Ancheta Sky News in Romania: Se cere un test cu detectorul de minciuni pentru jurnalistul Stuart Ramsay

Vineri, 12 August 2016, ora 17:26
4548 citiri
Ancheta Sky News in Romania: Se cere un test cu detectorul de minciuni pentru jurnalistul Stuart Ramsay
Foto: Twitter/Sky News

Avocatul lui Attila Csaba Pantics, unul dintre barbatii retinuti de procurorii DIICOT in cazul Sky News, a declarat vineri ca va cere autoritatilor judiciare romane ca jurnalistul Stuart Ramsay sa fie supus testului cu detectorul de minciuni, pentru a afla daca acesta spune adevarul.

Avocatul Marcel Vrabie a spus, la Curtea de Apel Bucuresti, ca Attila Csaba Pantics si ceilalti doi barbati retinuti in acest dosar, Levente Pantics si Aurelian Szanto, au primit asigurari de la jurnalistii britanici ca la finalul reportajului se va mentiona faptul ca personajele sunt fictive.

"Au vina ca au participat la aceasta farsa. Ei au crezut ca, practic, nu li se va intampla nimic, pentru ca au primit promisiunea ferma din partea domnului Szanto, care la randul lui a vorbit cu reporterii englezi, ca la finalul reportajului, in subsolul imaginii, va aparea precizarea ca toate faptele si personajele sunt fictive", a precizat avocatul Marcel Vrabie.

Avocatul a confirmat ca va cere un test poligraf pentru jurnalistul Stuart Ramsay, cel care a condus echipa de la postul Sky News.

"Daca domnul Stuart Ramsay va fi adus in fata autoritatilor judiciare romane, noi solicitam si efectuarea unui test poligraf, un detector de minciuni, sa vedem cine minte, pentru ca eu cred foarte tare ca domnul Csaba Pantics este foarte sincer. Si el este dispus sa fie supus testului poligraf. L-am intrebat si nu este nicio problema", a spus avocatul.

Marcel Vrabie a explicat ca Csaba Pantics nu a fost atras de bani sa apara in reportaj, deoarece el este economist, iar sotia este medic, cei doi avand o afacere prospera in orasul Iernut.

Curtea de Apel Bucuresti va judeca vineri cererea DIICOT de arestare a celor trei romani care apar mascati in reportajul Sky News - Aurelian Mihai Szanto, Attila Csaba Pantics si Levente Pantics.

Cei trei au fost retinuti joi noaptea, fiind acuzati de constituire a unui grup infractional organizat, nerespectarea regimului armelor si munitiilor si comunicarea de informatii false.

Aurelian Mihai Szanto a jucat rolul de intermediar intre jurnalistii britanici si presupusii traficanti de arme, care descriu si manipuleaza armele de foc oferite spre vanzare.

"Din cercetarile efectuate a mai rezultat ca, in realitate, asa-zisa investigatie jurnalistica nu era fundamentata pe fapte si imprejurari reale, ci a fost creata din initiativa jurnalistilor, prezentand ca veridice unele date si informatii false.

Astfel, a reiesit faptul ca, la inceputul lunii iulie 2016, inculpatul Szanto Aurelian-Mihai, cetatean roman rezident in Marea Britanie de mai multi ani, a fost contactat telefonic de catre un jurnalist britanic, pe care-l cunoscuse anterior, care i-a propus sa lucreze ca translator pentru postul de televiziune britanic. Respectivul jurnalist i-a spus ca intentioneaza sa realizeze un documentar despre traficantii de arme si i-a cerut sa gaseasca persoane dispuse sa prezinte arme de foc.

Desi inculpatul Szanto Aurelian-Mihai a replicat ca nu are posibilitatea de a prezenta arme militare, ci doar arme de vanatoare detinute legal de un prieten de-al sau din Romania, respectivul jurnalist a fost de acord. In aceste conditii, inculpatul Szanto Aurelian-Mihai a luat legatura cu prietenul sau, inculpatul Pantics Attila-Csaba, care a fost de acord cu solicitarea, urmand ca prezentarea armelor sa o faca impreuna cu varul sau, Pantics Levente", arata DIICOT.

Procurorii mai spun ca jurnalistii britanici i-au oferit lui Aurelian Szanto suma de 2.000 de euro, pentru realizarea "investigatiei jurnalistice", din care acesta a oprit 1.000 euro, iar restul de 1.000 euro urma sa fie impartit intre Attila Pantics si Levente Pantics.

Pentru realizarea reportajului, incepand cu data de 29 iulie, pe aeroportul din Targu Mures au sosit cu o cursa aeriana mai multi jurnalisti britanici, ce au fost preluati de Szanto cu un autoturism inchiriat special pentru aceasta activitate.

Dupa ce au fost preluati, intre jurnalisti si insotitorii acestora s-au purtat discutii privind detaliile filmarii, iar lui Aurelian Szanto i s-a cerut ca persoanele care apareau in calitate de "traficanti de arme" sa poarte cagule.

Totodata, acestuia i-au fost precizate intrebarile si raspunsurile pe care ar fi trebuit sa le dea asa-zisii traficanti, inclusiv preturile pentru unele tipuri de arme.

"Tot jurnalistii au mai cerut ca filmarea sa se realizeze intr-o zona izolata, impadurita si cu dealuri, autovehiculul cu care se deplasau contrabandistii sa nu aiba numere de inmatriculare, iar armele sa fie acoperite cu o patura.

Intrucat jurnalistii britanici au solicitat sa fie prezentate arme militare marca AK, inculpatul Pantics Attila-Csaba i-a cerut unei alte persoane sa-i imprumute o arma marca UM Sadu, cal. 7,62X39, arma cu destinatia 'colectie', pe care acesta o detinea legal.

Desi arma era detinuta in mod legal, acesta nu era abilitat, potrivit dispozitiilor legale, sa paraseasca domiciliul ori sa o imprumute altor persoane", precizeaza DIICOT.

Ancheta mai releva ca, odata indeplinite cerintele jurnalistilor britanici, in dimineata zilei de 31 iulie 2016, Aurelian Szanto s-a deplasat cu autovehiculul inchiriat la hotelul in care se aflau cazate patru persoane din echipa postului britanic de televiziune.

Impreuna cu acestia, Aurelian Szanto s-a deplasat din directia municipiului Targu Mures catre localitatea Jeica, judetul Mures, unde s-au intalnit cu Atilla si Levente Pantics. Cei doi s-au deplasat cu un autoturism de teren fiind urmati de Aurelian Szanto, care conducea autoturismul in care se aflau jurnalistii britanici.

"La o distanta de aproximativ 2 km fata de punctul de intalnire, inculpatul Pantics Atilla Csaba a oprit autoturismul marca Suzuki Samurai si, impreuna cu inculpatul Pantics Levente, au coborat, amandoi si-au pus cagulele pe cap (cagule gasite cu ocazia perchezitiilor domiciliare), insa unul dintre jurnalistii britanici i-a solicitat si inculpatului Szanto Aurelian-Mihai, in calitate de 'intermediar al traficantilor de arme', sa poarte cagula. Neavand cagula, cei din echipa de filmare i-au inmanat una, o sapca si o geaca.

Ulterior, s-a procedat la realizarea materialului video propriu-zis, ocazie cu care au fost puse si intrebarile la care erau pregatite si raspunsurile, cerandu-li-se in mod expres sa vorbeasca in limba romana, chiar daca limba materna a inculpatilor este maghiara", precizeaza DIICOT.

DIICOT a mai anuntat ca, prin intermediul unei comisii rogatorii internationale, procurorii vor proceda la citarea jurnalistilor britanici de la Sky News in vederea audierii acestora.

Vezi declaratia data de reprezentantii Sky News pentru Ziare.com in legatura cu reportajul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Stuart Ramsay detector minciuni, #Stuart Ramsay Sky News Romania, #retinuti ancheta Sky News arme, #bani primiti romani Sky News , #trafic arme