Gorghiu nu exclude o dezbatere in Parlament pe tema cotelor de refugiati. Dar nu are competenta

Luni, 14 Septembrie 2015, ora 19:59
1553 citiri
Gorghiu nu exclude o dezbatere in Parlament pe tema cotelor de refugiati. Dar nu are competenta
Foto: Facebook/Alina Gorghiu

Copresedintele PNL Alina Gorghiu a declarat, luni, ca nu excude posibilitatea unei dezbateri in Parlament privind cotele de refugiati pe care Romania ar urma sa le primeasca, dar nu Parlamentul are competenta in acest sens, ci presedintele si Guvernul.

Intrebata in legatura cu faptul ca Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu au afirmat ca ar trebui sa existe o dezbatere in Parlament pe tema cotei de refugiati, Gorghiu a spus: "Competenta in politica externa apartine presedintelui, Guvernului, Parlamentul Romaniei nu are obligatia sa se manifeste pe acest subiect".

Draftul Consiliului JAI: Liderii UE amana o decizie privind cotele obligatorii de refugiati

Ea a aratat ca toate partidele au fost de acord ca pozitia exprimata de presedinte privind cotele voluntare de refugiati este una "legitima", avand in vedere ca Romania nu-si poate asuma cote peste capacitatile ei.

"Romania este un partener al UE si se manifesta solidar cu Uniuniunea Europeana, dar cred ca pozitia exprimata de Romania este cat se poate de legitima", a mai spus Gorghiu.

Liderul PNL a mentionat ca in societatea romaneasca a fost generata o dezbatere ampla pe aceasta tema, desi in Romania nu a fost vazut pana acum niciun refugiat.

"Era necesara o dezbatere in societatea romaneasca, nu exclud o dezbatere in Parlament, daca se considera necesar, dar nu Parlamentul are competenta. Este o decizie colectiva luata prin consens si de presedinte si de primul ministru. (...) Nu este surprinzator ca Traian Basescu are o pozitie controversata referitoare la refugiati, ca discursul fortelor politice extremiste. Cea mai buna pozitie a PNL fata de Traian Basescu este sa-l ignore", a adaugat Gorghiu.

Iohannis, sefului Comisiei Europene: Romania e solidara cu UE, dar fara cote obligatorii

Liderul PNL a mai spus ca, personal, crede in structurile europene si in principiul solidaritatii europene, iar ideea de a merge cu "mesaje extremiste" ale lui Traian Basescu este o eroare.

Presedintele Senatului Calin Popescu Tariceanu a declarat, luni, ca Romania, ca stat membru al UE, trebuie sa arate ca este solidara cu eforturile si demersurile Uniunii in a trata criza refuzatilor, el opinand totodata ca, "in general vorbind, fixarea unui mandat rigid nu ajuta in negocieri". El a subliniat necesitatea unor dezbateri in Parlament privind cotele de refugiati.

Juncker, preocupat de viitorul Schengen. Ce a vorbit cu liderii europeni care se opun cotelor obligatorii

Presedintele Klaus Iohannis a precizat luni, intr-o conferinta de presa, ca nu este uzual ca Parlamentul sa fie consultat pe problema cotelor de imigranti, dar nu exclude acest lucru.

"Presedintele Romaniei nu trebuie sa ceara niciun mandat sa reprezinte Romania in Consiliul European, dar sigur ca este de dorit sa se cunoasca parerea nu doar a partidelor si politicienilor, ci si a Parlamentului si, probabil va aminiti, miercuri voi merge in Parlament si voi aborda si aceasta chestiune", a precizat presedintele.

Nicușor Dan, la depunerea candidaturii pentru Capitală: Va fi o luptă între oameni care doresc o justiție corectă și clanuri care sug de la bugetul statului
Nicușor Dan, la depunerea candidaturii pentru Capitală: Va fi o luptă între oameni care doresc o justiție corectă și clanuri care sug de la bugetul statului
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei și a listei Drepte Unite pentru alegerile locale din Bucureşti că în această...
Prima reacție a lui Clotilde Armand după ce a fost trimisă în judecată: ”Ciolacu a schimbat 4 procurori până a găsit unul din provincie pe care l-a avansat să mă ancheteze”
Prima reacție a lui Clotilde Armand după ce a fost trimisă în judecată: ”Ciolacu a schimbat 4 procurori până a găsit unul din provincie pe care l-a avansat să mă ancheteze”
Primărița Sectorului 1, Clotilde Armand, a reacționat joi, 25 aprilie, la câteva ore după ce a fost trimisă în judecată. Într-un mesaj postat pe Facebook, Clotilde Armand precizează...
#Alina Gorghiu cote imigranti, #Alina Gorghiu cote refugiati Parlament , #PNL