S-a suparat PNL pe Iohannis? Sunt liberalii in Opozitie sau la Putere? Interviu video cu Alina Gorghiu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 27 Noiembrie 2015, ora 07:28
8488 citiri
S-a suparat PNL pe Iohannis? Sunt liberalii in Opozitie sau la Putere? Interviu video cu Alina Gorghiu

Am facut rational optiunea de a nu participa la formarea Guvernului, nu avem tehnocrati in Guvern pentru ca nu ne-am dorit, ar fi fost un compromis prea mare, fara sens. Nu exista nicio tensiune intre PNL si presedintele Iohannis, sustinem Guvernul Ciolos, insa nu neconditionat, spune Alina Gorghiu.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, copresedintele PNL a aratat care sunt cele trei asteptari principale pe care PNL le are de la Guvernul Ciolos. "Am garantia ca Ordonanta 28, in virtutea careia dl Dragnea dadea banii prin ordin de ministru exclusiv primarilor PSD, va deveni istorie. Dl Ciolos ne-a asigurat ca distributia fondurilor va fi echitabila, fara culoare politica."

Gorghiu ne-a explicat si care a fost lectia Colectiv pentru liberali si ce inseamna analiza interna care urmeaza. Aceasta va stabili daca anumite persoane sunt uzate si nu mai trebuie sa fie in prim planul politicii, iar la Consilul National din decembrie PNL urmeaza sa stabileasca criteriile de selectie pentru candidatii la locale: "am preluat multe dintre conditiile societatii civile".

PNL este in acest moment la putere sau in Opozitie?

Am facut rational optiunea de a nu participa la formarea Guvernului. Au fost si emotii in interior, dar judecata a fost pragmatica, in functie de asteptarile publicului. Ar fi fost o mare greseala ca PNL sa suie pe cadavre pentru a ajunge la guvernare si sa-i ceara presedintelui un premier politic.

Suntem intr-o situatie speciala, nu pot raspunde 100% Opozitie sau 100% Putere. Lucrul bun e ca PSD nu se mai afla la putere.

Nu se mai afla? Eu am dubii, mai ales uitandu-ma la toate esaloanele de sub ministri care sunt preponderent PSD.

Categoric nu se mai afla. Dar Guvernul Ciolos are trei lucruri mari si late de facut in aceasta perioada: sa stabilizeze economia si sa mentina echilibrul macrobugetar in parametri doriti, sa depolitizeze administratia si sa o profesionalizeze, adica depesedizarea si aducerea in aparatul administrativ a unor oameni de specialitate, si distribuirea echitabila a fondurilor din bugetul statului.

Eu am convingerea ca va face aceste lucruri, dar e prea scurt timpul de la instalare pentru a spune daca va reusi. Ma astept la o evaluare corecta si la reactie acolo unde sunt dovezi crase de nepotism, incompetenta sau abuz.

Va dau un exemplu: primarul in functie de la Drobeta Turnu Severin a pierdut definitiv procesul cu ANI si de trei ani ar fi trebuit sa-si piarda mandatul. Niciun prefect nu a pus in aplicare aceasta hotarare. De ce?

Raed Arafat ar trebui inlocuit din functie?

Este o evaluare pe care ma astept ca premierul sa o faca. Au fost mai multe incidente pe care dl Raed Arafat a trebuit sa le explice, pe unele mai bine, pe unele mai prost. Dar eu nu cred ca dl Ciolos va menaja pe cineva in functie de brandul pe care il reprezinta.

Eficienta si competenta vor fi criteriile de baza ale evaluarii.

Daca unul sau mai multe dintre cele trei obiective nu va fi atins de Guvernul Ciolos, intrati in Opozitie, eventual depuneti motiune?

Deja am semnale clare de la dl Ciolos ca lucrurile vor intra pe fagasul discutat. De exemplu, am garantia ca Ordonanta 28, in virtutea careia dl Dragnea dadea banii prin ordin de ministru exclusiv primarilor PSD, va deveni istorie. Vor fi criterii clare. Dl Ciolos ne-a asigurat ca distributia fondurilor va fi echitabila, fara culoare politica.

Obiectivul nostru este un parteneriat cu presedintele si cu Guvernul Ciolos. N-am spus nicio clipa ca vom sustine neconditionat acest guvern. Dar premisele ca el sa reuseasca si sa fie performant sunt mari.

In momentul protestelor #Colectiv erati in Opozitie de ceva vreme si, totusi, strada nu a scandat "PNL", ci, dimpotriva, "PSD, PNL aceeasi mizerie". Nu e un mare esec acesta pentru un partid de opozitie care ar fi trebuit sa genereze asteptare?

Este un esec, dar nu doar al PNL, ci al intregii clase politice. Noi am inteles clar sanctiunea primita.

Ce ati inteles? Pentru ce ati fost sanctionati?

Pentru ca suntem in aceasta clasa politica, cea care a permis sa se intample tragedia de la Colectiv. Pentru ca a fost permisa coruptia mica, cea care a generat acest caz. Nu ne-am preocupat suficient de avizarea localurilor, de cladirile neconsolidate. Pot parea teme mici, dar consecintele acestor nesabuinte aparent minore sunt imense.

Oare pentru ca nu v-ati ocupat de avizarea localurilor ati fost sanctionati sau pentru ca nu ati transmis un semnal de reforma, pentru ca defilati cu aceleasi figuri uzate de la Blaga la Oltean, de la Atanasiu la Petrache, de exemplu?

Au fost doua lectii. Aceea a faptului ca statul roman a fost construit de o clasa politica neatenta la lucruri care au generat pierderi de toate felurile. Dar si lectia care tine de lipsa reformei din partidele politice. Dvs v-ati referit la niste nume, altii se pot referi la altele, la Alina Gorghiu sau Ionut Stroe, de exemplu.

Stiu foarte clar ca asteptarile nu sunt de la PSD, ci de la PNL. Si uneori e greu sa alergi de unul singur pentru reforma. E nevoie de concurenta pentru a fi motivat. Pe stanga nu s-a discutat in mod real despre reforma si integritate. La inceputul anului, PNL a fost primul partid care a introdus criterii dure de integritate si au plecat oameni din PNL. Acela a fost primul pas obligatoriu.

Si al doilea mai vine?

Vom face o analiza, poate termenul audit nu a fost cel mai fericit, asupra profilului de om politic dezirabil in acest moment. Este posibil ca analiza sa ne arate ca anumite persoane sunt uzate si nu mai trebuie sa fie in prim planul politicii. Ne va arata daca cei care au taiat salarii si pensii sau cei care au participat la suspendarea presedintelui sunt sau nu acceptati de electorat.

In 2016 un partid cu peste 40% in sondaje trebuie sa faca schimbari ca sa tina pasul cu electoratul.

Cine va face aceasta analiza, cand incepeti, cand vreti sa terminati?

Nu am stabilit cine o va face si nu cred ca decizia privind selectia va fi facuta publica pentru ca ar fi presiunea prea mare. Undeva la jumatatea lui decembrie, inceputul lui ianuarie, sper sa avem concluziile.

Este o analiza interna, nu ne vom apuca sa spunem public care sunt concluziile, dar veti vedea consecintele.

Pana atunci, la Consilul National din decembrie avem de luat cateva hotarari importante. Una se refera la criteriile de selectie pentru candidatii la locale si am preluat multe dintre conditiile societatii civile.

Alta se refera la accelerarea fuziunii. Bicefalismul a fost o cauza a lipsei de coerenta in comunicare. Candidatii la primarii vor deveni presedinti unici in organizatiile lor.

Bicefalismul la varful partidului cand se va termina?

In 2017. Dar daca dupa locale va fi necesara o discutie si vom ajunge la concluzia ca trebuie facut mai repede pasul, nici eu, nici Vasile Blaga nu vom ezita.

Am vorbit cu mai multi liberali in ultima vreme si am constatat o tensiune legata de faptul ca pare sa nu aveti niciun tehnocrat in Guvern. E doar o perceptie?

Nu avem pentru ca nu ne-am dorit sa avem. L-as fi considerat un compromis prea mare, fara sens. Ori esti la guvernare cu premierul, programul si cabinetul tau. Ori sustii un guvern tehnic pe o perioada de tranzitie si ajungi la guvernare printr-un vot popular.

Da, e greu sa infranezi unui partid politic instinctul de a guverna.

Tot din discutii cu liberali am observat si existenta unei nemultumiri legate de presedintele Iohannis, care ar fi abandonat partidul care l-a ajutat sa devina presedinte.

Nu exista nicio tensiune. Dupa '89 incoace, nu cred ca am avut alt presedinte mai corect si mai democratic decat Klaus Iohannis. Dovada a fost dupa demisia lui Ponta cand PNL nu a fost in niciun fel privilegiat. Daca era acolo dl Iliescu sau dl Basescu, istoria era alta. Dl Iohannis nu a fost presedintele PNL de la Cotroceni, ci presedintele romanilor.

Si partidul a inteles in profunzime acest exercitiu democratic si constitutional? Mie mi se pare ca nu.

In PNL nu exista unanimitati, sa ne fereasca Dumnezeu de ele. Dar cand decizia e luata, ea se respecta. Noi sustinem Guvernul si cred ca ar trebui sa avem cu totul si cu totul alte prioritati. Ar trebui sa discutam de reforme mari.

Va dau un exemplu, privind nevoile tinerilor. La o recenta intalnire, studentii mi-au spus ca fac o facultate si apoi nu au garantia unui loc de munca decent platit. Unul din patru absolventi de facultate face alta meserie decat cea pentru care s-a pregatit. Trebuie sa conectam scoala cu mediul de business si voi vorbi cu ministrul Educatiei despre asta.

Recent, colegii mei de la grupul PNL au vorbit despre preventia in sanatate. Discutam despre asa ceva numai cand mai apare un studiu ca acela care arata ca Romania este pe locul I la incidenta cancerului de col uterin sau la probleme cardiace sau cand se intampla o nenorocire ca aceea din Colectiv.

M-as bucura ca partidele sa foloseasca acest an pentru a face reforma interna, dar nu trebuie lasate nediscutate Sanatatea si Educatia, domenii fara de care vom ramane mereu la coada Europei.

Crin Antonescu v-a adus acuzatii grave referitoare la criza de conducere a PNL si la faptul ca partidul nu exista din punct de vedere politic. Are dreptate?

Este o mare placere sa il aud pe dl Antonescu exprimandu-si opiniile in spatiul public, in PNL fiecare are dreptul la opinie. M-as bucura daca as reusi sa dialoghez si in privat cu domnia sa si sa imi dea sugestii de imbunatatire a activitatii partidului.

Singurul comentariu, dar nu ca replica la dl presedinte Antonescu, e ca nu ar trebui sa fim disperati noi, oamenii politici, sa ajungem la guvernare cu orice pret. Un partid nu se conduce nici de la tribuna, nici de la TV, nici din strainatate, ci din teren. Iar impreuna cu dl Blaga, am "arat" tara. Am vazut ca sunt filiale care merg bine, am vazut ca sunt comunitati unde lucrurile merg foarte prost, pentru ca oamenii sunt foarte saraci.

Una dintre reformele pe care inteleg ca le pregateste PNL se refera la promovarea femeilor prin cotele de gen. De ce?

Da. Eu sunt una dintre femeile care 7-8 ani s-au opus cotelor de gen in politica romaneasca, considerand ca societatea este suficient de bine pregatita pentru promovarea femeilor in politica.

Dar numai 10-15% dintre parlamentari sunt femei. Oare nu exista o legatura intre proasta legiferare a Educatiei, Sanatatii si violentei domestice si faptul ca legiferarea este facuta de barbati pentru domenii unde femeile sunt preponderente?

52% din populatia Romaniei o reprezinta femeile, unde sa se uite ele pentru a se simti reprezentate?

Obligatia partidelor sa promoveze femeile in diferite structuri va ajuta la improspatarea aerului din politica. Reforma inseamna sa promovezi si femei, si tineri, oameni care au ce spune.

Intentionati sa schimbati toti actualii parlamentari liberali la viitoarele alegeri?

Nu asa se pune problema. Nu la gramada. Dar va fi o fata noua a parlamentarilor liberali. Vor fi multi parlamentari aflati acum la primul mandat care au capatat un grad de notorietate si incredere care le permite sa candideze la locale.

Vom avea primari tineri care o sa fie parte din aceasta schimbare. Unii primari vor fi la prima functie publica. La Iasi il avem pe Marius Bodea, directorul aeroportului, care a reusit lucruri importante.

La Galati avem un medic stomatolog, dl Ciumacenco, care va castiga cu siguranta. La Constanta nu va spun numele candidatului inca, dar e cineva cu profil serios, cu o cariera in spate.

Bucurestiul?

Il vom castiga.

Cu dl Busoi?

Nu e finalizat sondajul, asa ca nu va pot spune candidatul. Dar nu avem cum sa pierdem Bucurestiul, daca pana la locale facem ce trebuie.

Adica?

Criterile de selectie a candidatilor corecte si transparente, care sa tina cont de integritate si profesionalism, accelerarea fuziunii, scuturarea sacului si aducerea in fata a celor din esaloanele 2 si 3 pe care sa-i conturam ca lideri, infuzie de oameni care au ce spune din afara partidului, comunicare intensa cu societatea civila.

As vrea ca in ianuarie-februarie sa finalizez si corpul de consilieri, oameni de calibru in domeniile lor, pe a caror expertiza sa ma bazez. Va urma selectia pentru parlamentare.

PNL are nevoie de acest an in care sa arate ca vrea, ca poate, ca alegerile locale pot fi castigate nu pentru ca altii nu au ce ai tu, ci pentru ca tu esti conform asteptarii sociale. Mi-as dori sa vad dupa 25 de ani in Romania un vot pozitiv.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Alina Gorghiu PNL, #reforma candidati PNL , #presedinte PNL