii.

Discutiile cu procurorul de sedinta

Magistratii au vrut sa stie cum s-a ajuns ca procurorii DIICOT sa puna initial concluzii pentru o condamnare cu suspendare in cazul lui Ovidiu Tender.

Inalta Curte: Stiti ceva despre concluziile depuse in dosarul CAROM de procurorul Curelaru sau de procurorul Stefanescu?

Mihai Udroiu: Stiu ca cele doua au discutat cu Bica despre concluziile din dosarul CAROM si s-a facut un proces verbal, conform caruia in dosar se vor pune concluzii de inchisoare cu suspendare. Nu mai stiu de la cine am aflat, probabil de la una dintre cele trei. Stiu sigur ca a existat acel proces verbal. Eu am participat la sedintele sectiei judiciare de la DIICOT pana la un conflict verbal cu unul dintre colegi. De atunci, nu am mai mers. Stiu ca se dezbateau acolo solutiile, daca trebuie declarate cai de atac.

Inalta Curte: Stiti daca Bica era interesata de dosarul CAROM?

Mihai Udroiu: Stiu ca o intreba pe Curelaru despre mersul dosarului, stiu ca in toamna lui 2014, inainte de concluzii, s-au intalnit la mine in birou, dar eu am iesit. Aceasta discutie a fost anterioara intocmirii procesului verbal despre care am mentionat mai sus.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Alina Bica Mihai Udroiu, #Alina Bica Tender, #Alina Bica Ovidiu Tender, #Alina Bica DIICOT, #Alina Bica DNA , #DNA