Ana Birchall, propusa la Ministerul Afacerilor Europene: Romania este gradina Maicii Domnului

Miercuri, 04 Ianuarie 2017, ora 11:21
11247 citiri
Ana Birchall, propusa la Ministerul Afacerilor Europene: Romania este gradina Maicii Domnului
Foto: Facebook/Ana Birchall

Ana Birchall, propusa ministru delegat pentru Afaceri Europene si care a primit aviz pozitiv din partea comisiilor de specialitate ale Parlament, a anuntat ca urmatorul proiect de tara al Romaniei, dupa "aderarea la UE si integrarea in NATO", este asigurarea presedintiei Uniunii Europene "imediat dupa aniversarea centenarului Marii Uniri".

"Preluarea primei presedintii a Uniunii Europene in 2019, imediat dupa aniversarea centenarului Marii Uniri va reprezenta o oportunitate pentru crearea unui profil european consolidat al Romaniei (...) Practic, vorbim de cel mai important proiect post-aderare care va trebui sustinut de toate fortele politice din Romania", le-a spus Birchall senatorilor si deputatilor din comisiile parlamentare.

Vezi cum decurg audierile noilor ministri in comisiile parlamentare.

Birchall a fost intrerupta insa de presedintele Comisiei de afaceri europene din Senat, Gabriela Cretu, care a dorit sa impuna liniste, amenintand cu evacuarea salii.

"Exista un murmur permanent si putem ruga persoanele prezente in sala sa elibereze sala, in conditiile in care nu se respecta regulile de desfasurare ale unei audieri. E o audiere publica, nu este concert sau mai stiu eu ce. Nu cantam odata cu cel care vorbeste", a spus iritata Cretu.

Ana Birchall si-a continuat pledoaria cu expunerea principalelor obiective ale ministerului pe care urmeaza sa il conduca: tratament nediscriminatoriu pentru romani in Europa, aderarea la Schengen si eliminarea MCV.

"Aderarea la Schengen ramane un obiectiv de urmarit, vazut in dimensiunea sa coreta ca simbol al nediscriminarii romanilor in Uniunea Europeana. Avem obligatia sa ne asiguram ca in orizontul de timp descris de presedintele Comisiei Europene vom realiza obiectivul de finalizare a Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) pe baza progreselor reale si necesare evaluate corect, dar fara conditionalitati politice de orice fel", a mai spus Birchall.

Ministrul propus pentru Afaceri Europene a facut apel la societatea civila si la presa sa o sprijine in pregatirea presedintiei Consiliului Uniunii Europene, care va fi exercitata de Romania in prima jumatate a anului 2019.

"In pregatirea presedintiei, imi pun sperante inclusiv in societatea civila, in mass-media, sa fim parteneri in a arata inclusiv aceasta frumusete a Romaniei care este atat de bogata si de mult prea multe ori nepusa in valoare. Fiecare dintre noi putem sa facem acest lucru pentru a respecta si a iubi aceasta tara atat de frumos numita gradina Maicii Domnului", a spus Birchall.

Un alt moment tensiont al audierilor a fost creat dupa ce deputatul PMP Eugen Tomac s-a plans ca, dupa prezentarea facuta de Birchall, nu a mai ramas timp pentru intrebari.

"Domnule deputat, puteti lua cuvantul cu permisiunea celui care conduce sedinta. Nu era randul grupului dumneavoastra", l-a avertizat Gabriela Cretu, cea care conducea sedinta.

Reactia lui Tomac a fost sa paraseasca sala de sedinte.

"Imi pare rau ca pierdeti oportunitatea, si luati din timpul colegilor, de a pune intrebari inteligente", i-a spus Cretu.

Ana Birchall a primit aviz pozitiv din partea comisiilor cu 18 voturi "pentru" si sapte voturi "impotriva".

Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat vineri, 29 martie, despre viziunea sa cu privire la Bucureşti, că trebuie să ajungi să te simţi...
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a declarat vineri, într-o întâlnire cu organizaţia PSD Sector 6, că vrea să îi mulţumească personal Gabrielei...
#Ana Birchall comisii Parlament, #Ana Birchall ministru, #Ana Birchall Guvern , #stiri Ana Birchall