Romancele, educate sa ramana in umbra barbatilor (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 20 Iulie 2013, ora 14:10
3823 citiri
Romancele, educate sa ramana in umbra barbatilor (Opinii)

Andreea Paul Vass s-a luat la tranta in numele feminismului cu gramatica si a cerut Academiei Romane sa recunoasca oficial in limba romana formele de feminin pentru functiile publice.

Adica sa nu mai avem d-na ministru, ci d-na ministra, nu d-na senator, ci d-na senatoare si asa mai departe. Adica o barbarie fonetica.

Ca sa fiu sincera, as vrea sa am doamne ministru cat mai bune, in loc de doamne ministre a caror victorie suprema e forma de feminin.

Dar dincolo de asta, demersul d-nei Paul Vass nu este o noutate. Batalii de acest tip au dat feministele din mai toate tarile, batalii care nu le-au facut nici mai puternice, nici mai valoroase, ci doar mai obosite si au antrenat un val de misoginism pe masura.

E drept ca in politica romaneasca sunt putine femei, desi femeile sunt majoritare in populatia Romaniei. Dar explicatia acestui fenomen nu tine de formele de masculin si feminin, ci in principal de mentalitatea femeilor.

Noi cautam mereu discriminarea la capatul drumului, dar ignoram inceputul lui. Femeia nu e discriminata pentru ca un angajator sau un lider politic ii pune piedica din motive de gen. Eu una in 20 de ani de meserie nu am simitit niciodata o astfel de discriminare pe acest motiv si nu am simtit nicio nevoie ca functia mea sa fie "feminizata". Si nici nu am vazut in jurul meu asemenea cazuri.

Discriminarea autentica incepe in familie, acolo unde fata este educata in spirit misogin si ii este trasat viitorul pe o traiectorie inferioara barbatului. Fetele sunt invatate de chiar mamele lor ca e treaba lor exclusiva sa gateasca, sa se ocupe de casa, de copii, sa faca aprovizionarea si sa spele vasele. Ca principala lor cariera e cea domestica si principala menire sa nasca. Este ceea ce le spunea recent si presedintele Romaniei femeilor.

Uneori educatia aceasta merge chiar mai departe, la regula ca femeia trebuie sa accepte orice abuz din partea barbatului, de la infidelitate la toate formele de violenta, ca doar barbatul care nu-si bate nevasta n-o iubeste, nu-i asa?

Discriminarea incepe cand fetitele primesc bucatarii si aspiratoare de jucarie, in timp ce baietii primesc masini si roboti. Incepe in manualele care infatiseaza femeia mai ales in posturi casnice si barbatul in posturi de cariera.

Romancele sunt educate sa ramana in umbra barbatilor, sa aiba ambitii limitate si sa renunte usor la ele pentru adevaratele lor meniri. Si, in oglinda, barbatii sunt educati ca stapani ai familiei, ca "rasa" superioara care are drepturi intangibile si obligatii casnice facultative.

De aici pleaca discriminarea, de aici pleaca inapetenta celor mai multe dintre femei pentru cariere rezervate in mod traditional barbatilor, de aici frica de a se avanta pe teritorii inacceptabile in chiar propria mentalitate.

Nu la normele limbii romane, ci la sistemul de educatie, la mentalitati trebuie lucrat.

Ca se numesc ministru sau ministra, senator sau senatoare, femeile trebuie sa fie ele insele convinse ca pot intra in batalia de la egal la egal cu barbatii. Si cat timp nu vor fi educate in acest spirit problema va ramane tot fara solutie.

Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Klaus Iohannis, președintele României a transmis, vineri, 29 martie, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că România va rămâne profund implicată în procesul de adaptare...
#Andreea Paul Academie, #functii discriminare femei, #miscare feminista Romania , #PDL