Interpelare parlamentara pentru Carmen Dan: Care a fost cantitatea de gaze utilizate pe 10 august in Piata Victoriei?

Joi, 16 August 2018, ora 15:58
4536 citiri
Interpelare parlamentara pentru Carmen Dan: Care a fost cantitatea de gaze utilizate pe 10 august in Piata Victoriei?
Foto: Facebook/Alina Gorghiu

Senatorul PNL, Alina Gorghiu, i-a transmis, joi, ministrului de Interne, Carmen Dan, ca va raspunde pentru interventia echipei "manevrate politic" din conducerea Jandarmeriei care a dus la violentele de la protestele din 10 august.

"Carmen Dan, ti-e limpede ca vei raspunde la un moment dat, alaturi de echipa ta manevrata politic din conducerea Jandarmeriei, pentru tot balamucul generat pe 10 august, nu-i asa?! Iata intrebarea din interpelarea deja pregatita. In contextul evenimentelor care au avut loc in seara de 10 august va solicit sa precizati urmatoarele:

- Care au fost efectivele de jandarmi desfasurate in Piata Victoriei;

- Care a fost cantitatea de substante iritante lacrimogene, grenade, alte materiale specifice etc utilizate pe 10 august in Piata Victoriei si de ce fel au fost ele;

- De cate ori s-au utilizat jeturile de apa impotriva manifestantilor;

- Ce numar de jandarmi calare au fost mobilizati in Piata Victoriei si care a fost numarul de caini-politisti folositi in misiune".

Acesta este postarea senatorul PNL, Alina Gorghiu, pe Facebook.

Interpelarea este o cerere adresata Guvernului de un grup parlamentar, de unul sau mai multi deputati, prin care se solicita explicatii asupra politicii Guvernului in probleme importante ale activitatii sale interne sau externe.

Alina Gorghiu a adaugat ca desi a trecut aproape o saptamana de la protestul din 10 august si apar tot mai multe semne de intrebare si nimeni nu isi asuma raspunderea pentru evenimentele de atunci.

"Radiografia saptamanii trecute de la miting arata prost! Numarul plangerilor penale depuse la Parchetul Militar in legatura cu evenimentele din 10 august a ajuns la 206! Va indemn pe toti sa-i incurajam pe cei care au suferit sa depuna plangere. In acelasi timp autoritatile nu explica suficient ce gaze au fost folosite in Piata Victoriei, in contextul in care unii participanti reclama stari de rau si chiar solicita ajutor medical.

Halal lipsa de transparenta! Iar concluzia e si mai trista: Maine se va implini o saptamana de la evenimentele din 10 august si nu apar decat semne de intrebare si deloc asumari ale raspunderii! Nicio demisie", a completat Gorghiu pe reteaua de socializare.

Interventia jandarmilor

Jandarmii au intervenit in forta, pe 10 august, cu gaze lacrimogene si tunuri de apa, in Piata Victoria, pentru a dispersa protestatarii anti-PSD aflati in fata sediului Executivului. Peste 450 de persoane, intre care 35 de jandarmi, au primit ingrijiri medicale din partea echipajelor SMURD, vineri, la protestul din Piata Victoriei. Dintre acestea, 40 au fost transportate la spital cu diverse traumatisme, trei dintre ei avand arsuri de pana la 15% din suprafata corpului.

Aproximativ 1.000 de jandarmi au actionat la protestul din 10 august din Piata Victoriei, a anuntat Laurentiu Cazan, cel care a comandat interventia fortelor de ordine la miting, precizand ca au fost solicitate intariri si din alte regiuni ale tarii.

Procurorii militari au inregistrat, pana in prezent, 206 plangeri depuse de catre protestatari impotriva jandarmilor, acestia fiind acuzati ar fi intervenit intr-un mod abuziv la mitingul din 10 august. Totodata, procurorii au efectuat 81 de audieri. Parchetul General a anuntat ca Sectia Militara a institutiei a preluat ancheta privind violentele din 10 august din Piata Victoriei, pentru a uni toate denunturile intr-un singur dosar, fiind avute in vedere si plangerile depuse impotriva ministrului de Interne si a prefectului Capitalei.

Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
#Alina Gorghiu Carmen Dan, #Alina Goghiu proteste Victoriei , #PNL