Chem femeile sa se implice: Nu mai exista domeniu in care sa nu exceleze

Autor: Andreea Paul - presedinte INACO
Luni, 24 August 2015, ora 07:48
3876 citiri

Femeile reprezinta 52% din populatia Romaniei, insa doar 20% dintre consilierii prezidentiali sau ministri, doar 12% dintre parlamentari sau dintre membrii consiliului de administratie al BNR.

Prezenta masculina de 80-90% nu are legatura cu competenta, ci mai degraba cu inertia institutionala lipsita de curaj in numirile publice, numiri dezechilibrate de gen nejustificat.

Nu mai exista domeniu in care femeile sa nu exceleze profesional. Le chem sa se implice cu mult curaj in viata politica si trag un semnal de alarma ca peste jumatate din populatia Romaniei este grav subreprezentata in decizia publica.

Avem modele de femei curajoase, "pioniere" in diferite domenii, chiar pionere mondiale, despre care nu se inghesuie formatorii de opinie sa vorbeasca:

- Sarmiza Bilcescu e prima romanca avocat, prima femeie din Europa care a obtinut licenta in drept la Universitatea din Paris si prima femeie din lume cu un doctorat in drept.

- Elisa Leonida Zamfirescu este prima femeie inginer din lume.

- Virginia Andreescu Haret este prima femeie din lume care a ajuns la gradul de arhitect inspector general.

- Sofia Ionescu-Ogrezeanu este prima femeie din lume medic neurochirurg.

- Cecilia Cutescu-Storck este prima femeie pictor muralist din Romania si prima femeie profesor universitar in invatamantul superior de arta din Europa, ca sa dau doar cateva exemple.

Un moment special: Prima femeie Cetatean de Onoare in Bobota

Comuna Bobota mi-a inmanat titlul de Cetatean de Onoare in data de 21 august. Multumesc consatenilor mei si Consiliului local cu o majoritate politica de alta culoare decat apartenenta mea.

Ma onoreaza ca o localitate ce dateaza de 802 ani, cu un tezaur istoric si cultural de exceptie, comuna lui Gheorghe Sincai si a seniorului Corneliu Coposu, a multor altor oameni de exceptie care s-au afirmat prin forte proprii, sa-mi acorde acest merit de cetatean de onoare.

Ma responsabilizeaza si imi doresc sa le spun tuturor tinerilor din mediul rural, din toate localitatile tarii, ca SE POATE. Nascuta in Salaj, casatorita cu un bihorean, deputata de Satu Mare si cadru universitar in Bucuresti.

Andreea Paul este lector univ. dr. la Facultatea de Relatii Economice Internationale (ASE Bucuresti), deputat de Satu Mare si prim-vicepresedinte al PNL.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#femei politica Romania, #femei istorie Romania , #deputat