Sefa DIICOT, retinuta de DNA: Ce spune Kovesi despre asa-zisa rafuiala cu Alina Bica (Video)

Vineri, 21 Noiembrie 2014, ora 13:06
15236 citiri
Sefa DIICOT, retinuta de DNA: Ce spune Kovesi despre asa-zisa rafuiala cu Alina Bica (Video)
Foto: B1 TV

Procurorul-sef al DNA Laura Codruta Kovesi a vorbit, vineri, despre dosarul in care a fost retinuta Alina Bica, sefa DIICOT, lamurind ca nu este vorba despre o rafuiala intre institutii judiciare sau de natura personala, ci despre o investigatie care vizeaza fapte de coruptie.

Avand in vedere ca in spatiul public au aparut informatii potrivit carora intre DNA si DIICOT ar exista o competitie personala sau institutionala, Kovesi a tinut sa mentioneze ca acest lucru nu este adevarat.

"Vreau sa fac o precizare clara, ferma: DNA are in investigare infractiuni de coruptie comise de magistrati, (dosarul - n.red.) nu a fost deschis ca urmare a unui conflict personal sau institutional. Avem o colaborare buna atat cu DIICOT, cat si cu celelalte structuri ale Ministerului Public, nu suntem in competitie", a explicat Kovesi.

Sefa DNA a declarat ca nu trebuie culpabilizata o intrega institutie, din cauza ca o persoana din conducerea acesteia este suspecta de comiterea unor fapte de coruptie, cum se intampla in cazul Alinei Bica, retinuta joi de DNA in dosarul privind reconstituirea dreptului de proprietate asupra unui teren din Bucuresti, fiind acuzata de abuz in serviciu.

"Cand colegi magistrati sunt suspectati de fapte de coruptie, nu aruncam culpa asupra intregului colectiv", a spus Kovesi, adaugand ca exista si cazuri de procurori din interiorul DNA care au fost arestati pentru coruptie, dar asta "nu inseamna ca institutia este de vina".

Faptele Alinei Bica, nicio legatura cu DIICOT

"Ca un procuror DIICOT este suspect de coruptie nu inseamna ca toata lumea a comis faptele respective. Personal, ii cunosc pe toti de acolo (de la DIICOT - n.red.), este un corp profesional foarte bun si fiecare trebuie sa raspunda personal", a continuat Laura Codruta Kovesi, mentionand ca "faptele pentru care Alina Bica este suspectata de coruptie nu au legatura cu atributiile de procuror-sef al DIICOT, ci au legatura cu atributiile desfasurate in functia de secretar de stat (in Ministerul Justitiei - n.red.) ".

Intrebata daca a fost surprinsa cand a aflat ca Alina Bica ar fi comis fapte de coruptie, sefa DNA a raspuns: "Nu as putea sa spun ca am fost sau nu surprinsa, am avut o colaborare institutionala buna cu conducerea DIICOT si cu ceilalti procurori.

In calitate de fost procuror DIICOT si actual procuror-sef al DNA, apreciez calitatea profesionala a procurorilor DIICOT si nu ar trebui culpabilizati, sunt foarte seriosi", a declarat Kovesi si a subliniat ca in DNA exista magistrati care au lucrat la DIICOT si invers.

"Oricate incercari de a arata ca exista vreun conflict sunt, acesta este fals", a lamurit Laura Codruta Kovesi.

Referitor la faptul ca CSM nu a incuviintat initial arestarea peventiva a Alinei Bica, ci doar arestul la domiciliu, iar vineri dimineata s-a razgandit, Kovesi a lamurit ca DNA a trimis joi seara probe noi in dosar, care au stat la baza deciziei CSM de a permite pana la urma arestarea sefei DIICOT.

Kovesi a spus ca DNA va formula o cerere de arestare preventiva si va astepta ca instanta sa se pronunte, "dupa care ancheta isi va continua cursul firesc".

Bica poate fi arestata preventiv

Alina Bica, sefa Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), a fost retinuta joi seara, dupa ce a fost audiata la sediul DNA, iar procurorii au dispus inceperea urmaririi sale penale pentru abuz in serviciu.

Sefa DIICOT, Alina Bica, retinuta de DNA pentru abuz in serviciu (Video)

Initial, joi seara, Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a incuviintat doar luarea masurilor retinerii si arestului la domiciliu, insa vineri a stabilit ca sefa DIICOT poate fi arestata preventiv pentru 30 de zile.

Sefa DIICOT, retinuta de DNA: CSM nu da unda verde pentru arestarea preventiva

Sefa DIICOT, retinuta de DNA: CSM da unda verde pentru arestarea preventiva

Alina Bica este acuzata ca, in 2011, a facut parte dintr-o comisie ANRP care a supraevaluat un teren din Capitala, iar omul de afaceri Gheorghe Stelian ar fi fost beneficiarul unei decizii de despagubire in acest caz. Prejudiciul provocat statului este de 62,5 milioane de euro. La data respectiva, Alina Bica era si secretar de stat in Ministerul Justitiei.

Sefa DIICOT, retinuta de DNA: Alina Bica ar fi primit un teren la Snagov. Cum e implicat Dorin Cocos (Surse)

Deputati si sefi ANRE, implicati in dosar

In acelasi caz, si pentru Lacramioara Alexandru si fostul vicepresedinte ANAF Dragos Bogdan s-a dispus retinerea pentru 24 de ore, dupa ce au fost la randul lor audiati la sediul DNA.

Toti trei au facut parte din Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor, din cadrul ANRP, urmand a fi prezentati instantei supreme, vineri, cu propunere de arestare preventiva pentru 29 de zile.

In acelasi dosar a fost retinut si Emil Nutiu, expert evaluator, iar fata de Sergiu Diacomatu, membru al aceleiasi comisii din ANRP, si fata de omul de afaceri Stelian Gheorghe s-a dispus masura controlului judiciar pe toata perioada desfasurarii urmaririi penale.

Vineri dimineata, presa a relatat ca inca un deputat, Catalin Teodorescu, si fosta sefa a ANRP Crinuta Dumitrean ar fi implicati in dosarul deschis la DNA.

Sefa DIICOT, retinuta de DNA: Inca un deputat si fosta sefa ANRP, implicati in dosar

Deputatul Catalin Teodorescu, ales in Parlament pe listele PDL, ar fi urmarit penal de DNA, potrivit B1 TV. De asemenea, fosta sefa a ANRP Crinuta Dumitrean ar fi vizata de investigatia procurorilor anticoruptie. Niciunul dintre cei doi nu se afla in Romania.

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#Kovesi Alina Bica, #conflict Kovesi Bica, #Alina Bica retinuta DNA, #DNA DIICOT , #DNA