Gorghiu: Daca Legea defaimarii va fi adoptata, o vom ataca la CCR

Marti, 09 Februarie 2016, ora 18:53
2344 citiri
Gorghiu: Daca Legea defaimarii va fi adoptata, o vom ataca la CCR
Foto: Facebook /Alina Gorghiu

Copresedintele PNL Alina Gorghiu a declarat, marti, ca liberalii vor respinge in plen Legea defaimarii, initiata de liderul PSD, Liviu Dragnea, afirmand ca daca propunerea va trece de plenul Camerei Deputatilor, PNL o va contesta la CCR.

"O sa ne opunem in plen (Legii defaimarii - n.red.), asa cum ne-am opus si in Comisia juridica. In eventualitatea in care proiectul de lege va fi adoptat in Plenul Camerei Deputatilor, vom ataca legea la CCR", a declarat copresedintele PNL Alina Gorghiu.

Deputatii din Comisia Juridica si din Comisia pentru Drepturile Omului au adoptat, marti, "Legea defaimarii", initiata de liderul PSD, Liviu Dragnea, marind la propunerea presedintelui PSD cuantumul amenzilor pana la 100.000 de lei pentru cei care aduc atingere imaginii unui grup sau unei comunitati.

Legea "defaimarii" a lui Dragnea, adoptata de deputatii juristi: Amenzi de pana la 100.000 lei (Video)

Legea initiata de Liviu Dragnea prevede ca in cadrul Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii se va infiinta Departamentul pentru Promovarea Demnitatii Umane si Tolerantei care va avea rol de prevenire si sanctionare a defaimarii sociale, definita ca "fapta sau afirmatia prin care o persoana este pusa in situatie de inferioritate pe temeiul apartenentei sale la un grup social".

Legea lui Dragnea, adoptata de urgenta: Cat ne va costa "defaimarea sociala"

Deputatii juristi au decis ca sanctiunile aplicate de acest Departament sa fie cele prevazute in Ordonanta Guvernului 137/2000, adoptand un amendament depus chiar de Liviu Dragnea.

" (1) Contraventiile prevazute la art. 2 alin. (2), (4), (5) si (7), art. 6-9, art. 10, art. 11 alin. (1), (3) si (6), art. 12, 13, 14 si 15 se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 30.000 lei, daca discriminarea vizeaza o persoana fizica, respectiv cu amenda de la 2.000 lei la 100.000 lei, daca discriminarea vizeaza un grup de persoane sau o comunitate", se arata la Articolul 26 al Ordonantei de Guvern mentionate.

In varianta adoptata de Senat proiectul prevedea ca defaimarea sociala s-ar putea sanctiona cu amenda de la 1.000 la 30.000 lei, daca vizeaza o persoana fizica, respectiv cu amenda de la 2.000 la 60.000 de lei, daca vizeaza un grup social.

Presedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, anunta in octombrie ca va elimina, in Camera Deputatilor, criteriul defaimarii pe criterii de apartenenta politica si de avere din Legea defaimarii pe care a initiat-o, pentru a elimina riscurile de "interpretare gresita", si ca va diminua cuantumul amenzilor.

Societatea civila, revoltata de legea "defaimarii sociale" initiata de Dragnea

Dragnea sustinea atunci ca a urmarit cu foarte mare atentie toate observatiile care au aparut in spatiul public si a precizat ca "aceasta lege nu a fost gandita ca un mijloc de cenzura", ci ca un mijloc legal pentru "demnitatea umana".

Legea a trecut in Comisiile comune din Camera Deputatilor cu 17 voturi "pentru" si 5 "impotriva".

Deputatii PNL au votat impotriva acestei legi, argumentand ca reprezinta "un pumn in gura dat ziaristilor din Romania".

"Noi consideram ca este vorba despre o reglementare excesiva. Sunt suficiente prevederi in vigoare, mai ales in Codul Civil, care dau posibilitatea celor care se considera lezati in demnitate sa genereze o actiune la o instanta competenta, nu era necesara o astfel de supra-reglementare. Mai mult decat atat, aceasta lege, daca va deveni lege, poate fi intitulata (...) o reglementare a cenzurii pe Facebook, de asemenea, un pumn in gura dat ziaristilor din Romania", a declarant deputatul PNL Gabriel Andronache.

Initiativa legislativa a trecut de Senat si urmeaza sa intre la vot in plenul Camerei Deputatilor, care este for decizional.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Gorghiu legea defaimarii CCR, #PNL legea defaimarii Curtea Constitutionala , #presedinte PNL