Ministrul Justitiei anunta in ce conditii statul roman va da in judecata Sky News

Vineri, 12 August 2016, ora 12:47
8724 citiri
Ministrul Justitiei anunta in ce conditii statul roman va da in judecata Sky News
Foto: Facebook/ Raluca Alexandra Pruna

Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a declarat, vineri, ca statul roman este obligat sa dea in judecata, la Londra, postul de televiziune britanic Sky News, pentru denigrarea Romaniei, daca se dovedeste ca reportajul despre traficantii de arme nu este real.

"In masura in care cele prezentate nu corespund realitatii, statul roman este obligat sa actioneze si in acest sens s-au facut niste prime demersuri", a declarat ministrul Justitiei, vineri, in cadrul unei conferinte privind lansarea noii strategii anticoruptie 2016 - 2020.

Intrebata daca actiunile jurnalistilor de la Sky News ar trebui sa fie incadrate la probleme privind siguranta nationala, ministrul a spus ca judecatorul va fi cel care va decide in acest caz.

"Nu este treaba noastra sa raspundem la aceasta intrebare. Daca se va ajunge acolo, probabil ca un judecator trebuie sa spuna asta. Nu am raspunsul. Nu vreau sa speculez", a precizat Raluca Pruna.

DIICOT: Sky News a pus in pericol securitatea nationala

Jurnalistii britanici care au realizat reportajul difuzat de Sky News referitor la traficul de arme din Romania vor fi audiati prin intermediul unei comisii rogatorii internationale.

Potrivit DIICOT, actiunile acestora pe teritoriul Romaniei "sunt de natura a afecta securitatea nationala a statului roman prin inducerea in eroare a autoritatilor europene, a populatiei largi din Europa si din Romania cu privire la posibilitatea autoritatilor de stat romane de a gestiona contrabanda cu armament".

Conform DIICOT, "toate datele si informatiile comunicate verbal si surprinse ca atare in materialul video al postului britanic de televiziune ce au fost raspandite prin intermediul a numeroase alte posturi de televiziune si componente mass media, inclusiv in mediul virtual, cunoscand caracterul fals al acestora (si anume faptul ca persoanele din video nu erau traficanti de arme, ci doar vanatori, iar armele manipulate si prezentate de acestia erau arme de vanatoare detinute legal) au pus in pericol securitatea nationala".

De asemenea, DIICOT apreciaza ca "absolut inacceptabil si de neinteles" modul de exprimare adoptat de catre jurnalistul britanic si preluat de catre angajatorul sau, postul de televiziune.

"In lipsa unei interventii rapide si eficiente a autoritatilor romane, toate aceste aspecte ar fi ramas in memoria publica asa cum autorii acestora au dorit sa le infatiseze", spun procurorii DIICOT.

Jurnalistul Stuart Ramsay, cel care a realizat reportajul, a scris, joi seara, pe contul sau de Twitter, ca reportajul sau despre vanzarea ilegala de arme in Romania este real si se intreaba de ce ar fi cineva certat in instanta pentru ca "dezvaluie o realitate".

Procurorii DIICOT au dispus, joi seara, retinerea celor trei barbati care apar in reportajul Sky News despre presupusul trafic de arme din Romania.

Fratii Atilla Csaba Pantics si Levente Pantics, precum si intermediarul Mihai Aurelian Szanto sunt invinuiti de constituire a unui grup infractional organizat, nerespectarea regimului armelor si munitiilor si comunicarea de informatii false.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#statul roman judecata Sky News, #Sky News traficanti arme Romania, #Raluca Pruna ancheta Sky News , #DIICOT
Comentarii
Poza trolheim
trolheim
rank 1
Poza VisOnAir
VisOnAir
rank 4
Bravo Pruna !!! Asa trebuie actionat sa nu mai fim denigrati si sa