Alina Gorghiu, despre excluderea lui Chiuariu, negocieri cu Geoana si legea Big Brother: Putem sa recunoastem cand gresim Interviu video

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 20 Ianuarie 2015, ora 13:28
22749 citiri
Alina Gorghiu, despre excluderea lui Chiuariu, negocieri cu Geoana si legea Big Brother: Putem sa recunoastem cand gresim Interviu video

Copresedintele PNL Alina Gorghiu considera ca "orice zi la guvernare a PSD in frunte cu Victor Ponta e toxica pentru Romania".

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Alina Gorghiu spune ca liberalii au inceput deja discutiile cu parlamentarii din alte partide pentru sustinerea motiunii de cenzura: "Discutii am si eu, au si colegii mei cu foarte multi colegi din Parlament. Dar nu negociem venirea unor parlamentari in PNL, nu se accepta traseisti, si nu se negociaza voturi la motiune contra pozitii executive".

Copresedintele PNL a vorbit si despre conditiile esentiale pe care trebuie sa le indeplineasca viitorii ministri: "Avem nevoie de oameni cu specializare. In functii excutive nu are ce cauta o persoana impotriva careia a fost inceputa urmarirea penala".

Alina Gorghiu s-a referit si la o eventuala excludere din partid a lui Tudor Chiuariu: "Nu veti vedea prelungita o stare care sa aduca prejudicii de imagine PNL".

Noul PNL are planuri foarte mari - motiune de cenzura si schimbarea guvernarii. Dar vorbiti pe mai multe voci. De exemplu, dl Quintus declara recent ca ar fi mai degraba bine sa ramaneti in Opozitie, cel putin pana la toamna si sa consolidati fuziunea.

PNL se pregateste temeinic pentru guvernare. E important sa intelegem ca orice zi la guvernare a PSD in frunte cu Victor Ponta e toxica pentru Romania. PNL ar putea sta sa vada cum se erodeaza PSD cateva luni, cum spune dl Quintus, chiar un an. Dar pentru Romania PSD la guvernare inseamna un esec, costuri pentru economie, pe plan extern, o mare vulnerabilitate la adresa statului de drept.

In Parlament exista doua legi ale actualei majoritati pe subiectul amnistiei, avem un proiect al PNL privind urgentarea procedurilor de ridicare a imunitatii care e tinut la sertar. Sunt lucruri care ne indeamna sa nu ratam acest exercitiu anuntat public. Dorim ca programul de guvernare sa fie unul cu cel putin cateva proiecte de anvergura si dl Predoiu lucreaza la asta pana pe 28 februarie.

Guvernul e subred, trebuie sa plece si mai devreme sau mai tarziu va face implozie. Sunt atat de mari presiunile de la baronii locali, din afara PSD, incat Victor Ponta isi bea degeaba cafeaua la Palatul Victoria.

Dar curentul majoritar este pro sau contra intrarii la guvernare?

Exista o majoritate foarte larga care merge pe ideea ca Guvernul Ponta este unul toxic cu care nu putem accepta ca Romania sa stea in viitorul apropiat. Ne dorim o Romanie sanatoasa care sa aiba un guvern cu viziune si respiratie proaspata.

Un guvern nou, dar nici aici nu pare ca aveti un punct de vedere unitar. Apar stiri pe surse, iar senatorul liberal Bodea, de exemplu, declara explicit ca si-ar dori ca dvs sa fiti premier. Va ganditi la asta?

In politica se pot intampla foarte multe lucruri. Daca fuziunea asta s-a facut pe niste principii corecte, si eu asta cred ca s-a intamplat, premierul va fi din partea fostului PDL. Avem un premier desemnat in persoana lui Catalin Predoiu si orice discutie in privinta premierului trebuie sistata in acest moment.

Mai important e sa avem discutii pe program si pe nevoia de deschidere a partidului catre tot ce inseamna elita. Avem nevoie ca Guvernul sa aiba fete necontroversate, proaspete, oameni cu specializare profesionala. Nu ne putem permite sa continuam cu oameni care au ratat in viata politica, care sunt controversati, au probleme de integritate sau cu legea.

Care sunt conditiile pe care le veti impune pentru viitorii ministri?

Acea formula guvernamentala va trebui sa creada in nevoia schimbarii viziunii Executivului. S-a vorbit mult de modernizarea, democratizarea Romaniei, prosperitate, dar lucrurile acestea au ramas fara substanta.

Echipa guvernamentala a PNL trebuie sa puna punct etapei de tranzitie si sa isi doreasca o Romanie moderna, lucru cat se poate de credibil expus in programul de guvernare. Noi traim in Romania care are WC in curte, case saracacioase, te duci la spital cu o boala si iesi cu doua etc.

Sunt lucruri pe care nu le mai putem lasa la nivel de vorbe. De aceea, avem novoie de oameni cu specializare. Si nu cred ca electoratul va mai accepta vreun om in vreo functie executiva care sa aiba vreo problema cu legea.

De la nivelul urmaririi penale sau al condamnarii?

In functii excutive nu are ce cauta o persoana impotriva careia a fost inceputa urmarirea penala. Nu ne putem hazarda cu destinul tarii. Daca pui un om fara credibilitate, imediat imaginea lui devine o pata pe imaginea Guvernului in ansamblu si atunci nici masurile nu sunt credibile si nu au suport popular. Vedem ce se intampla si cu Guvernul Ponta.

Victoria Nuland, cu care v-ati si intalnit alaturi de alti lideri politici, a accentuat saptamana trecuta ideea de stabilitate si de colaborare. Ati simtit un mesaj de calmare a intentiilor dvs?

Nu. Si un oficial american nu intervine in politica interna a statului, in jocurile care tin de accesul la o functie. Dna Nuland nu s-ar pronunta in favoarea sau defavoarea schimbarii Guvernului.

Dar discutia a fost una extrem de benefica. S-au abordat teme vitale: nevoia legislatiei electorale, sa nu mai existe cazuri de impiedicare a dreptului la vot, de modificare a legii de finantare a partidelor politice si despre nevoia unui consens pe legile care tin de securitatea nationala.

PNL a atacat la CCR una dintre ele, cea referitoare la securitatea cibernetica.

PNL are obligatia sa vegheze ca orice drept fundamental sa se bucure de garantii.

Deci puteti sustine aceste legi?

Da, in conditiile in care sunt respectate drepturile si libertatile cetatenilor. E un lucru esential pe care PNL si-l doreste: autorizatia de la judecator atunci cand invadezi viata privata a unui cetatean. Daca ne asezam toti la masa, nu vad de ce nu s-ar rezolva foarte repede aceasta speta. In Camera nu s-a dezbatut legea pe care noi am contestat-o la CCR, nu ne-a intrebat nimeni daca suntem de acord.

Dar senatorii liberali au votat-o.

Asta nu inseamna ca nu trebuie sa fim foarte atenti la prevederile care ar putea sa incalce Constitutia. Putem sa recunoastem cand gresim.

Ati vorbit de integritate. Dl Chiuariu s-a autosuspendat pentru acuzatiile din dosarul mafiei padurilor. Dar este deja condamnat definitiv pentru abuz in serviciu in dosarul Posta. Nu ar trebui exclus din PNL?

Din pozitia de copresedinte al PNL imi doresc mai mult ca oricand si am o responsabilitate mult mai mare ca acest partid sa fie exact cum am primit mandatul de la electorat. Nu cred ca cineva mai are rabdare pe termen lung ca un partid sa se reformeze. Asta trebuie sa inceapa foarte repede si la noi a inceput.

Nu pot sa ma pronunt acum in privinta excluderii sau nu a dlui Chiuariu. Voi face acest lucru intotdeauna in forurile statutare si in data de 23 ianuarie este prima sedinta a PNL in acest an si prima pe care o voi conduce in calitate de presedinte. Nu veti vedea prelungita o stare care sa aduca prejudicii de imagine PNL.

Mircea Geoana pretinde ca are deja un grup de parlamentari gata sa se alature motiunii de cenzura. L-ati contactat? Aveti discutii?

Discutii am si eu, au si colegii mei, nu doar cu domnul Geoana, ci cu foarte multi colegi din Parlament care au disponibilitatea sa priceapa ca Guvernul Ponta nu mai poate ramane la Palatul Victoria. Fiecare va stabili dupa propria constiinta daca va vota o motiune. Sunt convinsa ca dl Geoana va vota motiunea. Dar nu negociem venirea unor parlamentari in PNL, nu se accepta traseisti, si nu se negociaza voturi la motiune contra pozitii executive.

Si dupa aceea cum va ganditi sa inchegati o noua majoritate?

Ce veti face, cum veti face, cand veti face reprezinta o logica inversata in care nu vreau sa intru.

Pe cei de la PLR ii primiti inapoi?

Nu primim parlamentari de la alte partide.

Dar in noua majoritate i-ati primi?

Nu se poate ajunge la sustinerea unui program fara majoritate, iar ea poate fi facuta doar cu parlamentarii pe care ii ai. Obiectivul e sa terminam programul de guvernare astfel incat sa venim cu o oferta reala, care sa arate care sunt domeniile de crestere economica si sa dam garantia ca oamenii au stabilitate financiara, ca au un orizont de pregatire si desfasurare profesionala.

Fuziunea PNL s-a realizat pe hartie, dar in practica nu pare cicatrizata. Va aduc aminte recente declaratii ale dlui Orban, in sedinta pentru alegerea noului copresedinte PNL, in care spunea ca nu vrea presedinti de organizatii de la PDL, nu vrea premier de la PDL. Si a luat cu acest proiect voturi, mai putine decat dvs, dar a luat.

Dl Orban nu a insistat public pe asemenea idei, dar platforma a existat in context de campanie in interiorul partidului. Sa stiti ca in PNL se discuta tot mai rar de fost PNL si fost PDL. Toti colegii, inclusiv Ludovic Orban, suntem constienti ca fuziunea trebuie dusa la bun sfarsit in conditii optime.

Partidul s-a inregistrat, trece printr-o perioada politica foarte buna, la ultimul sondaj era la 47% in optiunile de vot, ceea ce inseamna o mare responsabilitate. In vreo 30 de filiale sunt lamurite lucrurile, mai sunt cateva in care se stabiliesc ponderile si criteriile. Nu exista cale de intoarcere.

Sunteti o tanara doamna presedinte al unui mare partid. Nu e o pozitie usoara. Simtiti ca v-ati impus si de facto ca lider al partidului? Aveti autoritatea reala asupra PNL?

In PNL nu s-a pus niciodata problema de a te impune. S-a pus problema de incredere. Autoritatea, respectul le castigi dupa ani multi in care colegii capata incredere in tine. N-am sa pozez in liderul care are autoritate in secunda asta si care a impacat toate curentele din partid.

Sunt multe de facut pentru a arata ca esti un lider in adevaratul sens al cuvantului si as mai avea nevoie de ceva timp pentru a arata ca am forta necesara, decenta, bunul simt, ca pot face lucrurile cum trebuie.

Cum va raportati in acest moment la vara 2012?

Faci greu pasi inainte daca te raportezi in permanenta la trecut. Acele evenimente au fost analizate si au fost trase concluzii. Invatam din lucruri mai mult sau mai putin reusite, dar perspectiva e cea care ne tine atenti.

Daca spuneti ca invatam din trecut, ce ar trebui sa nu se mai intample?

Nimeni din PNL nu va contesta pe fond evenimentele din 2012 si nu le va nega. Ne aducem aminte care era contextul politic. Dar cred ca in momentul in care un sir de evenimente, o intreaga procedura nu se soldeaza cu un succes inseamna ca ai gresit undeva, ca parcursul nu a fost bine pus la punct.

Nu cred ca vom mai vedea in viitorul apropiat vreun eveniment care sa presupuna suspendarea presedintelui, am tras cu totii concluzii din ce s-a intamplat atunci. Niciun presedinte nu cred ca va mai repeta erorile fostului presedinte.

Dar vreun guvern PNL va repeta ceea ce s-a intamplat, de exemplu, cu ordonantele care au amputat puterile CCR si care au starnit o reactie externa vehementa?

Nu pot sa spun negru pe alb ca au fost sau nu abuzuri. Procedura a lasat de dorit si de aceea ea nu s-a finalizat. Votul a fost atat de mare in favoarea suspendarii incat cred ca ar trebui sa lasam acest capitol inchis. Intotdeauna vor exista doua curente de opinie care ar trebui sa ajunga la un numitor comun. Ce ne-a dezbinat trebuie lasat in istorie, ce ne uneste sa discutam.

Acuzații de fraudă electorală: cum au „semnat” mai mulți membri USR pe listele Dianei Șoșoacă. „Adepţii şoşocişti, o infracţiune”
Acuzații de fraudă electorală: cum au „semnat” mai mulți membri USR pe listele Dianei Șoșoacă. „Adepţii şoşocişti, o infracţiune”
Stelian Ion, deputat USR, candidat al alianţei Dreapta Unită la Primăria Constanţa, atrage atenţia că semnătura sa şi a altor colegi din USR Constanţa apare în mod fraudulos pe lista de...
Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat duminică, 28 aprilie, întrebată dacă mai negociază cu Cristian Popescu Piedone şi mai speră ca acesta să se retragă din...
#Alina Gorghiu presedinte PNL, #PNL motiune de cenzura, #guvern PNL Predoiu, #Chiuariu PNL excludere , #presedinte PNL