Andreea Marin se destainuie: Cum s-a luptat cu depresia si ce crede despre barbatii violenti Interviu

Vineri, 21 Noiembrie 2014, ora 08:42
14038 citiri
Andreea Marin se destainuie: Cum s-a luptat cu depresia si ce crede despre barbatii violenti Interviu
Foto: Facebook/Andreea Marin

Andreea Marin a lasat putin deoparte prima sa dragoste, televiziunea, si s-a dedicat in ultima perioada unor proiecte prin care vrea sa ajute oamenii aflati la nevoie, in special persoanele agresate de partenerul de viata.

Despre aceste subiecte, dar si despre o eventuala revenire in televiziune si cum se simte cand oamenii o recunosc la piata a vorbit Andreea Marin intr-un interviu Ziare.com.

Cum v-ati gandit sa ajutati femeile agresate?

Trebuie retinut in primul rand ca peste 65.000 de cazuri de violenta domestica au avut loc in Romania in ultimii ani, 800 de femei decedand ca urmare a abuzurilor la care au fost supuse. Mai mult, statisticile arata ca o femeie este batuta la fiecare 30 de secunde, cele mai multe dintre acestea fiind supuse atat la abuzuri fizice, cat si emotionale. Si mai trist este ca Romania detine doar 53 de centre, cu 700 de locuri, care ofera adaposturi victimelor violentei in familie.

Pornind de la aceasta realitate, Fundatia "Pretuieste Viata" si partenerii sai au pus pe picioare "Alege demnitatea!", un proiect cu finantare europeana (Fondul Social European) care isi propune sa le ofere sprijin si calea catre independenta financiara persoanelor agresate, dar si celor cu dizabilitati. Acestea pot apela oricand la noi, de luni pana duminica, intre 8:00 si 00:00, sunand la numarul 116111 (gratuit din reteaua Telekom) sau la 0314171888. La capatul firului sunt profesionisti care ofera sprijin gratuit.

Pe langa indrumarea telefonica, femeile agresate pot primi sprijin in cadrul centrelor noastre din Bucuresti, Prahova, Giurgiu si Cluj. Aici avem psihologi, psihoterapeuti, consilieri vocationali, juristi, avocati, asistenti sociali la dispozitia celor care au nevoie de ajutor. Sute de persoane ne-au trecut deja pragul si au acum o slujba sau urmeaza cursurile noastre de calificare in diferite meserii, au reusit sa obtina in justitie un ordin de protectie impotriva partenerului abuzator sau sa isi capete independenta, sa regaseasca increderea in ele si sunt din nou stapane pe propria viata si un sprijin de nadejde pentru copiii lor.

Cum ati descrie un barbat care isi loveste partenera de viata?

Nedemn de a avea o partenera de viata, pur si simplu, dar si aflat in nevoie, un om fara busola ce trebuie neaparat ajutat, pentru ca altfel in viata lui va urma o noua victima. Oricare ar fi problemele, nimic nu justifica violenta, fie ea fizica sau emotionala. Pur si simplu pumnii si picioarele nu au ce cauta in casa, acolo e locul pentru intelegere, dragoste, armonie, iar cand exista controverse, ele pot fi rezolvate si fara agresivitate.

Am auzit de multe ori spunandu-se ca unele femei "si-o cauta". Sa va spun un lucru: niciun om sanatos nu viseaza sa fie batut sau umilit. Cui ii place sa primeasca un pumn in fata? Sau o curea peste picioare? Sau sa tremure de teama cand aude usa deschizandu-se si copiii ascunzandu-se sub masa? E o realitate dureroasa, ea exista, nu putem inchide ochii chiar daca nu ni se intampla chiar noua. A inchide ochii inseamna a incuraja.

Cat de greu este sa gasesti sponsori pentru o cauza nobila?

In ziua de azi este greu sa gasesti sponsori pentru orice tip de initiativa, nu doar pentru cauze, oricat de nobile ar fi ele. Inca traim efectele crizei economice care a afectat perceptia generala. Companiile si-au redus la minim banii alocati pentru proiecte sociale sau umanitare, din pacate. Cu toate acestea, daca ai un proiect bine scris, cu obiective clare, cu parteneri de incredere, cu rezultate ce pot fi bine masurate, daca ai o carte de vizita ce arata seriozitate, sansele sa gasesti o sponsorizare sunt mult mai mari.

Dovada ca Andreea Marin are umor (Galerie foto)

Ati discutat zilele acestea despre depresie. Care este primul semn ca un om are depresie?

Cred ca cel mai bine va poate raspunde la intrebare un specialist. Eu pot sa vorbesc doar in numele meu si sa va povestesc in cateva cuvinte experienta mea. M-am confruntat saptamani si luni de-a randul cu apatia sau nelinistea interioara, cu o lipsa totala de pofta si motivatie de viata, o furtuna interioara inexplicabila, insomnie... Nu ma mai bucuram de nimic, ma simteam coplesita de probleme si de tristete. Simteam ca nu mai vad lumina de la capatul tunelului. Desigur, starile mele au fost strans legate si de depresia post natala, problema cu care se confrunta majoritatea femeilor dupa ce nasc.

Cum ati depasit aceasta problema si ce sfat aveti pentru oamenii care trec prin aceeasi situatie?

Pur si simplu mi-am dorit sa ma schimb, pentru binele meu, pentru binele fetitei mele, pentru familia mea. Nu imi placea deloc persoana care eram, nu ma mai recunosteam, nu mai eram constructiva, dramatizam anumite situatii. Voiam sa ma pot bucura din nou de viata. Si am reusit, dar cu ajutorul psihologului, pe termen lung. Mi-am gasit din nou locul si sensul in viata, desi nu a fost usor.

Pe cei care trec prin astfel de momente ii incurajez foarte tare sa nu dispere si sa nu le fie rusine sa vorbeasca despre asta. Nu e nimic rusinos in a cere ajutor atunci cand te afli intr-o situatie atat de dificila. Boala nu e o vina.

Sunteti curtata de televiziuni. Avem sanse sa va vedem in curand din nou pe micul ecran, dar din postura de prezentatoare, nu de invitat?

Nu exclud posibilitatea de a ma intoarce in televiziune in calitate de gazda a unei emisiuni, insa nici nu caut in mod activ sa fac asta acum. In momentul de fata vreau sa ma concentrez foarte mult pe proiectele mele de suflet, iubesc sa ajut oamenii sa duca o viata mai buna. In schimb, in ultima luna am fost gazda unui teledon maraton de 12 ore la Chisinau, apoi a unui show televizat la Teatrul de Opera si Balet de acolo, in doua zile voi prezenta aici, la Palatul Parlamentului, Gala UNICEF, deci nu duc lipsa acestor experiente.

Tocmai s-au incheiat alegerile. Ce asteptari aveti de la viitorul sef de stat?

Ma astept ca viitorul presedinte al Romaniei sa fie un garant al drepturilor omului si un sustinator al persoanelor vulnerabile. Sa ii pese de sanatatea si educatia romanilor, in mod special. Trebuie sa ne asumam la nivel de societate problemele pe care le avem, in special cele legate de violenta in familie si de violenta in general, fenomen care face ravagii in tara noastra. Pierdem mult din cauza aceasta si e pacat. Putem alege sa facem schimbari, incepand de la fiecare dintre noi si pana la primul om din stat.

Va place sa faceti cumparaturi? Mergeti in piata? Daca da, va recunosc oamenii? V-au facut vreo reducere?: )

Sigur ca da. Am primit cu drag doua legaturi de morcovi la pret de una, flori, imbratisari: ). Sunt momente simpatice, de omenie, oamenii au umor si caldura si asta ma bucura, imi face ziua mai buna. Le multumesc cu toata inima!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, proaspăt desemnată candidatul social-democraților la Primăria Capitalei, și-a început deja discursurile de candidat, marți, 23 aprilie, la nici...
#Andreea Marin femei agresate, #Andreea Marin Pretuieste viata , #stiri Andreea Marin