Liberalii nu renunta la anticipate: "PSD se agata disperat de putere"

Joi, 05 Noiembrie 2015, ora 12:40
3146 citiri
Liberalii nu renunta la anticipate: "PSD se agata disperat de putere"
Foto: Arhiva Ziare.com

PNL tine cu dintii de varianta organizarii de alegeri parlamentare anticipate, propunere cu care liberalii vor merge si la consultarile de la Palatul Cotroceni, dupa ce PSD si ALDE au spus ca sunt impotriva acestei idei.

"Am luat act de pozitia pe care celelalte partide politice parlamentare din coalitia de guvernare, in frunte cu PSD, o au, si anume de respingere a propunerii PNL de dizolvare a Parlamentului si organizare de alegeri anticipate", a declarat co-presedintele liberalilor Alina Gorghiu, joi, intr-o conferinta de presa sustinuta dupa sedinta Comisiei de unificare a partidului.

Gorghiu a anuntat ca PNL nu renunta la aceasta ideea si ca "mandatul cu care PNL merge la consulatri e acela de a solicita organizarea de alegeri anticipate".

Ziua in care Iohannis intra cu adevarat in scena: Consultari pentru un nou premier

"Sper ca PSD sa reevalueze aceasta pozitionare si sa aiba decenta sa se gandeasca de doua ori inainte de a exprima un punct de vedere. Aceasta atitudine de a te agata disperat de putere, de guvernare, este un comportament care nu are niciun fel de legatura cu ce se intampla astazi in Romania", a precizat Alina Gorghiu, adaugand ca solutia PNL va duce la "un Parlament mai curat" si "o clasa politica reformata".

Potrivit liderului liberal, blocarea anticipatelor de catre PSD ar insemna ca "se refuza schimbarea pe care societatea romaneasca o cere".

"Nu ne dorim solutii carpite, improvizate, care ar fi instabile. Singura varianta cinstita in care credem este de a organiza alegeri anticipate. Vom vedea in urma consultarilor care va fi concluzia", a punctat Gorghiu.

Cum se poate ajunge la alegeri anticipate: Mingea e la Iohannis

La randul sau, co-presedintele PNL Vasile Blaga a aratat ca delegatia care va merge la Cotroceni va fi formata din el, liderul onorific Mircea Ionescu Quintus si Alina Gorghiu.

Gorghiu a declarat ca exista doua variante pentru organizarea de alegeri anticipate, fie dizolvarea Legislativului, fie ca toti parlamentarii sa isi dea demisia, insa pentru ambele este nevoie de consens politic.

Blaga a mentionat ca prim-vicepresedintele PNL Catalin Predoiu ramane propunerea liberalilor pentru functia de prim-ministru. "Evident, da. Dupa alegeri, pe care speram sa le castigam, este varianta noastra de premier", a aratat Blaga.

Acesta a adaugat ca pe listele electorale ale PNL in cazul alegerilor anticipate se vor afla oameni noi, profesionisti, dupa cum au cerut zecile de mii de romani in timpul protestelor de zilele acestea.

"Aveti garantia ferma ca cei compromisi, cei care au probleme cu legea nu vor mai fi pe aceste liste", a continuat Alina Gorghiu.

PSD si ALDE se impotrivesc

Comentariile liderilor liberali vin in contextul in care PSD si ALDE se impotrivesc propunerii PNL de a organiza alegeri anticipate, motivand ca aceasta miscare ar crea instabilitate la nivelul Guvernului.

PSD si ALDE nu vor alegeri anticipate: Ar fi o paralizie a institutiilor statului

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat miercuri ca nu agreeaza propunerea PNL de a organiza anticipate "pentru ca ar insemna ca, incepand de azi, cateva luni de zile sa fie un guvern instabil, in conditiile in care trebuie adoptata legea bugetului si vine iarna si un premier interimar nu poate tine toate lucrurile sub control (...) dorinta partidului si a mea e clara: PSD vrea sa ramana la guvernare pana la finalul lui 2016, pentru a continua proiectele bune incepute".

PSD nu vrea alegeri anticipate

La randul sau, copresedintele ALDE si seful Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a spus ca nu este de acord cu ideea alegerilor anticipate, precizand ca "exista posibilitatea unei solutii politice ca coalitia sa guverneze Romania in conformitate cu mandatul primit de la cetateni in 2012 si sa ne ducem mandatul la indeplinire".

"Nu sunt de parere ca ar fi oportuna solutia alegerilor anticipate, ar insemna o perioada de instabilitate si blocaj la nivelul Guvernului. Guvernul in aceste conditii nu poate sa ia decizii majore, suntem la finele anului, trebuie sa luam o serie de decizii importante, cum ar fi bugetul. O solutie de alegeri anticipate ar duce pentru o certa perioada de timp lunga la o paralizie a institutiilor statului cu toate riscurile care decurg de aici", a explicat Tariceanu.

PNL a propus, miercuri, organizarea de alegeri anticipate prin acord politic, dupa demisia lui Victor Ponta din functia de premier.

Ponta si-a dat demisia: PNL propune alegeri anticipate prin acord politic

Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
Condiția pusă de Geoană pentru a reveni în politică: ”Am să o fac cu toată inima”
Condiția pusă de Geoană pentru a reveni în politică: ”Am să o fac cu toată inima”
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat că nu se află în căutarea unui alt job internaţional după o poziţie atât de importantă la NATO. El a precizat că,...
#PNL alegeri anticipate, #PNL dizolvare Guvern , #presedinte PNL