Anca Boagiu vrea la Constanta al doilea port ca marime din UE

Marti, 10 Mai 2011, ora 20:23
1570 citiri

Ministerul Transporturilor si Infrastructurii, Anca Boagiu, doreste ca portul Constanta sa devina cel de-al doilea ca marime din Uniunea Europeana, o parte din proiectele necesare atingerii acestui obiectiv avand ca beneficiar si judetul Tulcea.

"Avem o lista foarte generoasa de proiecte extrem de importante pentru ceea ce inseamna dezvoltarea Dunarii in perioada urmatoare. Toate investitiile pe care le avem au drept obiectiv trecerea traficului de pe caile rutiere si feroviare pe caile navigabile, iar, in final, Constanta sa devina cel de-al doilea port ca marime din Uniunea Europeana", a declarat, marti, ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, prezenta la Tulcea, cu prilejul prezentarii de catre presedintele PD-L, Emil Boc, a motiunii "Romania dreapta - Romania puternica".

Ministrul Transporturilor a amintit ca Romania este, alaturi de Austria, coordonatoare a Strategiei Dunarii la nivel european si ca valoarea proiectelor care s-au derulat in ultimii ani pe raza judetului Tulcea in domeniul transporturilor se ridica la 240 de milioane de euro, suma de care judetul a beneficiat direct.

"Pe langa aceste proiecte, mai avem doua proiecte mari. Unul este o concesiune care are in vederea realizarea portului Marina, un proiect in valoare de 415 milioane de euro, iar al doilea este proiectul ce vizeaza gestionarea deseurilor, in valoare de 465 de milioane de euro", a mentionat Anca Boagiu.

Printre proiectele care s-au derulat ori se afla in faza de derulare se numara lucrari de consolidare a malurilor Dunarii, la Isaccea, lucrari de modernizare a infrastructurii din Portul Tulcea, precum si studii de fezabilitate in vederea realizarii unor sisteme de informare si management al traficului pe sectorul romanesc al fluviului.

"Infiintarea punctului de trecere Ro-Ro la Isaccea este in analiza la ministerul nostru, iar in ceea ce priveste preluare in administrare a falezei orasului de catre Primaria municipiului Tulcea de la Administratia Porturilor Dunarii Maritime din Galati, la nivelul ministerului s-a declansat procedura astfel incat solicitarea Primariei Tulcea sa fie satisfacuta", a precizat ministrul Transporturilor si Infrastructurii.

In ceea ce priveste restructurarea celor trei societati CFR, proces care a inceput in urma cu un an, ca urmare a faptului ca au acumulat arierate in valoare echivalenta cu 1% din PIB-ul Romaniei, ministrul Boagiu a declarat ca exista perspective de privatizare pentru CFR Marfa.

"Acum sunt in proces de restructurare toate cele trei societati, cu perspective de privatizare pentru CFR Marfa. In prima etapa vom vinde doar un pachet minoritar de actiuni, celelalte doua urmand sa fie restructurate.

Mai avem, in cadrul acestui proiect de redresare a caii ferate, o initiativa de a valorifica tot ce inseamna active la nivelul societatilor de cale ferata, astfel incat ele sa nu mai fie societati imobiliare, iar ceea ce inseamna active sa fie valorificat chiar in parteneriat public-privat, in baza unei legi noi in Romania, astfel incat banii castigati acolo sa vina in modernizarea infrastructurii din Romania. (...)

Dupa ce vom finaliza restructurarea din acest moment, putem vorbi si despre dezvoltari ulterioare. Deocamdata trebuie sa inchidem robinetul banilor irositi", a precizat Anca Boagiu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, afirmă vineri că mesajul pe care l-a avut în cadrul întrevederii, de la Abu Dhabi, cu cei din conducerea companiei DP World (Dubai Ports) este că ne...
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
#Port Constanta, #Anca Boagiu port Constanta , #ministrul Transporturilor