Alina Gorghiu: "M-as bucura sa ne lase Ponta fara obiectul motiunii". Intre stenograme si huiduieli, e pace in PNL? Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 26 Mai 2015, ora 07:08
6916 citiri
Alina Gorghiu: "M-as bucura sa ne lase Ponta fara obiectul motiunii". Intre stenograme si huiduieli, e pace in PNL? Interviu

Miza noastra este sa rezolvam o situatie fara precedent in Romania. Motiunea va face referire la multiplele abuzuri in domeniul electoral savarsite de Ponta, afirma co-presedintele PNL Alina Gorghiu.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Alina Gorghiu spune ca echipa de guvernare a liberalilor va fi prezentata atunci cand va exista majoritatea cu care PNL sa preia puterea: "Un om care ajunge in Guvern nu trebuie neaparat sa fie cunoscut publicului dinainte".

Co-presedintele PNL arata ca deocamdata nu a fost convenit numarul parlamentarilor din viitorul legislativ, dar ca "nu se pune problema neconstitutionalitatii legii, daca nu sunt 300 de parlamentari. (...) Nu mi se pare important daca acolo vor fi 301 sau 305 parlamentari, important e ca Parlamentul sa-si recapete crediblitatea".

Alina Gorghiu s-a referit si la recentele scandaluri din interiorul PNL: "Cine nu intelege va fi fi marginalizat".

De ce ati ales pentru motiunea de cenzura tema votului prin corespondenta, care nu tine de activitatea Guvernului, ci a Parlamentului?

Am chibzuit mult care sa fie subiectul. Am pornit de la atrocitatea din noiembrie, pentru care exista un singur vinovat - Guvernul Romaniei. Impiedicarea dreptului de vot nu s-a intamplat pentru ca Parlamentul nu a vrut sa-i lase pe romani sa-l exercite, a fost vina lui Ponta si a ministrilor sai.

Si ce faceti daca, exact ca in cazul sesizarii la CCR privind imunitatea lui Dan Sova, PSD accepta in ultima clipa votul prin corespondenta si va lasa fara tema motiunii?

O sa pun pe primul plan interesul public. As rasufla usurata daca as avea de ales intre a merge mai departe cu motiunea si a vedea o lege a votului prin corespondenta initiata de Guvern pe care sa o promovam pana la sfarsitul sesiunii.

Esential este ca tema pe care o invoci sa isi capete rezolvarea. Si, daca rezolvarea votului romanilor din disapora isi gaseste solutia prin faptul ca Ponta ne va lasa motiunea fara obiect, eu m-as bucura. Dar sansele sunt de 99,9% ca Ponta sa ignore in continuare ideea votului prin corespondenta. Cand este intrebat despre votul prin corespondenta, pur si simplu refuza sa raspunda.

Sunt si alte teme importante penru o motiune, dar cred ca in cazul votului prin corespondenta este o incalcare a unui drept fundamental. Ponta si-a creat un obicei din a incalca drepturi fundamentale. Sunt si multi parlamentari de la PSD care nu au obtuzitatea politica a premierului, dar le este frica de sanctiuni pe linie de partid, daca ar vota motiunea.

Pana la votul social-democratilor, deocamdata ati primit un mesaj destul de descurajator de la UDMR care va reproseaza ca nu ati discutat cu ei tema motiunii.

Semnalul nu a fost de la UDMR, ci de la unii membri. Astept semnalul domnului Kelemen Hunor.

Cu domnia sa ati discutat inainte de anuntarea temei?

Nu. Dar aceasta e o tema de la care PNL nu va face rabat indiferent de optiunea altor lideri politici. Vom discuta si cu UDMR si cu ceilalti parlamantari cand va exista un draft al motiunii. Nu suntem deloc reticenti sa acceptam sugestii de completare a temei motiunii. Dar nu vom accepta schimbarea ei.

Ce sperante realiste aveti pentru succesul motiunii? Vorbesc de matematica parlamentara, dincolo de tema care se poate constitui si intr-un exercitiu de imagine.

Sansele unei motiuni in actuala configuratie parlamentara nu sunt de 100%. Nu as vrea sa spun in procente care sunt ele. Miza noastra este sa rezolvam o situatie fara precedent in Romania si se transforma intr-un sir de abuzuri.

Saptamana trecuta am obtinut o alta hotarare judecatoreasca, a CAB, conform careia Ponta este obligat sa organizeze alegeri partiale in 19 colegii. Va fi atinsa si aceasta idee in motiune pentru ca este ignorat dreptul la vot al romanilor din comunitatile in acest moment nereprezentate. Motiunea va face referire la multiplele abuzuri in domeniul electoral savarsite de Ponta.

Dar daca PNL tine asa de mult la votul prin corespondenta, de ce nu a votat in decembrie pentru proiectul pe aceasta tema al lui Eugen Tomac? Putea fi amendat, dar fiind in procedura avansata azi puteam avea deja o reglementare.

Discutia de atunci a fost in ideea ca este nevoie de o legislatie a votului prin corespondenta agreata de toate partidele politice. Pe teme foarte importante este esential sa avem consens politic. Altfel nu poti obtine un produs bun, pe care Opozitia odata ajunsa la guvernare sa nu-l modifice.

Revenind la sansele motiunii, sper ca oamenii sa nu aiba retinerea data de frica. Un subiect in care cred merita sustinut si votat, chiar daca Ponta le va cere sa iasa din sala.

Ati pornit la motiune de cenzura, dar stiu ca inca din iarna erati hotarati sa preluati presedintia Senatului. Votul in cazul Sova a aratat o inversare a majoritatii. Totusi, nu ati incercat sa luati Senatul, desi poate ca asta v-ar fi apropiat mult de guvernare. De ce?

Nu cred ca ne suspecteaza cineva ca n-am vrut sefia Senatului. N-am reusit.

V-a fost frica sa i-o dati dlui Blaga, avand in vedere zumzetul penal care se aude de ceva vreme in jurul domniei sale?

Dl Blaga se afla intr-o situatie nefericita. Sunt persoane care incearca sa-l implice intr-o cauza penala sau alta. Chiar daca nu ne face placere ca numele dansului este vehiculat in spete penale, in opinia mea este nevinovat. Ne-a spus acest acest lucru si nu vad de ce nu as avea incredere.

Nu s-a pus nicio clipa problema sa putem lua presedintia Senatului si sa nu vrem sa o luam. Dl Blaga ar fi fost optiunea pentru presedintia Senatului si daca maine am obtine numarul de voturi suficient am face acest demers.

Sa zicem ca motiunea de cenzura trece si Guvernul Ponta pica. Aveti premier, aveti program de guvernare adoptat si tiparit. Dar echipa pentru Guvern aveti?

Nu, dar lucrurile trebuie facute in etape. Avem programul, s-a lucrat mult la el, il felicit pe Catalin Predoiu si pe toti colegii din comisiile de specialitate, pentru ca nu a fost usor. Este mai mult decat un program de guvernare, e un proiect de tara. Acum avem nevoie de o majoritate si, cand o vom avea, vom veni si cu echipa.

Exista cateva voci care se aud constant din Opozitie. Dvs, dl Predoiu si dl Orban. Cand doar cativa oameni vorbesc si de educatie, si de sanatate, si de agricultura, si de fiscalitate, nu pare o saracie de profesionisti? Nu credeti ca ar trebui sa aveti vectori de comunicare pe fiecare domeniu care sa impuna ideile din program pe domenii?

Categoric ca e nevoie de resursa umana specializata pe fiecare domeniu si sunt convinsa ca se poate mai bine decat atat. Dar PSD are guvern, are ministri, dar comunica exclusiv prin premier. Nu are altceva pe langa.

In Opozitie sunt mult mai multe voci. Trebuie sa aducem si resursa umana noua, dar lideri noi, capabili sa comunice public si care sa stie domeniul nu pot fi creati de azi pe maine.

Intrebarea ramane. Cu cine veti guverna, sa zicem, din 11 iunie?

Nu neaparat cu oameni pe care sa ii stie poporul din prima secunda. Un om care ajunge in Guvern nu trebuie neaparat sa fie cunoscut publicului dinainte. Avem resursa umana pentru trei cabinete, dar nu vrem sa deturnam atentia de la program si ideea de reconstructie, la persoane care vor conduce un minister.

Incepe discutia pe tema legislatiei alegerilor parlamentare. V-ati inteles cu PSD, in biroul dlui Zgonea, in privinta numarului de parlamentari?

Nu s-a stabilit numarul. Discutia s-a referit la calendarul legii care se va finaliza la finalul sesiunii parlamentare.

PNL va sustine respectarea referendumului validat din 2009 care a stabilit 300 de parlamentari?

PNL are doua obiective. O lege care sa prevada Parlament bicameral si reducerea semnificativa a numarului de parlamentari. Numarul concret nu se stabileste in lege, el rezulta din norma de reprezentare stabilita in baza datelor de la INS. Categoric numarul va fi redus.

Dar daca nu respectati rezultatul referendumului, nu riscati o decizie de neconstitutionalitate?

Opinia mea este ca nu se pune problema neconstitutionalitatii legii, daca nu sunt 300 de parlamentari. Dar nu ignorarea referendumului e obiectivul nostru. Noi vrem un Parlament suplu, flexibil, cu o resursa umana de calitate. Nu mi se pare important daca acolo vor fi 301 sau 305 parlamentari, important e ca Parlamentul sa-si recapete crediblitatea.

Saptamana trecuta PNL a adoptat niste masuri de integritate dure....

Asa spun si multi colegi ai mei.

Tocmai. Dar m-am uitat si la votul asupra proiectului de modificare a Codului de Procedura Penala. A fost secret. Toti cei 90 de senatori care au votat pentru acest proiect erau ai Puterii?

Colegii mei din Senat s-au impotrivit, dl Nicolae Vlad Popa a exprimat punctul nostru de vedere. Cati liberali au fost in sala atatia au votat impotriva. Niciun vot de la liberali nu s-a dus in partea cealalta. Dar am avut colegi care, dupa ce s-a trecut la vot secret, au parasit sala. Iar la Camera ne vom bate sa fie vot public, pentru ca vor incerca acelasi tertip.

Ati avut doua momente delicate in ultima vreme - stenogramele de la Bistrita cu dl Atanasiu si huiduielile de la Consiliul National de la Pitesti. E o stare de tensiune in partid?

Imi pare rau ca a fost intoxicat spatiul public cu stenogramele de la Bistrita si ca sunt colegi din PNL care nu au avut intelepciunea sa puna inaintea unor frustrari personale imaginea partidului.

Va referiti la cei care au vorbit sau la cei care au facut public ce s-a vorbit?

La toata lumea care aduce prejudicii imaginii partidului. Cei care au facut asta se stiu foarte bine. Nu vreau sa personalizez discutia, o las la nivel de principiu. Trebuie sa avem o mentalitate de partid mare, nu ne mai putem permite derapaje. Miza fuziunii e mult prea mare pentru a insista pe orgolii personale. Cine nu o intelege va fi fi marginalizat.

Ati fost de fata la declaratiile dlui Atanasiu?

Nu. Daca eram prezenta la discutie, probabil as fi avut o reactie.

Dna Gorghiu, eu stiu ca atunci cand un lider de la centru se duce in teritoriu, el spune ce vrea auditoriul sa auda, ca sa-l mobilizeze, sa-l inflacareze. Si ma gandesc ca, daca dl Atanasiu a spus acele lucruri, a facut-o tocmai stiind ca ele au rezonanta la auditoriu, ca oamenii din sala asa gandesc. De aceea, va intreb daca e o problema de fond.

Nu. Declaratiile au fost si scoase din context. Nu e nimic de fond. Dar exista momente mai mult sau mai putin tensionate in fiecare structura de amplitudinea acesteia.

Suntem cel mai mare partid in Romania, nu o curge lapte si miere in toate structurile mari. Dar important este sa transezi prin discutie in interior, nu in public, orice problema apare. Si subiectul e transat in PNL.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#PNL motiune de cenzura, #PNL vot diaspora, #Guvern PNL , #PNL