Ana Birchall prezinta punct cu punct reforma din Justitie, pe care i-a refuzat-o Dancila: Poate nu ati citit-o sau inteles-o, nu stiu

Vineri, 15 Noiembrie 2019, ora 12:13
20991 citiri
Ana Birchall prezinta punct cu punct reforma din Justitie, pe care i-a refuzat-o Dancila: Poate nu ati citit-o sau inteles-o, nu stiu
Foto: Arhiva Facebook/Ana Birchall

Fostul ministru al Justitiei Ana Birchall iese public pentru a demonta ceea ce numeste "o minciunica" a Vioricai Dancila, "cum ca nu avea de unde sa stie de nenorocirile gasite la Ministerul Justitiei, de modificarile toxice facute in Comisia speciala Iordache, de asaltul si asediul la care am fost supusa eu si Ministerul Justitiei".

Birchall prezinta punct cu punct toate masurile pe care i le-a propus in 6 luni de mandat ex-premierului pentru a repara unele dintre marile probleme ale Justitiei, dar care au fost refuzate, unele fara ca macar sa fie analizate de Viorica Dancila.

Intr-o lunga postare pe Facebook, Birchall trece in revista aceste masuri si prezinta reactia lui Dancila atunci cand i le-a propus pe fiecare.

"Dancila a afirmat cu nonsalanta si tupeu maxim ca: Doamna Birchall sa spuna la ce face referire, eu nu am de unde sa stiu.

Pai doamna candidat Dancila, nu ar fi mai bine sa le spuneti dvs. romanilor daca ati avut sau nu discutii cu mine (unele chiar in sedintele de guvern), pe urmatoarele probleme din Justitie, cu titlu de exemplu:

- LIBERAREA CONDITIONATA: inasprirea conditiilor liberarii conditionate respectiv, cresterea de la 60 la 65 de ani varsta la care instanta putea dispune liberarea conditionata; pentru a beneficia de liberarea conditionata, condamnatii pe viata trebuie sa fi executat minim 25 de ani, fata de 20 ani pe regula veche etc., majorarea fractiei de 5/6 pentru infractiuni pentru care legea prevede pedepse mai mari de 10 ani (fapt care mi-a adus prima cerere de remaniere din partea dvs.);

- SECTIA PENTRU INVESTIGAREA INFRACTIUNILOR DIN JUSTITIE: referitor la Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie, nici pana in acest moment nu s-a putut explica credibil si nu mi-ati putut explica credibil marile semne de intrebare privind suprapunerile de competenta cu DIICOT si alte parchete prin extinderea competentei la toata cauza indiferent de calitatea persoanelor! Cu alte cuvinte, de ce aceasta sectie trebuie sa analizeze tot dosarul in conditiile in care este imposibil ca aceasta sectie sa aiba expertiza DIICOT de exemplu. Sau... poate asta s-a urmarit, daca analizam solicitarile SIIJ de preluare a unor dosare imediat ce au inceput sa functioneze; sau de ce se incalca principiul separarii carierelor judecatorilor si procurorilor; sau de ce s-au transferat catre Sectia Speciala dreptul de a exercita si retrage cai de atac in cauzele aflate pe rolul instantelor sau solutionate definitiv anterior operationalizarii acestei sectii.

- LEGEA PRIVIND RECURSUL COMPENSATORIU: reglementarea recursului compensatoriu in zile, in cazul cazarii in conditii necorespunzatoare si considerarea ca executate suplimentar a unui numar de 6 zile pentru fiecare perioada de 30 de zile - deci in medie 73 de zile pentru fiecare an, a condus la liberarea conditionata inainte de termen a unui numar mare de detinuti, indiferent de infractiunea pentru care au fost condamnati. Ce ridica un semn de intrebare este prevederea introdusa smechereste, in Comisia Iordache (si asa cum mi-au marturisit un numar foarte mare de parlamentari nu au stiut de aceasta prevedere si efectele sale toxice), conform careia daca o singura celula dintr-un pavilion nu indeplineste standardele/conditiile CEDO atunci se considera ca nici celelalte celule nu indeplinesc standardele, motiv pentru care s-a extins beneficiul recursului compensatoriu si pentru cei detinuti in conditii corespunzatoare.

Efectele le-am vazut cu totii, respectiv un numar foarte mare de liberari conditionate pe baza recursului compensatoriu;

- IMPRESCRIBTIBILITATEA INFRACTIUNILOR de viol, rapire, trafic de persoane, exploatarea minorilor si altele masura pe care v-am propus-o, dar ati refuzat-o fara sa o analizati macar (poate nu ati citit-o sau inteles-o, nu stiu);

- NECESITATEA INASPRIRII REGIMULUI SANCTIONATOR AL INFRACTIUNII DE LIPSIRE DE LIBERTATE IN MOD ILEGAL si incriminarea separata a faptei comise prin RAPIRE - ca forma agravata a lipsirii de libertate in mod ilegal precum si prevederea unor variante agravate, raportate la victima;

- PENSIONAREA ANTICIPATA A MAGISTRATILOR CU 20 DE ANI VECHIME, FARA LIMITA DE VARSTA: reglementare care s-a realizat fara o analiza temeinica a resursei de personal la instante si parchete si, mai cu seama, fara sa se prevada cum va fi acoperita nevoia de judecatori si procurori, in conditiile in care mai mult de 30% din numarul acestora are aceasta vechime si indeplineste conditiile de pensionare. Am propus abrogarea dispozitiei sau prorogarea intrarii in vigoare, dar nu ati fost de acord.

- SCHIMBAREA MODALITATII DE PROMOVARE LA ICCJ, printr-un concurs care consta intr-un interviu ceea ce ridica semne de intrebare (fata de procedura anterioara de concurs)".

Cu privire la refuzul lui Dancila de a lua in calcul aceste masuri, Birchall sustine ca ar mai fi o varianta: "si daca tot spuneti ca dvs. ca nu aveti de unde sa stiti ... poate nu ati inteles despre ce vorbeam. Eu insa sper sincer sa nu fie vorba de asta, ar fi chiar mult mai rau decat o minciunica de campanie".

In finalul postarii, Birchall adauga un post scriptum in care aminteste ca in 2017, cand ocupa functia de ministru interimar al Justitiei, a purtat o corespondenta cu pe atunci europarlamentarul Viorica Dancila. Tema: celebra OUG 13.

"Exact acea OUG privind amnistia si gratierea, a carei ferventa sustinatoare era dumneaei pe vremea aceea, in calitatea domniei sale de europarlamentar", explica Birchall, care incheie cu "nu de alta, dar am convingerea ca "executia" mea din functia de ministru delegat pentru Afaceri Europene are o legatura si cu acea corespondenta..."

Citeste si Birchall ii da replica lui Dancila: Era in fisa postului sa vorbesc despre nenorocirile pe care le-am gasit in Justitie. Doar nu era sa vorbesc de vreme sau despre brose!

Cum a declarat Dancila razboi criminalitatii... de forma

Amintim ca, in vara, la momentul Caracal, in contextul in care toate masurile de mai sus ii erau propuse de ministrul Birchall si le ignora sau le refuza, la nivel declarativ premierul de atunci Dancila declara razboi impotriva criminalitatii.

"Tara noastra nu apartine criminalilor, violatorilor. Sunt femeie, sunt mama, am crescut un copil si stiu ce inseamna grija. Stiu cata nevoie avem sa ne stim rudele, familia in siguranta. Ma voi implica personal in aceasta reforma, voi urmari toate eforturile de eradicare ale acestui fenomen.

Declar razboi impotriva criminalitatii. Aceste probleme nu sunt de ieri, de azi, ci treneaza de ani de zile. Nu putem vorbi de nevinovati. Vinovati sunt cei care au putut face ceva si nu au facut.

A existat pana acum o concentrare exclusiva pe lupta anticoruptie, iar lupta impotriva criminalitatii a ramas in plan secund. Nu putem accepta acest lucru. Lupta impotriva coruptiei trebuie sa continue, dar trebuie sa o canalizam - din zona de spectacol si de alocare exclusiva de resurse si atentie - catre zona de preventie, catre instituirea unor mecanisme care sa controleze si sa previna acest fenomen. Iar primul lucru pe care trebuie sa-l protejam este viata", a sustinut ex-premierul pe 31 iulie.

Insa, dupa cum dezvaluie Ana Birchall, nu numai ca nu a facut nimic concret in lunile care au urmat pana a fost destituita, dar a si refuzat sa aplice vreuna dintre masurile propuse de ministrul Justitiei, care vizau zona de reducere a criminalitatii.

B.B.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#Ana Birchall replica Dancila masuri Justitie , #ministrul Justitiei
Comentarii
Poza Gurgui017
Gurgui017
rank 5
Poza bum
bum
rank 5
Dancila si justitia - Vanghelie si chimia !