Anca Boagiu, despre deszapezire, autostrada Bechtel si contracte

Vineri, 27 Ianuarie 2012, ora 22:44
5445 citiri
Anca Boagiu, despre deszapezire, autostrada Bechtel si contracte

Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, le-a multumit, vineri, celor blocati in trafic in ultimele zile pentru rabdarea de a astepta autoritatile si crede ca romanii ar trebui sa fie mai responsabili cu vietile lor si a celorlalti participanti la trafic, atunci cand exista avertizari meteo si recomandari sa nu porneasca la drum.

"Nu a fost o situatie normala, vantul a batut cu 100 de kilometri la ora, vizibilitatea a fost zero in prima zi. Toate institutiile s-au solidarizat pentru a iesi din impas. Toti colegii au muncit zi si noapte pentru a decongestiona traficul. Situatia s-a ameliorat substantial azi, prin interventiile succesive ale armatei si jandarmeriei", a povestit responsabilul de la Transporturi, la B1Tv.

Ministrul a insistat pe faptul ca oamenii ar trebui sa se gandeasca de doua ori inainte de a porni la drum in astfel de conditii meteo, intrucat isi pun in pericol viata, si pe a celorlalti participanti la trafic.

"Ar trebui sa le multumim ca au avut rabdare cei care au ramas in trafic. Este normal sa intelegem ca sunt situatii pe care nu le putem controla si orice greseala pe care o face fiecare... reusesti sa derapezi si ai blocat un drum...Noi am cerut cu respect tuturor celor care trebuie sa iasa zilele acestea din casa sa se gandeasca de doua ori daca trebuie sa faca aceasta calatorie cu autoturismele, daca pot sa mai astepte o zi - doua sa deszapezim drumurile".

Este in acelasi timp si o chestiune de atitudine civica: "Trebuia sa luam toti cate o lopata in mana sa dam la o parte zapada din fata casei, din fata trotuarului, etc.".

"Uneori suntem neascultatori - dupa ce de la 9 jumatate am cerut inchiderea drumurilor in judetele Constanta si Braila, existau cetateni care insistau sa intre pe drumuri...vreau sa intarim legislata pentru cei care incalca recomandarile si pun vietile celorlalti in pericol", a spus ministrul. Mai mult, Anca Boagiu a facut un apel la toti conducatorii auto, in conditiile in care meteorologii anunta temperaturi foarte scazute. "Fac un apel, se pare ca temperaturile vor scadea, ceea ce ar putea sa conduca la aparitia poleiului... vom fi obligati sa luam masuri sa protejam cetatenii. Utilajele noastre sunt pregatite".

Pe de alta parte, spune Boagiu, si presa a contribuit la amplificarea situatiei dramatice din tara: "Nu mi-a fost usor sa deschid televizoarele si sa vad cum toata lumea critica, dar am muncit in continuare". "Probabil ca n-a scapat niciun ministru al Transporturilor de criticile in vremea in care cad zapezile; nu cred ca este un moment in care sa incepem sa cautam vinovatii pentru ca situatia nu s-a incheiat", a glumit aceasta.

"Am vazut multa trancaneala zilele acestea, inclusiv fosti ministri...eu am intervenit sa reduc un acord-cadru cu un miliard semnat de dansul (Ludovic Orban, n.red.) inainte de a pleca de la minister...Un Bechtel de intretinere de drumuri", a povestit Boagiu, subliniind: "Am redus costurile cu 30% in toamna pe contractele de mentenata a drumurilor nationale".

Pentru ca s-a tot vorbit zilele acestea despre solutii de stavilire a viscolului in camp deschis, cum ar fi parazapezii, Anca Boagiu a tinut sa precizeze ca acestea sunt invechite.

"Parazapezii sunt o solutie depasita...daca folosim tot ce foloseam pana in '89...intre timp oamenii au facut perdele forestiere... Avem un program pe care l-am negociat anul trecut cu Ministerul Mediului si il vom pune in practica primavara - sunt 870 de km de vegetatie, ne-am apucat deja sa facem exproprierile. In ceea ce priveste parazapezii, colegii mei au reusit sa puna un pic mai multi decat anul trecut, peste 100 de kilometri".

Autostrazile si drumurile nationale, subiecte sensibile pentru romani, au fost abordate cu optimism de ministrul Transporturilor, care a promis 1.900 de kilometri de drumuri nationale reabilitati si ca "niciun contract nu va mai putea fi depasit cu mai mult de 20%".

In acelasi timp, "autostrada Bechtel ramane prioritatea noastra. Anul trecut am avut doua victorii: am renegociat contractul, ea azi se incadreaza in standardele de cost; si, in 2002-2003, a fost incredintata direct, fapt care a condus la o nerecunoastere a acestei lucrari la nivel eropean, deci niciodata n-ar fi acceptat sa fie finantata din bani europeni, sa se conecteze la drumurile europene. Astazi, Comisia Europeana a acceptat sa fie recunoscuta in coridoarele pan-europene, deci putem cere oricand bani pentru a o construi".

"Functiile vin si pleaca, dar dupa ce pleci de pe ele sa lasi macar un copac; noi am vrea sa lasam autostrazi, sunt peste 400 de kilometri in lucru, toti banii vin de la UE, bani nerambursabili... Pentru anul acesta, cel mai important si ce m-ar face fericita e sa terminam autostrada cu exceptia tronsonului Cernavoda-Medgidia, care va fi data doar la doua benzi, a fost facut de un santajist pe care l-am trimis la el in tara. Sa mergem la mare pe autostrada, sa terminam Bucuresti - Ploiesti, tronsonul de la Nadasel, sa conectam tronsonul din Transilvania la drumurile nationale", a incheiat ministrul Transporturilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Anca Boagiua, #Anca Boagiu viscol, #Boagiu deszapezire, #Boagiu Autostrada Bechtel , #ministrul Transporturilor