Principalele modificari ale Codurilor Penale pe care Dancila vrea sa le faca prin OUG. Legatura cu cazul Caracal si competenta DIICOT

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Joi, 22 August 2019, ora 16:37
12696 citiri
Principalele modificari ale Codurilor Penale pe care Dancila vrea sa le faca prin OUG. Legatura cu cazul Caracal si competenta DIICOT
Foto: Alexandru Dobre/ Mediafax/ Hepta.ro

Procurorii pot face perchezitii si in intervalul orar 20:00-6:00 in cazul infractiunii flagrante sau cand perchezitia urmeaza sa se efectueze intr-un local deschis publicului la acea ora - este una dintre prevederile cheie ale proietcului de OUG anuntat joi de ministrul Justitiei, Ana Birchall.

Birchall a publicat, joi, pe site-ul MJ proiectul de OUG pentru modificarea si completarea Codurilor Penal si de Procedura Penala, dar si a ordonantei pentru organizarea si functionarea Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT).

Iata ce schimbari a anuntat Birchall in conferinta de presa

Cele mai importante modificari vizeaza perchezitiile domiciliare, infractiunile flagrante, liberarea conditionata a persoanelor condamnate pe viata sau care au peste 60 de ani. In plus, apare infractiunea de rapire - ca agravanta a infractiunii de lipsire de libertate in mod ilegal.

Sunt reglementate competentele DIICOT in cazul unor infractiuni informatice sau daca savarsirea lor a intrat in aria unui grup infractional organizat.

In plin scandal legat de ancheta crimelor de la Caracal, procurorii DIICOT preiau competenta in cazul infractiunilor de lipsire de libertate in mod ilegal prin rapire.

Proiectul OUG poate fi accesat pe site-ul MJ.

Liberarea conditionata se acorda mai greu

Este schimbata una dintre conditiile liberarii conditionate in cazul detentiunii pe viata, care poate fi dispusa daca cel condamnat a executat efectiv 25 de ani de detentiune. In prezent, un condamnat pe viata poate cere liberarea conditionata dupa 20 de ani de inchisoare.

In cazul condamnarii la pedeapsa inchisorii, aplicate pentru o infractiune al carei maxim prevazut de lege este inchisoarea mai mare de 10 ani, cuantumul pedepsei efectiv executate de catre persoana condamnata inainte ca aceasta sa dobandeasca dreptul de a solicita liberarea conditionata a fost majorat, prin impunerea unor fractiuni mai mari de pedeapsa ce trebuie executate.

Regimul mai bland doar peste 65 de ani

In plus, creste limita de varsta in cazul variantei atenuate a liberarii conditionate de la 60 la 65 de ani. In aceste cazuri, legea prevede cuantumuri mai mici de pedeapsa ce trebuie efectiv executate pana la liberarea conditionata.

Cererile de liberare conditionata pot fi facute dupa executarea efectiva a jumatate din durata pedepsei, in cazul inchisorii ce nu depaseste 10 ani, sau a cel putin doua treimi din durata pedepsei, in cazul inchisorii mai mari de 10 ani.

Apare agravanta "rapirii"

OUG prevede si inasprirea pedepselor pentru lipsire de libertate in mod ilegal si prevederea separata, ca varianta agravata, a faptei comise prin rapire.

In cazul infractiunii de lipsire de libertate, daca fapta este savarsita prin rapire, pedeapsa este inchisoarea de la 2 la 8 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

Daca fapta a avut ca urmare moartea victimei, pedeapsa este inchisoarea de la 7 la 18 ani. In prezent, acest caz se pedepseste cu inchisoarea de la 7 la 15 ani.

La flagrant se poate patrunde in casa

Proiectul propune modificari si in cazul perchezitiilor domiciliare si corelari cu mai multe modificari recente ale Codului de Procedura Penala.

Mai exact, apare sintagma "de indata" in cazul emiterii mandatului de perchezitie, in vechea formulare era prevazut ca acesta se emite "in termen de 24 de ore":

"Cererea prin care se solicita incuviintarea efectuarii perchezitiei domiciliare se solutioneaza, de indata, in camera de consiliu, fara citarea partilor. Participarea procurorului este obligatorie."

Este stabilita efectuarea perchezitiilor in cazurile flagrante, daca exista mandat, prin introducerea termenul "oricand" in formularea: "perioada pentru care s-a emis mandatul, care nu poate depasi 15 zile, in care poate fi oricand efectuata perchezitia."

Perchezitia poate fi facuta si dupa ora 20:00, prevederea fiind explicita in OUG:

"Perchezitia poate fi efectuata si in intervalul orar 20:00-6:00 in cazul infractiunii flagrante sau cand perchezitia urmeaza sa se efectueze intr-un local deschis publicului la acea ora".

Situatia este similara si in cazul infractiunilor flagrante, oamenii legii pot patrunde in locuinta sau spatiile private.

"In cadrul constatarii infractiunii flagrante se poate patrunde intr-o locuinta sau in orice spatiu delimitat in orice mod ce apartine ori este folosit de o persoana fizica sau juridica, pentru prinderea faptuitorului ori pentru a pune capat activitatii infractionale, precum si pentru inlaturarea unei primejdii privind viata, integritatea fizica sau bunurile unei persoane."

Cresc competentele DIICOT

Pe de alta parte, prin aceasta OUG sunt crescute competentele Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) de a face anchete in cazul "lipsirii de libertate in mod ilegal" prin rapire, precum si la infractiunea de sclavie.

De asemenea, sunt reglementate competentele DIICOT in cazurile unor infractiuni informatice si se mentine in competenta DIICOT efectuarea urmaririi penale in cazul fraudelor comise prin sisteme informatice si mijloace de plata electronice, daca savarsirea lor a intrat in scopul unui grup infractional organizat.

Proiectul de OUG mai stabileste ca anchetele demarate de alte parchete, in cazul competentelor preluate de DIICOT, sa fie declinate la DIICOT: "Toate actele procesuale sau procedurale, precum si toate lucrarile, inclusiv actele de sesizare a instantelor de judecata efectuate pana la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta cu respectarea dispozitiilor legale in vigoare la data indeplinirii lor sunt si raman valabile."

Miscare pentru a salva dosarul Caracal?

Surse din magistratura au precizat pentru Ziare.com ca in esenta modificarile care vizeaza perchezitiile si infractiunile flagrante sunt binevenite si aduc lamuriri in Codurile Penale.

Pe de alta parte, sunt discutii privind infractiunea de lipsire de libertate care trece in competenta DIICOT.

"Pare ca ar fi vorba de o masura care sa asigure competenta DIICOT in cazul crimelor de la Caracal. Acum, competenta in acest caz este in baza acuzatiei de trafic de persoane, dar daca aceasta nu se sustine, ancheta ar putea fi aruncata in aer, iar actele procesuale facute sa fie anulate," ne-au explicat sursele citate.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#OUG Dancila Caracal, #OUG Birchall Caracal, #OUG Coduri Penale , #ministrul Justitiei