Ana Birchall s-a intalnit cu presedintele Ilham Aliyev, controversatul lider al Azerbaidjanului

Duminica, 17 Martie 2019, ora 11:37
5197 citiri
Ana Birchall s-a intalnit cu presedintele Ilham Aliyev, controversatul lider al Azerbaidjanului
Foto: Facebook / Ana Birchall

Vicepremierul Ana Birchall a mers in vizita in Azerbaidjan, unde a reprezentat Romania la cea de-a saptea editie a Forumului Global de la Baku, organizat de Centrul International Nizami Ganjavi.

Tema principala din acest an a Forumului Global de la Baku a fost "Noua politica externa", iar printre invitati s-au numarat actuali si fosti lideri politici la nivel international. Totodata, in marja Forumului, vicepremierul roman a avut o serie de intrevederi cu inalti oficiali azeri: presedintele Ilham Aliyev, ministrul de Externe Elmar Mammadyarov si ministrul Muncii Sahil Babayev, se arata intr-un comunicat de presa al Guvernului Romaniei.

"Romania a fost una dintre primele tari care au recunoscut independenta Republicii Azerbaidjan si primul stat membru UE care a incheiat un parteneriat strategic cu Baku, relatiile romano-azere cunoscand evolutii pozitive in ultima perioada, indeosebi in planul economic", a declarat Ana Birchall.

Presedintele Ilham Aliyev conduce fosta republica sovietica Azerbaidjan cu o mana de fier incepand din 2003, cand a preluat puterea de la tatal sau. In 2018 a castigat cel de-al patrulea mandat de presedinte, cu 86% din voturi, in urma unor alegeri criticate de comunitatea internationala.

Regimul lui Aliyev este renumit si pentru ca i-a aruncat dupa gratii pe politicienii din Opozitie si pe jurnalistii incomozi din tara sa.

De altfel, chiar in timpul Forumului Global de la Baku, Ilham Aliyev si-a surprins invitatii cu o gratiere in masa, printr-un decret semnat pe 16 martie. Printre cei eliberati se afla inclusiv un fost ministru, un jurnalist si mai multi lideri ai opozitiei, transmite Radio Europa Libera.

De asemenea, familia Aliyev s-ar afla si in spatele unei retele de zeci de companii anonime care investesc in proprietati si afaceri din Europa, arata The Guardian, intr-un material din cadrul Proiectului Daphne, o initiativa a jurnalistilor din lumea intreaga prin care se doreste continuarea muncii ziaristei Daphne Caruana Galizia, asasinata in Malta, in 2017, in timp ce investiga legaturile dintre guvernul tarii sale si magnatii azeri.

The Guardian a mai scris, de asemenea, la sfarsitul lui 2018, ca fiicele presedintelui Aliyev au incercat sa cumpere un apartament de 60 de milioane de lire sterline in Londra, miscare vazuta de autoritatile britanice ca una cu "risc ridicat de spalare de bani".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Ana Birchall Azeribadjan , #vicepremier