Va mentine noul ministru de Finante masurile fiscale si cresterile salariale din era Ponta?

Luni, 16 Noiembrie 2015, ora 17:57
4049 citiri
Va mentine noul ministru de Finante masurile fiscale si cresterile salariale din era Ponta?
Foto: LinkedIn/Anca Paliu Dragu

Cresterea investitiilor publice in infrastructura, a PIB-ului potential, a exporturilor, precum si cresterea colectarii veniturilor publice prin conformarea voluntara a contribuabililor si accelerarea informatizarii ANAF se numara printre obiectivele ministrului propus pentru Finante, Anca Paliu Dragu.

Guvernul va pastra toate masurile Codului Fiscal si pe cele aprobate ulterior, precum si cresterile salariale, pentru a mentine stabilitatea si predictibilitatea mediului fiscal, iar bugetul pe 2016 va prevede un deficit bugetar sub 3% din PIB, a declarat aceasta in cadrul audierilor din Parlament.

"Ce m-a determinat sa accept aceasta propunere extrem de onoranta de a prelua Ministerul Finantelor a fost experienta mare, care m-a facut sa cunosc multe dintre aspectele economiei romanesti, am incercat o perioada lunga sa gasim solutii impreuna cu dumneavoastra. Cand mi s-a oferit aceasta sansa, sa vin de partea cealalta a mesei, am acceptat imediat propunerea", a spus aceasta.

Ea le-a sumarizat parlamentarilor experienta sa profesionala, spunand ca aceasta o va ajuta in noua pozitie care i s-a propus.

Guvernul Ciolos: Cine e Anca Paliu Dragu, propusa ministru al Finantelor

Cine sunt ministrii din Cabinetul Ciolos

Ministrii lui Ciolos, audiati in Parlament - LIVE

Dragu Paliu a mentionat ca baza pe care doreste sa implementeze programul pentru minister este una buna, intrucat Romania a revenit pe crestere economica dupa criza, cu un ritm sustinut de crestere, superior mediei europene.

"Acest lucru se datoreaza si unui progam serios de consolidare fiscala, promovat incepand din 2009, care a condus la o crestere a increderii in economia romaneasca, ceea ce a creat premisele reluarii cresterii economice. Urmarim cresterea economica (sic!) care, in cele din urma, sa fie simtita de fiecare roman", a adaugat Dragu Paliu.

Printre obiectivele pe care le are se numara accelerarea investitiilor si exporturilor, avand in vedere ca motorul cresterii economice a migrat in ultima vreme spre consum, apreciind ca intre cele trei componente trebuie sa existe un echilibru.

"O alta provocare la nivel macroeconomic este aceea de crestere a potentialului economiei romanesti. Aceasta se poate face prin continuarea unui program serios de reforme structurale. Romania trebuie sa concretizeze toate elementele care fac posibila cresterea economica si sa avem ritmuri superioare de crestere pentru a ne asigura o convergenta mai rapida la nivelul statelor UE, mai ales din punct de vedere al indicatorilor din zona nivelului de trai", a mai spus Dragu Paliu.

O situatie macroeconomica buna

Ministrul desemnat a apreciat ca politica fiscal-bugetara prudenta din ultima perioada se poate observa intr-un deficit bugetar revenit sub limitele agreate la nivel european si intr-o datorie publica de 40% din PIB, care situeaza Romania in plutonul fruntas al tarilor UE.

In ceea ce priveste politica fiscal-bugetara, Paliu intentioneaza sa o foloseasca drept un instrument de crestere economica, prin folosirea "judicioasa" a masurilor puse la dispozitie.

Pentru perioada imediat urmatoare a mandatului are in vedere finalizarea bugetului pentru 2016, asigurarea predictibilitatii fiscale, la care a precizat ca tine foarte mult, intrucat va asigura o crestere a increderii in economia romaneasca si va determina investitorii straini sa continue sa investeasca in tara noastra, pentru a ajunge la dezideratul de crestere a potentialului economic.

"Un alt deziderat este cresterea investitiilor publice, pentru a carei stimulare consider ca este necesara o prioritizare a proiectelor de investitii si asigurarea unei bugetari multianuale a acestor proiecte. Unele incep sa fie finantate 1-2 ani, apoi sunt abandonate, ceea ce poate fi o pierdere de resurse", le-a mai transmis Dragu Paliu parlamentarilor din comisiile de Buget-Finante.

O alta prioritate pe care oficialul o are in vedere se refera la cresterea colectarii veniturilor publice, prin accelerarea procesului de informatizare pentru a avea o imagine mai buna a situatiei, dar in primul rand prin cresterea gradului de conformare voluntara, prin plasarea contribuabilului in centrul sistemului.

"Noi lucram pentru contribuabil. Si eu platesc taxe la ghiseu si stiu cat este de greu pentru angajatii de acolo sa faca fata situatiei, dar si pentru noi ca si contribuabili. Sunt lucruri mici care se pot realiza si pot creste gradul de conformare voluntara. E mai simplu sa platesti datoriile, sa pleci acasa linistit decat sa te duci sa te lupti cu autoritatile. Pentru realizarea acestor prioritati doresc sa colaborez strans cu dumneavoastra, sunteti alesii poporului, noi suntem partea executiva", si-a incheiat Dragu Paliu discursul in fata paralmentarilor.

Dragu Paliu: Vom pastra toate masurile fiscale

Guvernul va pastra toate masurile Codului Fiscal si pe cele aprobate ulterior, precum si cresterile salariale, pentru a mentine stabilitatea si predictibilitatea mediului fiscal, iar bugetul pe 2016 va prevede un deficit bugetar sub 3% din PIB, a mai spus ministrul desemnat al Finantelor.

Salarii mai mari pentru bugetari: Argumente pro si contra - Mingea e la Klaus Iohannis

"Dupa cum am spus, prioritatea noastra este de a asigura stabilitatea si predictibilitatea fiscala. Ar fi neonest din partea noastra sa modificam un Cod Fiscal care a fost atat de intens dezbatut si sa nu onoram acest Cod Fiscal, practic nu ne-am tine de prioritatea de a asigura stabilitatea fiscala. Vom continua implementarea tuturor masurilor", a afirmat luni Anca Dragu Paliu la audierea in fata comisiilor reunite de Buget-Finante din Parlament.

Ea a fost intrebata de membrii comisiilor daca va aduce modificari Codului Fiscal sau va pastra masurile aprobate.

"Cresterile salariale vor fi pastrate acolo. Acest proiect de buget trebuie sa se realizeze luand in considerare cadrul fiscal existent. De aceea, toate masurile se vor regasi in buget. Cu toate masurile acestea pastrate, intentionam sa aducem deficitul bugetar la sub 3% din PIB, care asigura stabilitatea finantelor publice si este finantabil", a mai spus Dragu Paliu.

Ministrul desemnat pentru Finante apreciaza ca orice masura de modificare a unor masuri existente sau aprobate nu ar fi probabil un mesaj bun pentru mediul de afaceri.

Anca Paliu Dragu are 42 de ani, si-a inceput cariera la BNR si a continuat ca economist la biroul local al Fondului Monetar International timp de 11 ani, pana la inceputul anului 2013, cand a fost recrutata de Comisia Europeana.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#obiective ministru Finante, #masuri ministru Finante, #Anca Paliu Dragu , #ministru de Finante